Χωρίς ΑΝ: Ο λογαριασμός Τσίπρα με βάση ό,τι όντως πληρώσαμε ήδη

Αναδημοσίευση από: analitis.gr

Οι προβλέψεις και οι υποθέσεις άλλοτε βγαίνουν και άλλοτε όχι. Το 2014 για παράδειγμα το ελληνικό ΥΠΟΙΚ και η Τρόικα συμφωνούσαν στην πρόβλεψη ότι το 2018 το ελληνικό ΑΕΠ θα βρισκόταν στα 217 δισ. ευρώ. Η σημερινή πρόβλεψη είναι πως, στην καλύτερη περίπτωση, θα βρίσκεται στα 188. Συγκρίνοντας τα δύο σενάρια προκύπτει μία απώλεια 29 δισ. ευρώ ΑΝ ο Τσίπρας ακολουθούσε στα χνάρια του προκατόχου του. Αλλά με τα αν δε γράφεται η ιστορία.

Γι’ αυτό θα δεχτώ το επιχείρημα που διατύπωσε ο Τσίπρας στη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, ότι «είναι σφάλμα» να συγκρίνονται οι πραγματικές επιδόσεις της διακυβέρνησής του με τις προβλέψεις που είχε η Τρόϊκα προηγουμένως.

Και έτσι, θα συγκρίνω μόνο γεγονότα με γεγονότα και θα αφήσω εκτός προβλέψεις, σενάρια και υποθέσεις.
  1. Ας ξεκινήσουμε απ’ τις τράπεζες. Το Νοέμβριο του 2014 είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση τους με μηδενικό κόστος για το Ελληνικό δημόσιο, μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια και σύμφωνα με την ΕΚΤ, την Τρόικα και το ΥΠΟΙΚ ήταν πλήρως κεφαλαιοποιημένες. Μετά από τέσσερις μήνες  «ηρωικής διαπραγμάτευσης» χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση που έγινε με δημόσιο χρήμα, γιατί κανείς ιδιώτης δεν έβαζε πια κεφάλαια. Κόστος: 5,5 δισεκατομμύρια. Αυτά τα δανείστηκε η χώρα. Προστέθηκαν στο δανεισμό της και αύξησαν το χρέος της.
  2. Το φθινόπωρο του 2014 το  ύψος του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του δημοσίου ανερχόταν στα 20,5 δισεκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν να πουληθεί για απομείωση του χρέους. Όμως στο πρώτο μισό του 2015 ο Τσίπρας τα «μηδένισε» γράφοντας ζημία για το κράτος 20,5 δισ. Για τα οποία η Ελλάδα δανείστηκε και πληρώνει τόκους.
  3. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες στα τέλη του 2014 είχαν μειωθεί σε 3 δισ. από 9.1 δισ. όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο Α. Σαμαράς. Ο Τσίπρας τα ανέβασε σε πάνω από 5 δισ. ενώ ενώ έχει ήδη δανειστεί 3,7 δισεκατομμύρια από πέρσι, και δανείζεται τώρα άλλα 1,6 δισεκατομμύρια (σε δύο δόσεις των 800 εκατομμυρίων) για να τα μειώσει… Συνολικά έχει επιβαρύνει το δημόσιο με (3,7+1,6+2=) 7.3 δισ.
  4. Από σύνολο 14 δισεκατομμυρίων από τα κέρδη των Κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων που λήγουν (ANFA’s και SMP’s),η Ελλάδα είχε εισπράξει τα 4,5 δισεκατομμύρια και δικαιούνταν άλλα 9.5 δισ. Όμως ο Τσίπρας άφησε το πρόγραμμα να λήξει λόγω διαπραγμάτευσης και συμφώνησε να τα χάσει. Καθώς 2 δισεκατομμύρια από αυτά ήταν στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Ελλάδας ο Στουρνάρας του τα έδωσε.  Ζημία 7.5 δισ.
  5. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 16 δισ. ευρώ. Επί Τσίπρα έφυγαν 41 δισ. ευρώ και προκειμένου να μη φύγουν όλες οι καταθέσεις επιβλήθηκαν capital controls.
  6. O Τσίπρας βρήκε το ΑΕΠ στα 182,5 δισεκατομμύρια και δυόμιση χρόνια μετά το έφτασε στο 176,4 δισεκατομμύρια. Ζημία, 6,1 δισεκατομμύρια.
  7. Χρήματα που εισπράχτηκαν και επιβάρυναν το χρέος από το 3ο μνημόνιο: 40.2 δισ.
Απολογισμός: 5,5 + 20,5 + 7.3 + 7.5 + 41 +40.2= 128.1 δισ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίσουμε καμία απολύτως δυνητική απώλεια, ούτε άμεση στο ΑΕΠ, ούτε από τα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14 δισ. ούτε από τα πλεονάσματα για 45 χρόνια κλπ. Μόνο τα απολύτως μετρήσιμα που έχουν καταγραφεί όντως. 

Αυτή είναι ο λογαριασμός Τσίπρα, χωρίς ΑΝ, υποθέσεις και προβλέψεις. Μέχρι στιγμής. Γιατί αυξάνεται ασταμάτητα.

Θ.Κ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...