Σε διαφορετική γραμμή Ελλάδα και Κύπρος; Μια λεπτομέρεια σε δήλωση του Κοτζιά

Freepen.gr - Μια αποστροφή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά κατά το πέρας των χθεσινών διεργασιών στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας έχει ιδιαίτερη αξία.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου αν υπάρχει κάποια αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά στην ελληνική πρόταση, ο υπουργός απήντησε:

«Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. Eide στον Γενικό Γραμματέα»

Αθήνα και Λευκωσία δε βρίσκονται σε 100% κοινή γραμμή κατά τις συνομιλίες της Γενεύης; Ποιες είναι οι διαφορές των δύο κειμένων και γιατί;

Επίσης ο Ελληνας υπουργός έκανε λόγο για διαπραγμάτευση μετ' εμποδίων ενώ προδιέθεσε πως δεν πρόκειται να μεταβούν οι πρωθυπουργοί στην Ελβετία:

«Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικος χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί. Όπως θα είδατε, κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα. Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail