Κοτζιάς: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκ που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη Συμφωνία;

Freepen.gr - Οξύτατος απέναντι στην Τουρκία υπήρξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την στάση της Αγκυρα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με το Σέρβο ΥΠΕΞ, Ιβιτσα Ντάσιτς στην Αθήνα.

«Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκ που θα μπορούσε να εισβάλλει στην Κύπρο, τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εισβάλουν όποτε θέλουν στην Κύπρο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς συμπληρώνοντας πως η Αγκυρα επιθυμεί «ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με 10 ανώτερους αξιωματικούς, να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση:

Η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας, πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Με αυτό επεδίωκε να διατηρήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα, καθώς και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όπως λέει και η ανακοίνωση που εκδώσαμε σαν Υπουργείο Εξωτερικών προχθές, αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, τις συζητήσεις, η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αναχρονιστικό «δικαίωμα» να επεμβαίνει στην Κύπρο.

Σας θυμίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων και της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, κάτω από την συνεχή προσωπική μου πίεση, ο κύριος Τσαβούσογλου υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι επιθυμεί να διατηρήσει αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα προκειμένου, οποτεδήποτε η Τουρκία αποφασίσει, να επέμβει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Η απαίτηση της είναι ενάντια στο διεθνή νόμο, ενάντια σε κάθε σκέψη λύσης, αλλά όπως του υπογράμμισα και μέσα στην ίδια την Διάσκεψη, είναι ενάντια στους κανόνες της Δημοκρατίας και ενάντια στους κανόνες του ΟΗΕ.

Για να είμαι συγκεκριμένος, τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκ που θα μπορούσε να εισβάλλει στην Κύπρο, τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εισβάλουν όποτε θέλουν στην Κύπρο.

Ήθελαν ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με 10 ανώτερους αξιωματικούς, να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Και επίσης, όπως είπα: οι αντιλήψεις τους ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού, αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας.
Ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής.

Ο κύριος Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί. Μόλις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να αποτυπώσει στο χαρτί τον υποτιθέμενο συμβιβασμό, τότε η Τουρκία ομολόγησε ότι μας δούλευε επί πέντε μέρες και ότι δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό.

Είναι τόσο φανερό ότι είναι δική της η ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών. Είναι τόσο φανερό ότι αυτό που ζητούσε είναι ενάντια στη δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail