Σαλιγκάρια αντί για ράμματα για την επούλωση πληγών

(Φωτογραφία: Reuters) 

Αναδημοσίευση από: kathimerini.gr

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα πειραματικό είδος ιατρικής κόλλας από τη βλέννα που εκκρίνουν οι γυμνοσάλιαγκες, ως εναλλακτική στους χειρουργικούς συνδετήρες και τα ράμματα που χρησιμοποιούνται στην επούλωση των πληγών.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Χάρβαρντ σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα, αποφάσισαν να μελετήσουν τους γυμνοσάλιαγκες που παράγουν μια εξαιρετικά κολλώδη βλέννα ως αμυντικό μηχανισμό.

Αυτή η «βιολογική κόλλα» είναι τρεις φορές πιο ισχυρή, σε σχέση με τις υπάρχουσες ιατρικές κόλλες και το κυριότερο, κολλάει σε υγρές επιφάνειες.

Η σειρά περαμάτων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), δείχνει ότι η κόλλα κατάφερε να σφραγίσει επιτυχώς μια πληγή γεμάτη αίμα στην καρδιά ενός γουρουνιού, όπως επίσης και πληγές στο δέρμα, τους χόνδρους, τους ιστούς και τα όργανα.

Σε άλλο πείραμα, η κόλλα εφαρμόστηκε για να κλείσει μια πληγή στο ήπαρ ενός αρουραίου και αντεπεξήλθε το ίδιο καλά με το αιμοστατικό υλικό, ένα χειρουργικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Σημαντικότερο όλων αποτελεί το γεγονός ότι οι ουσίες που περιέχονται στη βλέννα του γυμνοσάλιαγκα δεν είναι τοξικές και μπορούν να εφαρμοστούν σε ζωντανούς ιστούς.

«Υπάρχουν ποικίλες πιθανές χρήσεις και αρκετά συχνά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους χειρουργικούς συνδετήρες και τα ράμματα, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και η τοποθέτησή τους είναι δύσκολη σε αρκετές περιπτώσεις», δήλωσε ο ερευνητής David Mooney, καθηγητής βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εμπνέονται από τη φύση για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης χειρουργικής κόλλας, καθώς πριν 4 χρόνια μια άλλη ερευνητική ομάδα είχε ασχοληθεί με την αδιάβροχη κόλλα που παράγουν τα μύδια.

Προς το παρόν, οι ερευνητές έχουν υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ δηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια εμπορική επιχείρηση για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης της τεχνολογίας και να προχωρήσει στην επόμενη φάση που είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...