Κατασχέσεις και εισφορές κοκκινίζουν τα δάνεια

Αναδημοσίευση από: euro2day.gr

Προβληματισμός στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες μετρούν νέα κόκκινα δάνεια 3,5 δισ. από τις αρχές του 2017. Φτωχαίνει η άλλοτε μεσαία και ενεργή οικονομικά τάξη. Πώς σώθηκαν οι στόχοι μείωσης των NPLs το 2016.

Αναστασία Παπαϊωάννου

Ζοφερή εικόνα παρουσιάζουν τα στοιχεία από το μέτωπο των κόκκινων δανείων και στις διοικήσεις των τραπεζών έχει σημάνει «συναγερμός» καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, το δημόσιο κατάσχει ότι βρει σε εισοδήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ η παρτίδα του 2016 σώθηκε από τις διαγραφές κόκκινων δανείων άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 105 δισ. ευρώ από 108 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, μείωση που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οφείλεται στις «υψηλότερες του αναμενόμενου διαγραφές».

Εάν δεν υπήρχαν οι διαγραφές οι τράπεζες, όπως αναφέρουν στο Εuro2day.gr, τραπεζικά στελέχη «δεν θα είχαν πιάσει τους στόχους του 2016».

Ενδεικτικά της αδυναμίας ανάσχεσης των κόκκινων δανείων είναι τα στοιχεία, βάσει των οποίων, το 2016 μόλις το 2%, δηλαδή 2 δισ. ευρώ δάνεια άρχισαν να εξυπηρετούνται εκ νέου κανονικά (μέσω ρυθμίσεων) ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό αθέτησης της ρύθμισης διαμορφώθηκε στο 2,3%, γεγονός που ψαλίδισε τα οφέλη που προέκυψαν από όσα μπήκαν σε τροχιά θεραπείας. Κι εδώ ο προβληματισμός παραμένει, καθώς οι πρώτοι μήνες του 2017 απέδειξαν ότι οι δανειολήπτες ζορίζονται και μεγάλο ποσοστό από τα ρυθμισμένα ξανακοκκίνισε.

Βόμβα οι κατασχέσεις

Η αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείων από την πλευρά των δανειοληπτών, φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών (σ.σ. δικηγόρων, μηχανικών, ιατρών κ.ά.) είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έκδηλη από τις αρχές του 2017 και τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Το «γονάτισμα» της άλλοτε μεσαίας τάξης οφείλεται στην επίθεση που δέχονται, με έντονο τρόπο το 2016 και το 2017, τα εισοδήματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αλλά και όσοι βαρύνονται με υψηλές μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.
Ζοφερή εικόνα παρουσιάζουν τα στοιχεία από το μέτωπο των κόκκινων δανείων και στις διοικήσεις των τραπεζών έχει σημάνει «συναγερμός» καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, το δημόσιο κατάσχει ότι βρει σε εισοδήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ η παρτίδα του 2016 σώθηκε από τις διαγραφές κόκκινων δανείων άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 105 δισ. ευρώ από 108 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, μείωση που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οφείλεται στις «υψηλότερες του αναμενόμενου διαγραφές». Εάν δεν υπήρχαν οι διαγραφές οι τράπεζες, όπως αναφέρουν στο Εuro2day.gr, τραπεζικά στελέχη «δεν θα είχαν πιάσει τους στόχους του 2016». Ενδεικτικά της αδυναμίας ανάσχεσης των κόκκινων δανείων είναι τα στοιχεία, βάσει των οποίων, το 2016 μόλις το 2%, δηλαδή 2 δισ. ευρώ δάνεια άρχισαν να εξυπηρετούνται εκ νέου κανονικά (μέσω ρυθμίσεων) ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό αθέτησης της ρύθμισης διαμορφώθηκε στο 2,3%, γεγονός που ψαλίδισε τα οφέλη που προέκυψαν από όσα μπήκαν σε τροχιά θεραπείας. Κι εδώ ο προβληματισμός παραμένει, καθώς οι πρώτοι μήνες του 2017 απέδειξαν ότι οι δανειολήπτες ζορίζονται και μεγάλο ποσοστό από τα ρυθμισμένα ξανακοκκίνισε. Βόμβα οι κατασχέσεις Η αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείων από την πλευρά των δανειοληπτών, φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών (σ.σ. δικηγόρων, μηχανικών, ιατρών κ.ά.) είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έκδηλη από τις αρχές του 2017 και τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Το «γονάτισμα» της άλλοτε μεσαίας τάξης οφείλεται στην επίθεση που δέχονται, με έντονο τρόπο το 2016 και το 2017, τα εισοδήματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αλλά και όσοι βαρύνονται με υψηλές μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.


«Το δημόσιο κάθε μήνα προχωρά σε χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανταγωνιστή των τραπεζών. Κι αυτό διότι αν στις αρχές του μήνα κατάσχει τον λογαριασμό, τότε ο δανειολήπτης κρατά το εναπομείναν εισόδημά του για τις οικογενειακές ανάγκες και το τελευταίο που σκέπτεται είναι η δόση του στεγαστικού, του καταναλωτικού ή του επιχειρηματικού δανείου», αναφέρει στο Εuro2day.gr τραπεζική πηγή.

Πληγή οι εισφορές

Εκτός από την επίθεση της εφορίας το 2017 προστέθηκε και μία ακόμη θηλιά στα εισοδήματα της άλλοτε μεσαίας τάξης - η οποία προ κρίσης ήταν αυτή που είχε, ως επί το πλείστον πάρει δάνεια για την αγορά κατοικίας και σίγουρα αυτοκινήτου – οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές. «Το πλήγμα είναι τεράστιο. Τους έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση σε μηνιαία βάση και αυτό φαίνεται, κυρίως, στα στεγαστικά δάνεια. Εξ ου και στην εν λόγω κατηγορία δανείων αυξάνονται οι επισφάλειες σταθερά από τις αρχές του έτους», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
«Το δημόσιο κάθε μήνα προχωρά σε χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανταγωνιστή των τραπεζών. Κι αυτό διότι αν στις αρχές του μήνα κατάσχει τον λογαριασμό, τότε ο δανειολήπτης κρατά το εναπομείναν εισόδημά του για τις οικογενειακές ανάγκες και το τελευταίο που σκέπτεται είναι η δόση του στεγαστικού, του καταναλωτικού ή του επιχειρηματικού δανείου», αναφέρει στο Εuro2day.gr τραπεζική πηγή. Πληγή οι εισφορές Εκτός από την επίθεση της εφορίας το 2017 προστέθηκε και μία ακόμη θηλιά στα εισοδήματα της άλλοτε μεσαίας τάξης - η οποία προ κρίσης ήταν αυτή που είχε, ως επί το πλείστον πάρει δάνεια για την αγορά κατοικίας και σίγουρα αυτοκινήτου – οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές. «Το πλήγμα είναι τεράστιο. Τους έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση σε μηνιαία βάση και αυτό φαίνεται, κυρίως, στα στεγαστικά δάνεια. Εξ ου και στην εν λόγω κατηγορία δανείων αυξάνονται οι επισφάλειες σταθερά από τις αρχές του έτους», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...