Για ποιούς λόγους η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ

φωτο από politis.com.cy
Αναδημοσίευση από: cnn.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου την ώρα που η Τουρκία εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου αμφισβητώντας την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης εξήγησε στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου της κυπριακής Βουλής ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή αποκλειστική ζώνη σε τρία επίπεδα:

1. Θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 βρίσκεται σε αιγυπτιακά ύδατα.

2. Θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα.

3. Θεωρεί επίσης ότι τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Για να ενισχύσει τη θέση του ότι η Τουρκία δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει τρυπάνι για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, επειδή ξένες εταιρείες δεν θα συνδράμουν σε μια παράνομη ενέργεια, ο κ. Λακκοτρύπη υπενθύμισε ότι το Μπαρπαρός, το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρείας, η οποία ένα χρόνο αργότερα, ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδεια εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της.

Είπε ότι ο ίδιος απέστειλε επιστολή στον ομόλογό του της Αιγύπτου, αρνούμενος να δώσει άδεια, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να χάσει το συμβόλαιο.

«Αυτό που μπορεί να κάνει η Τουρκία είναι να αγοράσει κάποια πλατφόρμα, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση θα έχει σοβαρό πρόβλημα να εξασφαλίσει το προσωπικό το οποίο θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τη γεώτρηση. Τα όπλα της Δημοκρατίας είναι νομικά και διπλωματικά» ανέφερε ο υπουργός της Κύπρου.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...