Χτίζουν χρηματιστηριακή «φούσκα» όπως το ’99

φωτο από oneiramazisou.blogspot.gr/2011/06/blog-post_25.html
Αναδημοσίευση από: toxrima.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Την περίοδο των «χρυσών» χρηματιστηριακών προσδοκιών και της επίπλαστης ευημερίας της περιόδου 1997-1999 επί κυβέρνησης Σημίτη, έχουν αποφασίσει να αναβιώσουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, για να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Με αφορμή το σύνθημα «επιστροφή στην κανονικότητα» και τον φιλόδοξο στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα υψηλών επενδυτικών προσδοκιών με σκοπό να ανασύρει στην επιφάνεια τα «κρυμμένα στα στρώματα» χρήματα των Ελλήνων και να εμπεδώσει κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής στην θυμωμένη, τραυματισμένη και απογοητευμένη κοινωνία.

Ήδη το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει διαγράψει μια εντυπωσιακά ανοδική τροχιά (+30% από την αρχή του έτους), τα επιτόκια των ομολόγων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι συζητήσεις για «πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου» δίνουν και παίρνουν αφού ήδη μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν καταφέρει να αντλήσουν κεφάλαια με σχετικά χαμηλό κόστος.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν καταγραφεί εντυπωσιακές αποδόσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. ΒΙΟΧΑΛΚΟ +152%, ΕΛΠΕ +83% κοκ) παρασύροντας μικροεπενδυτές σε τοποθετήσεις μικρών ποσών σε άλλες φθηνότερες και λιγότερο ασφαλείς επιλογές.
  • Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιαγορά έχει αυξηθεί στο 62% των καθημερινών συναλλαγών (είχε μειωθεί και κάτω από το 50%) με προφανή στόχευση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τράπεζες.
  • Οι μικροεπενδυτές όμως καλλιεργούν τις δικές τους προσδοκίες σε …λιγότερο διάσημες μετοχές του ΧΑ με αμφίβολες προοπτικές και οικονομικά δεδομένα.
Ο κυβερνητικός στόχος είναι απλός: Αφού δεν μπορεί να αλλάξει η μίζερη καθημερινότητα των Ελλήνων, ας καλλιεργηθούν οι προσδοκίες για γρήγορα κέρδη μέσα από το Χρηματιστήριο, τα τουριστικά ρεκόρ και άλλες βραχυπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές ώστε να «ξυπνήσει»  η ναρκωμένη οικονομία.

Στο παιχνίδι αυτό των «φουσκωμένων προσδοκιών» ιδιαίτερο ρόλο φέρεται να διαδραματίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs η οποία διαφημίζει στους πελάτες της την Ελλάδα ως “turn around story” υψηλών και γρήγορων αποδόσεων.
  • Η Goldman Sachs πιέζει τον ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να ξεκινήσει αμέσως την έκδοση μικρού μεγέθους 3ετών και 5ετών ομολόγων (εξασφαλισμένης απορρόφησης λόγω του μικρού μεγέθους και των υψηλών αποδόσεων) που θα συντηρήσουν το σενάριο της θριαμβευτικής επιστροφής στις αγορές.
Αντιθέτως η Γαλλική Rothchild που κατ’ επιλογήν του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει ως επίσημος σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους να συντονίσει τα βήματα εξόδου στις αγορές ομολόγων, εισηγείται μια πιο αργή και σταθερή πορεία που θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε στο τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του 2018.
  • Στην Ελλάδα πάντως το πάρτι της φούσκας έχει ήδη ξεκινήσει. Στις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις ΕΠΕΥ, επανεμφανίζονται μικροεπενδυτές με ισχνές περιουσίες, οι οποίοι ενώ δεν πληρώνουν τα δάνεια, κάρτες και τις υποχρεώσεις τους προς τα δημόσια ταμεία, εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν τις τελευταίες κρυμμένες αποταμιεύσεις τους, προκειμένου να κερδίσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ ώστε να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα των προηγουμένων ετών.
 «Φέτος όμως είναι διαφορετικά σε σύγκριση με το 1999» επισημαίνει με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Οι αποδόσεις των χρηματιστηριακών επενδύσεων εμφανίζονται υποχρεωτικά στο φορολογητέο εισόδημα, δεν είναι ανώνυμες και αφορολόγητες όπως το παρελθόν».

Οι προσδοκίες…

Υπάρχουν μια σειρά από οικονομικά δεδομένα που υποστηρίζουν το κυβερνητικό εγχείρημα για την καλλιέργεια αισιοδοξίας και προσδοκιών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου όχι μόνον έπεσε κάτω από το 5,5% (αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πέσει όλα τα επιτόκια στη ζώνη του Ευρώ αλλά και η διαφορά από το γερμανικό ομόλογο (spread) είναι η μικρότερη από το καλοκαίρι του 2014.

Καθημερινά καταγράφονται σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες κυρίως στον τομέα των τουριστικών ακινήτων αλλά και επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας αλλά και στην Ασφαλιστική αγορά, οι οποίες -σε κάθε περίπτωση- πιστοποιούν ενεργοποίηση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Η ανεργία κατέγραψε σημαντική πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων (παραμένοντας σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και με τις μισθολογικές αμοιβές σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο), πλην όμως με τη βοήθεια των προσλήψεων στο Δημόσιο και των προγραμμάτων μαθητείας ή επιδοτούμενης απασχόλησης, σε πολλές οικογένειες για πρώτη φορά -μετά από πολύ καιρό- υπάρχει εισόδημα. Το κύμα των απολύσεων στις επιχειρήσεις έχει ανακοπεί χωρίς ωστόσο να αυξάνονται θεαματικά οι προσλήψεις, οι αποδοχές και τα ποσοστά απασχόλησης.

Οι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, διαφημίζουν για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων με τη βοήθεια μεγάλων ευρωπαϊκών θεσμών (ΕBRDEIB κλπ) αλλά και νέων πιστωτικών καρτών.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει για πρώτη φορά αύξηση στις εισαγωγές παγίου εξοπλισμού, σε μηχανήματα και πρώτες ύλες.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φλερτάρει με τις 850 μονάδες και η αξία των συναλλαγών αυξάνεται χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη φτάσει τα προ 3ετίας επίπεδα. Απελπισμένοι μικροεπενδυτές προσπαθούν καθημερινά να «βγάλουν μεροκάματο» από τις κινήσεις των μετοχών ιδιαίτερα των ξεχασμένων από τους ξένους επενδυτές μετοχών.

και η πραγματικότητα…

Δυστυχώς η καθημερινότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να συντηρήσει τα αισιόδοξα σενάρια των κερδοσκόπων αλλά και ορισμένων στελεχών του Μαξίμου. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα έφτασε τα 3.749.975 άτομα, ενώ ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 1.040.909 και οι οικονομικά μη ενεργοί πολίτες τα 3.228.062.
 Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και αυτοί οι Έλληνες που εργάζονται, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ολοένα και πιο βαριές υποχρεώσεις τους.
 Τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες δεν μειώνονται και το χειρότερο είναι πως «κοκκινίζουν» ακόμη και «ρυθμισμένα δάνεια».
 Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος με δυσκολία θα φτάσει στα επίπεδα του 1,5%, η ανεργία θα διατηρηθεί στο 22,2% αλλά –το χειρότερο- η επανεμφάνιση ενός –χαμηλού ακόμη- πληθωρισμού 1,5% (λόγω αυξήσεων έμμεσων φόρων και επιβολή νέων, αλλά και υψηλότερη τιμή πετρελαίου) μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
 Καθημερινά βάζουν λουκέτο μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις ενώ η προσφυγή στις προστατευτικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα αποτελεί πάγια πρακτική της αγοράς…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail