Τι θα γίνει με τα άδικα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα στο taxisnet

Αναδημοσίευση από: newsbeast.gr

Ιδιοκτήτες ΙΧ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος, άδειας και πινακίδων για έξι μήνες

Μπήκε σε εφαρμογή η υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων με την εμπλοκή, πρώτη φορά της εφορίας και βαριά πρόστιμα.

Ωστόσο τα λάθη υπολογίζεται ότι αφορούν 300.000 από τα 1.150.00 ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί. Το ειδοποιητήριο για πρόστιμο ανασφάλιστου οχήματος, έρχεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουμε δηλώσει και πρόκειται για προτυπωμένο παράβολο 250 ευρώ που εάν δεν πληρωθεί εντός δύο μηνών, ειδοποιείται η Αστυνομία για επιβολή ποινών Κ.Ο.Κ (πρόστιμο 500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος, άδειας, πινακίδων για έξι μήνες).
Τα συνηθισμένα προβλήματα που αναφέρονται είναι:

Εάν το όχημα ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης των στοιχείων, ο κάτοχος διαμαρτύρεται στην Ασφαλιστική του Εταιρεία.
Εάν έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας, ή ήταν σε ακινησία την ημερομηνία διασταύρωσης, ο κάτοχος παραλήπτης απευθύνεται στη ΔΟΥ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Εάν αυτοκίνητο δεν μας ανήκει πλέον, απευθυνόμαστε στην αρμόδεια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
Εάν η μεταβίβαση έγινε σε Κ.Ε.Π και δεν έχει εκδοθεί νέα άδειας κυκλοφορίας, ο παραλήπτης του προστίμου απευθύνεται στην εφορία, προσκομίζοντας την απαραίτητη βεβαίωση.
Εάν το όχημα βρίσκεται σε «μάντρα» και δεν έχει γίνει μεταβίβαση, θεωρείται επίσης ανασφάλιστο.

Τα λάθη οφείλονται στις διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, του υπουργείου Μεταφορών και των ΔΟΥ.

Το θέμα απασχολεί ήδη τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να δοθούν οδηγίες για την επίλυση του ζητήματος στο βαθμό που αφορά περιπτώσεις διαφορών μεταξύ των στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνεται απο αρμόδιες πηγές, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θεωρούν ότι το όχημα τους ήταν σε ακινησία θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για την παράδοση των πινακίδων του στη ΔΟΥ για να μην επιβαρυνθούν με το παράβολο των 250 ευρώ στην περίπτωση που βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι.

Συγκεκριμένα η διασταύρωση που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αφοροούσε τα στοιχεία που παρέλαβε απο την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών με τα αυτοκινήτα που είναι ασφαλισμένα με τα στοιχεία που έχουν οι ΔΟΥ για τα οχήματα που κυκλοφορούν και αυτά που έχουν τεθεί σε ακινησία. Με τον τρόπο αυτόν προέκυψαν τα πιθανώς ανασφάλιστα αυτοκίνητα όπως επισημαίνονταν στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ την περασμένη Παρασκευή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων θεωρούν ότι έχουν θέσει το αυτοκινήτο τους σε ακινησία γιατί, ενδεχομένως, μπορεί να βρίσκεται στο συνεργείο για επισκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο με βάση τη νομοθεσία σε κατάσταση ακινήσιας θεωρείται ένα όχημα μόνο όταν έχουν παραδοθεί οι πινακίδες του στη ΔΟΥ.

Από την άλλη πλευρά μπορεί ένα αυτοκίνητο να έχει καταστραφεί και να μην έχει δηλωθεί στο υπουργείο Μεταφορών. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις ίσως να περιλαμβάνονται στα ευρήματα στης λίστας, ενώ δεν αποκλείονται και λάθη που μπορεί να αφορούν στα στοιχεία των Ασφαλιστικών Εταιριών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...