Κούρδισσα γελάει έχοντας μόλις αποφύγει σφαίρα τζιχαντιστών σαν ηρωίδα του 1821 γιατί έτσι κάποτε γελούσαν και οι Ελληνίδες

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Κούρδισσα ελεύθερη σκοπευτής ούτε καν κλείνει τα βλέφαρα έχοντας μόλις αποφύγει σφαίρα τζιχαντιστών. Έτσι κερδίζεται η ελευθερία, όταν γελάς έχοντας μόλις αποφύγει τον θάνατο γιατί πολεμάς για το δίκιο για την πατρίδα σου.

Έτσι κάποτε γελούσαν και οι Ελληνίδες όπως η Μόσχω Τζαβέλαινα που το 1792 πολέμησε τον Αλή Πασά ως επικεφαλής 400ων Σουλιωτισσών, η Κωσταντινιά Ζαχαριά που το 1821 επικεφαλής 500 χωρικών ανάγκασε τους Τούρκους να κλειστούν στο φρούριο του Μιστρά ενώ ο βοεβόδας σκοτώθηκε από τις βολές της, η Χαρίκλεια Δασκαλάκη που στο Αρκάδι τρεις φορές σήκωσε τη σημαία του οπλαρχηγού γιου της ενώ την τέταρτη τη δίπλωσε και την έκρυψε στην αγκαλιά της ενώ δεν σταμάτησε να πολεμάει.

Κάπου στην πορεία ξεχάσαμε πώς κερδίζεται η ελευθερία, ξεχάσαμε πως για να ενδιαφερθούν οι άλλοι πρέπει να είσαι έτοιμος να ζήσεις μια ώρα ελεύθερος παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

Κάπου στην πορεία το ρίξαμε στην συνωμοσιολογία μιλώντας για τους αγώνες εκείνων των Ελλήνων και των Ελληνίδων που γελούσαν στο θάνατο.

Και μετά αναρωτιόμαστε πως φθάσαμε ως εδώ.

Αντέξαμε περισσότερο απ' ότι άλλοι στη θέση μας χάρη στα επιτεύγματα και τις θυσίες των προγόνων μας.

Την κληρονομία αν δεν την διαχειριστείς σωστά και αν δεν προσθέσεις κάτι σ αυτήν αργά η γρήγορα τη χάνεις.

Μακάρι να προσθέσουμε κάτι όσο υπάρχει καιρός. Μακάρι να έχουμε τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται. Θα τα χρειαστούμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail