Καλημέρα κε Μητσοτάκη


του Μιχάλη Χαιρετάκη

Καλημέρα κε Πρόεδρε,

Στενοχωρήθηκα πολύ οταν διάβασα τη γεμάτη απορία δήλωσή σου "Του έκανε εντύπωση που τόσοι καλοί φοιτητές αποφοιτούν από ένα τόσο άθλιο περιβάλλον" όταν ενημερώθηκες απο φωτογραφίες και κείμενα ενός αμερικάνου φίλου σου για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Δε σε αδικώ που δεν γνωρίζεις, άλλωστε εσυ σπούδασες στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Χάρβαρντ όπως είδα απο το βιογραφικό σου, άρα μακριά απο την ελληνική πραγματικότητα των περισσότερων απο εμάς.

¨Εχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία, όμως εγώ είχα την ατυχία να μη γεννηθώ απο πατέρα πολιτικό ή επιχειρηματια, και σπουδασα σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμιο , οπότε θα μου επιτρέψεις να σε ξεναγήσω στην ελληνική παιδεία.

Ημουν στη χρονιά των μεγάλων αλλαγών, ήμουν στην τελευταία χρονιά, τότε που έδιναν εξετάσεις στο δημοτικό, εισαγωγικές στο Γυμνάσιο, εισαγωγικές στο Λυκειο και 2 χρόνια πανελληνίων εξετάσεων.

Ναι αυτών των εξετάσεων που είπε οτι θα καταργήσει ο τωρινός υπουργός παιδείας και οταν τον ρωτησαν τι θα μπεί στη θέση τους, με αφοπλιστική αφέλεια είπε οτι δε γνωρίζει.

Ξέρεις, Πρόεδρε, μετά απο τους νόμους για την οικονομία που αλλάζουν κάθε χρόνο μια φορά τουλάχιστον , αλλάζουν με την ίδια σχεδόν συχνότητα και οι νόμοι για την παιδεία.
Λες και το κάνουν επίτηδες για να μένουμε χωρίς ευρώ στην τσέπη και χωρίς δράμι γνώσης στο μυαλό.

Οι περισσότερες σχολές , εγιναν σε αυτή τη χώρα με κριτήριο όχι την μόρφωση και τις ανάγκες της χώρας , αλλά με κριτήρια που είχαν να κάνουν με τον εσωτερικό τουρισμό φοιτητικό τουρισμό σε περιοχές των κομματαρχών και των βουλευτών. Εγιναν σχολές σε πόλεις, κωμοπόλεις , ακόμα και σε χωριά, με μοναδικό κριτήριο τι άλλο; τα ψηφαλάκια.

Απο την Κρήτη να βρίσκεσαι για σπουδές στη Θράκη και το ανάποδο. Οικογένειες να αιμορραγούν οικονομικά, παιδιά να εργάζονται για να σπουδάσουν και άλλα τέτοια όμορφα.

Το πιο όμορφο απ' όλα όμως πρόεδρε, είναι οτι και οι σπουδές και το πτυχίο δεν εξασφαλίζουν ούτε εξασφάλιζαν εδώ και χρόνια επαγγελματική αποκατάσταση.

Κάποιες φορές μάλιστα δεν εξασφάλιζουν ουτε γνώσεις. Δεν ξέρω αν το έχεις μάθει αλλά απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων, πρόεδροι κομμάτων δεν ξέρουν οτι η στροφή 360 μοιρών σε γυρίζει στην ίδια ακριβώς θέση και αντιπρόεδροι κομμάτων δεν ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο των τριων, γνώσεις τάξεων του δημοτικού.

Εσένα όμως σε στενοχωρεί όμως το περιβάλλον των πανεπιστημίων. Που είναι άθλιο , βρώμικο, γεμάτο αφίσες παρατάξεων. Ξέρω εσύ έχεις άλλη παιδεία, αυτή με τις αδελφότητες με τα ελληνικά γράμματα, καπα ψι λαμδα αλφα και δε συμμαζεύεται . Ομως μια τουλάχιστον απο αυτές, τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ σίγουρα τη γνωρίζεις. Παράταξη , όπως και όλες οι άλλες με μεστό πολιτικό λόγο και συνθήματα.

Αν ρωτήσεις τον αντιπρόεδρο σίγουρα ξέρει μερικά να σου πεί. Και "α και ου και ΔΑΠ ΝΔΦΚ" είναι κάποιο απο τα πιο ήπια, και ενα άλλο θυμάμαι το τραγουδούσαν οταν είχε πάει ο νόμιμος και ηθικός κος Βουλγαράκης σε κάποιο αμφιθέατρο και χαμογελούσε, "γ@@@@ε τον π@@@@η τον Γιωργάκη, Βουλγαράκη, Βουλγαράκη", ίσως τα βρεις και τα δύο στο youtube , videa manent... (επέτρεψέ μου τον λατινικό βαρβαρισμό)

Ξερεις πρόεδρε, δεν περιήλθαν τα πανεπιστήμια σε αυτή την κατάσταση απο μόνα τους, έβαλαν το χεράκι τους κυρίως 2 μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και απο κοντά και τα υπόλοιπα μικρά. Μάλιστα ψάχνοντας σήμερα βρήκα ενα όμορφο βιντεάκι με συνθήματα φοιτητών απο τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης το 2004, ξέρεις πολλοί απο αυτούς και αυτές σήμερα μπορεί να είναι δικαστικοί, δικηγόροι ή ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Κάποιοι βέβαια δε σπουδασαν στην Ελλάδα, ξέρεις στην Ελλάδα δεν υπήρχε χώρος για εργάτες , αγρότες, εξειδικευμένους τεχνίτες στα μυαλά των περισσότερων γονέων. Το όνειρο και το απωθημένο ήταν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ακόμα και αν δεν είχαν καμμία τέτοια ικανότητα, το σύνδρομο της πνευματικής Κατοχής...

Και όταν ολοι γύρισαν πίσω μαζί με τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων επειδή δε χωρούσαν στο ελληνικό δημόσιο, έγιναν παρωδίες εξετασεων για να προσληφθούν οι κάθε φορά ημέτεροι, ακυρώνοντας στην πράξη τα πτυχία τους.

Προφορικές εξετάσεις, μόρια για τα παιδιά αγωνιστών της αντίστασης (ακόμα και εξαμηνίτικα αντίστασιακά θα έπαιρναν μόρια να ξέρεις) ,εντοπιότητα, μορια για τους πολύτεκνους και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Να σου πω όμως το πιό ευτράπελο πρόεδρε, ενας απο τους διορισθέντες, διοικητής σε νοσοκομείο, μπήκε στη θέση αυτή με πλαστό πτυχίο, ήταν εκτελωνιστής, ο καψερός, και μπήκε με το πτυχίο του ξαδέλφου του. Και πριν μου πείς, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ρώτα τον αντιπρόεδρό σου, να σε ενημερώσει απο πρώτο χέρι, κάτι ξέρει περισσότερο για το θέμα.

Απο αυτά τα ελληνικά πανεπιστήμια όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις, συνεχίζουν να βγαινουν επιστήμονες και άνθρωποι αξιόλογοι σε πείσμα της κακομοιριάς που τα δέρνει. Υπάρχουν επίσης και λίγοι αξιόλογοι καθηγητές που τιμούν τη θέση και τον μισθό που παίρνουν. Αλλιώς θα είχαμε πιάσει εντελώς πάτο στις αξιολογήσεις των ξένων.

Ξέρεις όμως κάτι; Σήμερα οι καλοί επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό, οι άξιοι, γιατί λαμόγια που αλλάζουν χρώματα και κόμματα , που το παίζουν καινοτόμοι, δίνουν μισθούς 700 ευρώ ,όταν τους δίνουν, για θέσεις που δίνουν στις ΗΠΑ 10.000 δολλάρια το μήνα και στην ταπεινή Ουκρανία 2000. Τα ίδια λαμόγια που πολλές φορές οι εταιρείες τους είναι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ή παίρνουν τα χρήματα των ΕΣΠΑ. Και μη μου πεις πάλι οτι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, γιατί σου έχω στείλει μια τέτοια εταιρεία με όλα τα στοιχεία...

Ξέρεις κάτι ακόμα; Διάβασα ξανά, δεύτερη φορά, όσα έγραψα παραπάνω και άλλαξα γνώμη, είμαι τυχερός που δεν ήμουν πορφυρογέννητος, απο πατέρα πολιτικό ή επιχειρηματία, αλλά πάλεψα και συνεχίζω να παλεύω με το μυαλό και τα δυο μου χέρια για να επιβιώσω.

Είμαι τυχερός , που οι δυσκολίες στη ζωή, που πολλές απο αυτές τις προξενείτε εσείς οι πολιτικοί, κάνοντας εναν ευλογημένο τόπο, κολαστήριο ψυχών, με έκαναν δυνατό.

Το παράπονό μου όμως είναι οτι κάποια στιγμή, ενώ θα πάρω, αν θα πάρω, ψίχουλα για σύνταξη, θα πληρώνω τη δική σου παχυλή σύνταξη όπως και πολλών άλλων πολιτικών.

Και ξέρεις τι μου είχε πεί ενας εδώ στα ξένα που ζώ, πριν λίγο καιρό για τη δική μας Βουλή;

Του έκανε εντύπωση που τόσο καλο περιβαλλον φιλοξενεί μερικούς άθλιους πολιτικούς...και το πιο ωραίο; Συμφώνησα μαζί του χωρίς να χρειαστεί να μου δώσει φωτογραφίες για να μου το αποδείξει...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail