Ο αληθινός σκοπός των μνημονίων

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Εχουν περάσει πολλά χρόνια απο τότε που είχα δει για τελευταία φορά τον Καραγκιόζη του Σπαθάρη στο έργο "ο Καραγκιόζης γραμματικος". Ηταν ίσως απο τις πιο όμορφες και διδακτικές ιστορίες του καραγκιόζη, που με βοήθησαν να καταλάβω πως μπορεί να θεωρείται η παράνοια ως μορφή λογικής στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο αγράμματος καραγκιόζης κάνει τον γραμματικό και ο Μπαρμπα-Γιώργος τον βαράει ανελέητα όχι γιατί έκανε κάτι αλλά γιατί όπως λέει θέλει "να πάει κλαφτό το γράμμα".

Αυτό το "κλαφτό γράμμα" το έζησα για πολλά χρόνια ως στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, ως ιδιοκτήτης εταιρείας που παρείχε υπηρεσίες management πληροφορικής αργότερα. Άνθρωποι που δεν ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν, ζητούσαν κάποια πράγματα με απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο που δεν είχε καμμία σχέση με την πραγματικότητα και τη λογική. ¨Ηταν όμως σύμφωνα με τη δική τους πραγματικότητα και λογική και έτσι δε χωρούσε καμμιά αμφισβήτηση σε αυτό που ζητούσαν.

Το ίδιο έργο, βλέπουμε 7 χρόνια τώρα με τις μνημονιακές κυβερνήσεις σε ρόλο καραγκιόζη και τις τρόικες, κουαρτέτα, θεσμούς και όπως άλλιως αν πούν τους δανειστές, σε ρόλο Μπαρμπα - Γιώργου να βαράνε τους καραγκιόζηδες και ολόκληρη τη χώρα για να πάει το γράμμα τόσο κλαφτό, όσο λένε οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τα υπόλοιπα χαρτιά που κραδαίνουν κάθε φορά ως θέσφατα.

Τι έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια με τα μνημόνια; Εχουν μήπως σταματήσει οι απεργίες των ΜΜΜ; Εχουν καθαρίσει οι πόλεις απο τους σωρούς σκουπιδιών; Εχει μειωθεί η γραφειοκρατία; Εχει παταχθεί η διαφθορά; Η εγκληματικότητα μήπως μειώθηκε και δεν το πήραμε χαμπάρι; Οι πολιτικοί έγιναν περισσότερο έντιμοι; (το γράφω κομψά αυτό)Μειώθηκε η κακοδιαχείριση και η σπατάλη;Σταμάτησαν οι διορισμοί απο το παράθυρο;

Τίποτα απο αυτά δεν έγινε και πολλά άλλα επίσης δεν έγιναν,τόσα, που θα μπορούσαν να γεμίζουν σελίδες. Και ο λόγος που δεν έγιναν, ήταν οτι δεν ενδιέφεραν πραγματικά να γίνουν. Γιατι το να γίνουν, δεν έχει κανένα όφελος.Οχι για τον πολίτη, αλλά για τους δανειστές. Οι δανειστές ενδιαφέρονται περισσότερο για το πως θα γίνονται express και ηλεκτρονικά μαζικοί πλειστηριασμοί κατοικιων, για το πως θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών όλη η δημόσια περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί.

Για τα υπόλοιπα ισχύει η παράλογη λογική του Μπαρμπα Γιώργου, το να δείχνουν οτι προσπαθούν να κάνουν κάτι και ας μη γίνεται.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, χρειάζονται δεκαετίες για να αναμορφώσεις κάτι που είναι στραβό και πάντα ξεκινάς απο την τιμωρία αυτών που το έκαναν θεόστραβο.

Να τιμωρήσουν, αυτούς που προσλάμβαναν καθαρίστριες και υπαλλήλους καθαριότητας για να τους μετατάξουν ,λίγο καιρό μετα,σε γραφεία, αυτούς που γκρέμιζαν και έφτιαχναν πλατείες δεκάδες φορές και σπαταλούσαν τα δημοτικά έσοδα, αυτούς που μοίραζαν και μοιράζουν ακόμα ΕΣΠΑ και JEREMIE σε "καινοτόμους" μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου σα να ειναι στραγάλια, αυτούς που αντί να φυλακίζουν και να απολύουν καταχραστές του Δημοσίου τους αφήνουν ελεύθερους και ατιμώρητους.

Πριν λίγες ημέρες ανατρέχοντας στο diavgeia, ανακάλυψα οτι 2 απο τις επίορκες που κατάκλεβαν το δημόσιο σε μια γνωστή υπόθεση, είχαν υποβάλει μάλλον δασκαλεμένες τις παραιτήσεις τους μολις εγινε γνωστή η υπόθεση για να μη χάσουν τη σύνταξή τους, οι οποίες φυσικά έγιναν δεκτές, ενω λιγα χρόνια μετά, δεν πρέπει να βρίσκονται καν στη φυλακή με τους νόμους που αποφυλακίζουν μέχρι και σκληρούς εμπόρους ναρκωτικών,ληστές και δολοφόνους.

Πριν λίγες ημέρες πάλι, είδαμε να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, στα ΜΜΕ, αντίγραφα απο τις λίστες των ρουσφετιών,του Ερρικος Ντυνάν, όπου φέρονται μεταξύ άλλων να έχουν ζητήσει ρουσφέτια πρώην υπουργοί,ενώ υπηρχε ανάμεσα στις λίστες, ακόμα και το επίθετο άνθρωπου που βρίσκεται σε ενα απο τα ανώτατα αξιωματα της χώρας και φυσικά δεν ιδρώσε το αυτι κανενός.

Δεν ενδιαφέρει όμως κανέναν ούτε να εισπράξουν τις οφειλές απο τους μεγαλοοφειλέτες που τις περισσότερες φορές είναι εταιρείες ή πρόσωπα φαντάσματα, ούτε να εκσυγχρονίσουν , να απλοποιήσουν και στο τέλος να αποκεφαλίσουν τη Λερναία Υδρα της γραφειοκρατίας, αλλά ούτε να μετασχηματίσουν το σημερινό έκτρωμα σε κράτος δικαίου, που σέβεται τους πολίτες και αποδίδει δικαιοσύνη τιμωρώντας κλέφτες , καταχραστές και απατεώνες.

Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να συνεχίζεται η πραγματική φτωχοποίηση (γιατί στα χαρτιά της στατιστικής φροντίζουν να μη φαίνεται, μειώνοντας συνεχώς το όριο της φτώχειας τα τελευταία χρόνια !!! ), να συνεχίζεται η αρπαγή της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας και όλα αυτά φυσικά δε γίνονται στο πόδι ή με εργαλειοθήκες, αλλα με σχέδιο πολύ καλά μελετημένο που φαίνεται κάθε φορά στα τεχνικά μνημόνια. Αυτά τα τεχνικά μνημόνια που υπογράφονται για την κάθε δόση κοπανιστού αέρα που παίρνει η χώρα, απαραίτητου δήθεν για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail