Μερικά ενδιαφέροντα σενάρια για τις επόμενες εκλογές...

φωτο από: docmed.gr
Λουκάς Γεωργιάδης (facebook)

Αναμφιβόλως, η κάλπη αποτελεί τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα για να γίνουν οι... λογαριασμοί σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι τάσεις που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις είναι δεδομένες και συνηγορούν σε μια άνετη επικράτηση της Ν.Δ. με ζητούμενα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και τον αριθμό των κομμάτων της Βουλής που θα προκύψει μετά τις επικείμενες εκλογές...

Για να έχουμε όμως μια εικόνα σχετικά με κάποια ενδεικτικά σενάρια (όχι απαραίτητα και βασικά...), ας κάνουμε λοιπόν κάποιους λογαριασμούς:

1. Έστω εξακομματική Βουλή με τα κόμματα να λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: Ν.Δ. 37,50%, ΣΥΡΙΖΑ 16,50%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΚΕ 7%, ΠΑΣΟΚ 7% και Ένωση Κεντρώων 3,5%. Τότε τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής θα έχουν ποσοστό 21%! Σε αυτήν την περίπτωση οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Ν.Δ. 170, ΣΥΡΙΖΑ 53, Χρυσή Αυγή 22, ΚΚΕ 22, ΠΑΣΟΚ 22 και Ένωση Κεντρώων 11. Άρα Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν συνολικά 203 έδρες και μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στη Συνταγματική Αναθεώρηση και να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο "καίγοντας" οριστικά την απλή αναλογική. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν από μόνοι τους να εκλέξουν άνετα Πρόεδρο Δημοκρατίας στην γ΄ ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2020 έχοντας 192 βουλευτές.

2. Έστω πεντακομματική Βουλή με τα κόμματα εντός να λαμβάνουν: Ν.Δ. 37,50%, ΣΥΡΙΖΑ 16,50%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΚΕ 7% και ΠΑΣΟΚ 7%. Τότε τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής θα έχουν ποσοστό 24,5%!!! Σε αυτήν την περίπτωση οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Ν.Δ. 175, ΣΥΡΙΖΑ 55, Χρυσή Αυγή 24, ΚΚΕ 24, ΠΑΣΟΚ 24. Έτσι, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσουν 199 έδρες και θα μπορούν να εκλέξουν άνετα Πρόεδρο Δημοκρατίας το 2020, αλλά δεν θα συμπληρώνουν για να προχωρήσουν άνετα στη Συνταγματική Αναθεώρηση και την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα φέρουν το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως θα εφαρμοστεί αφού προηγουμένως έχουν διεξαχθεί εκλογές με την απλή αναλογική που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Για να συμπληρώσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ 200 έδρες, πρέπει στο σενάριο της πεντακομματικής, η Ν.Δ. να λάβει ποσοστό 38,5% εκλέγοντας 177 βουλευτές και με τους 23 του ΠΑΣΟΚ να είναι σε θέση να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία, να προχωρήσουν άμεσα σε Συνταγματική Αναθεώρηση και να ψηφίσουν νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές "καίγοντας" μια και καλή την απλή αναλογική που έχουν ψηφίσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

3. Έστω ότι στις επόμενες εκλογές έχουμε επτακομματική Βουλή με την είσοδο της Ένωσης Κεντρώων και ενός σχηματισμού εκ των ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή "Πλεύση Ελευθερίας". Σε αυτήν την περίπτωση και στη βάση των προαναφερόμενων ποσοστών των υπολοίπων κομμάτων θα έχουμε: Ν.Δ. 37,50%, ΣΥΡΙΖΑ 16,50%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΚΕ 7%, ΠΑΣΟΚ 7%, Ένωση Κεντρώων 3,5% και "Πλεύση Ελευθερίας" ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ 3,5%. Σε αυτήν την περίπτωση τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 17,5%. Τότε οι έδρες κατανέμονται ως εξής: ΝΔ 164, ΣΥΡΙΖΑ 50, Χρυσή Αυγή 23, ΠΑΣΟΚ 21, ΚΚΕ 21, Ένωση Κεντρώων 11 και "Πλεύση Ελευθερίας" ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ 11.
Σε μια τέτοια περίπτωση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 185 βουλευτές και συνεπώς εκλέγουν Πρόεδρο Δημοκρατίας το 2020, ενώ ακόμη και με την προσθήκη της Ένωσης Κεντρώων δεν μπορούν να συγκεντρώσουν 200 για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές.

Από τα παραπάνω, διαλέγετε και παίρνετε...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail