Σαουδική Αραβία και Τουρκία "κοντράρονται" στο Κατάρ - Μήλον της έριδος η τουρκική βάση

Turkish APC drives at their military base in Doha, Qatar June 18, 2017 © Reuters
Freepen.gr - Τα αραβικά κράτη, τα οποία επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό στο Κατάρ λόγω της φερόμενης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εξέδωσαν έναν αυστηρό κατάλογο αιτημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παροχή 10 ημερών στη Ντόχα για τη διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, η παύση λειτουργίας του δικτύου Al-Jazeera, ένα πρόστιμο και φυσικά το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας.

Ωστόσο η Αγκυρα δεν σκοπεύει να κλείσει τη νέα στρατιωτική βάση στο Κατάρ απορρίπτωντας το αίτημα των αραβικών κρατών, ανάμεσα στα οποία πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία υποστηρίζοντας ότι η βάση ωφελεί ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου.

"Εάν υπάρξει μια τέτοια απαίτηση, αυτό θα σημαίνει παρεμβολή σε διμερείς δεσμούς", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φίκρι Ίσιικ στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Την Πέμπτη, πέντε θωρακισμένα οχήματα και 23 στρατιώτες έφθασαν στο Κατάρ από την Τουρκία στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Στη βάση  υπηρετούν ήδη 88 Τούρκοι στρατιώτες και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τελικά τους 1.000, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. 

Η συμφωνία για τη δημιουργία της συγκεκριμένης βάσης στο Κατάρ υπογράφηκε το 2014.


* με πληροφορίες από το Russia Today
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail