Η τύχη του ανθρώπου εξαρτάται από την τύχη της λογικής...

Του Στέλιου Συρμόγλου

Είναι φανερό ότι η λογική παίζει το ρόλο του υπηρέτη σε καταστάσεις που ούτε η ίδια δημιουργεί, αλλά ούτε και τις αντιλαμβάνεται. Η λογική της τεχνικής προόδου αποδείχθηκε κατώτερη της φιλοσοφικής λογικής. Η λογική αυτή εμφανίζεται σαν μια αδιανόητη δεξιοτεχνία που δεν ξέρει αν υπηρετεί το καλό ή το κακό.

Η λογική δράση που παρουσιάστηκε μέσα από τη μορφή της τεχνικής προόδου, σαν όργανο του πολιτισμού, όχι μόνο δεν μπόρεσε να επηρεάσει το θυμικό και τις εκδηλώσεις του, αλλά αντίθετα έγινε όργανο των διαθέσεων του με αλλαγμένη όμως μορφή. Η προσαρμογή έγινε προς τη πλευρά του αυθόρμητου και του ανεξέλεγκτου.

Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε την τύχη της λογικής που κυβερνάει τον άνθρωπο, αλλά από τώρα πρέπει να τονιστεί ότι και η τύχη του ανθρώπου εξαρτάται από την τύχη της λογικής.

Η αλλαγή στις εκδηλώσεις αφορούν την τεχνική ή καλύτερα τη στρατηγική του θυμικού. Η λογική με την πείρα των αιώνων και των γνώσεων έμαθε να πράττει το ίδιο, όπως και η μειωμένη λογική του παρελθόντος, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Σ' αυτό διαφέρει η εποχή αυτή από τις προηγούμενες εποχές.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σε τι διαφέρει η εποχή αυτή από το κλίμα του υπερανθρώπου που δίδαξε ο Νίτσε. Οτι έπρεπε να έλθει για μια αληθινή πορεία, που θα κατέρρεαν τα είδωλα και θα υπήρχε κατάργηση των αδυνάτων. Εχει έλθει τώρα η βασιλεία της δύναμης.

Αν ζούσε ο Νίτσε θα έπρεπε να ήταν ικανοποιημένος. Αυτό που μιλούσε από τα βάθη του θυμικού το επιζητούσαν οι άνθρωποι και έγινε πραγματικότητα. Τα οχυρά του πολιτισμού κλονίζονται μπροστά στην ορμή των...πολιτισμένων βαρβάρων, αλλά η ψυχή αμφιβάλλει εάν το τέρμα είναι αυτό που ζήτησε ή εάν δεν παρασύρθηκε από τις ανεξέλεγκτες και ανεξάντλητες δυνάμεις του θυμικού, που η λογική δεν μπόρεσε να κατευθύνει, δείχνοντας πλήρη αδυναμία στη χειραγώγηση της ανθρώπινης μοίρας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail