Ο «γύφτος» με την πιστόλα του να ρίχνει όπου θέλει, ο «μπαλαμός» που μπαλαμουτιάζει τις καταστάσεις κι αυτό που ΔΕ λέμε

Του Στρατή Μαζίδη

Το αίμα του αδικοχαμένου Μάριου το διαδέχθηκε το μαύρο μελάνι των αναλύσεων και της απόδοσης ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Φταίνε οι τσιγγάνοι, ευθύνεται η Δικαιοσύνη που άφησε ελεύθερη την κατηγορούμενη για εμπόριο ναρκωτικών, να παραιτηθεί ο Τόσκας που δεν κάνει τίποτε κ.ο.κ.

Θα έλεγα ότι μάλλον ευθύνεται ο «γύφτος» που έχει μάθει να κάνει ό,τι θέλει αλλά και ο «μπαλαμός» που από όποια σκοπιά κι αν σταθεί, συνηθίζει να επιλύει τα θέματα μπαλαμουτιάζοντας.

Οι τσιγγάνοι έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, εν πολλοίς άναρχο και με κυριολεκτικά πλήρη ελευθερία. Δε γνωρίζουν όρια.

Οι υπόλοιποι πάλι, οι λευκοί έχουν μάθει διαφορετικά. Είτε κατηγορούν συλλήβδην τους πρώτους ζητώντας το κεφάλι τους και να τους πετάξουμε σε μια έρημο, είτε στα πλαίσια της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας κατηγορούν όσους επικρίνουν τους τσιγγάνους ως ρατσιστές και σταματούν εκεί.

Γιατί όμως δεν πάμε λίγο παρακάτω αλλά στεκόμαστε στην επιφάνεια;

Πριν αρχίσουμε να ρίχνουμε ευθύνες δεξιά κι αριστερά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τι έκανε αυτό το κράτος δεκαετίες τώρα για να τους ενσωματώσει;

Τι κάνει πχ η Πολιτεία για τα τσιγγανάκια που ζητιανεύουν αντί να πηγαίνουν στο σχολείο;

Στη δική μου πόλη υπήρχε επί μακρόν μια συμμορία τσιγγανόπουλων που έκανε κυριολεκτικά ό,τι επιθυμούσε, παρενοχλούσε, κατέστρεφε, άπλωνε τα χέρια της και όχι μόνο. Την ώρα όμως που διέπραττε όλα αυτά, θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται στο σχολείο. Γιατί δεν ήταν εκεί;

Οι τσιγγάνοι έχουν μια ενδιαφέρουσα δική τους κουλτούρα αλλά και μια εμπειρία ζωής. Αρκετοί εξ αυτών είναι άνθρωποι του μεροκάματου από το πρώτο φως του ήλιου μέχρι τη δύση. Πώς τους ενσωματώνεις; Ενδιαφέρεσαι να τους ενσωματώσεις;

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες βλέπαμε ένα τσιγγανόπουλο από τη Θεσσαλονική σε talent show να κερδίζει τις εντυπώσεις με την Παιδεία του αλλά και τις διακρίσεις του ως μαθητής.

Αρκέτες επίσης φορές έχουμε δει στην τηλεόραση περιπτώσεις Τσιγγάνων που υιοθετήθηκαν βρέφη, έπεσαν σε καλούς ανθρώπους και είχαν τη δική τους ευκαιρία. 

Άρα δεν είναι θέμα φυλής, όσο και αν ο κάθε λαός, έθνος, φυλή έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ποιος ευθύνεται λοιπόν για τις "αδέσποτες" σφαίρες, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών κ.ο.κ.; Γιατί το νήμα πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή.

Η ουσία βρίσκεται στο εξής. Οι τσιγγάνοι θέλουν να ενταχθούν σε αυτό που λέμε οργανωμένες κοινωνίες ή όχι αντί να βρίσκονται στο περιθώριο; Αν ναι, το κράτος μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά; 

Θα πάρει χρόνια, η καλή δουλειά αργεί να γίνει αλλά μόνο έτσι θα σιγήσουν τα κουμπούρια. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα σε μια κοινωνία η οποία έχει συνηθίσει να ασχολείται και να εξαντλεί τα ζητήματα μέσα σε λίγα 24ωρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail