Αλβανία: Νέο βιβλίο για τους Αλβανοτσάμηδες


Φωτό από το δημοσίευμα: Ο Σφετίμ Ιντρίζι (αριστερά)- επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων με τον συγγραφέα Άρμπεν Λάλα.
Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr


Με μερικές φωτογραφίες που πήρε από ελληνικά αρχεία ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Άρμπεν Λάλα (Arben Llalla), προσπαθεί να αποδείξει ότι ο αλβανικός πληθυσμός από την περιοχή της σημερινής Θεσπρωτίας, εκδιώχθηκε από τη γη του και σφαγιάσθηκε από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις μόνο για να κατασχεθούν οι περιουσίες τους και όχι γιατί συνεργάστηκαν με τους Ναζί, όπως υποστηρίζει.


Αυτό σημειώνει το δημοσίευμα του αλβανικού «mapo» παρουσιάζοντας το βιβλίο που έχει τίτλο «KOLABORACIONI DHE GENOCIDI NË ÇAMËRI/ 1944-1945».
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι Αλβανοτσάμηδες αγωνίσθηκαν με τις ελληνικές κομματικές δυνάμεις και ότι με τους Ναζί, συνεργάσθηκαν Έλληνες κληρικοί και στρατιωτικοί, παρουσιάζει και μερικές φωτογραφίες της εποχής.

Στην πραγματικότητα ο συγγραφέας προσπαθεί να ‘αναστήσει’ ένα ζήτημα που είναι χαμένο στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Το βιβλίο δημοσιεύθηκε από τον οίκο UET Press (Universiteti Europian i Tiranёs (UET)) με τη συνεργασία της Ένωσης των Αλβανοτσάμηδων.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του ο Λάλα δήλωσε ότι έχει κάνει ένα ερευνητικό έργο με γεγονότα που δεν μπορεί να τα απορρίψει κανείς, λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Αν οι Έλληνες βρουν ένα έγγραφο, μια φωτογραφία για τη συνεργασία των Τσάμηδων με τους Ναζί θα παραιτηθώ ως μελετητής και ως ιστορικός».

Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, εάν αναφέρεται στις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσιλόγων των Ιωαννίνων για τους Αλβανοτσάμηδες της Θεσπρωτίας.

«Το 1945, άρχισαν στο Ειδικό δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων, δίκες, για τις 632 δολοφονίες Ελλήνων, 428 απαγωγές κι εξαφανίσεις, 209 βιασμούς κορασίδων, 2.332 πυρπολήσεις κατοικιών 53 λεηλασίες χωριών και κλοπές κοπαδιών ζώων. Εκδόθηκαν 1.700 αποφάσεις, καταδικάστηκαν 1.930 Τσάμηδες ερήμην εις θάνατον, ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες κατακτητών», όπως παρουσιάζει ο Ινφογνώμων Πολιτικά .

The Hellenic Information Team
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...