Με τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ και Ελληνα Διοικητή η ADRION LIVEX – CAX 2017 για προκλήσεις ασφαλείας στα ανοικτά της Κρήτης

Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ - φώτο από ΓΕΝ
Στο πλαίσιο της Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic-Ionian Initiative - ADRION), από 20 έως 30 Ιουνίου 2017 πρόκειται να διοργανωθεί και διεξαχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό η πολυεθνική Άσκηση “ADRION LIVEX – CAX 2017”, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κρήτης.

        Η άσκηση “ADRION LIVEX – CAX” αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της Αδριατικής-Ιόνιας Πρωτοβουλίας και διεξάγεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή του συνόλου των κρατών-μελών (Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία).

        Σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών της Αδριατικής- Ιόνιας Πρωτοβουλίας, μέσω της εκτέλεσης γυμνασίων, υπό τη βάση σεναρίου που απευθύνεται σε προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους.

        Κατά την εν λόγω άσκηση προβλέπεται η ενεργοποίηση της Ναυτικής Δύναμης OCMF (On Call Maritime Force). Ο ρόλος της OCMF είναι η επίδειξη της αλληλεγγύης και η παρουσία των κρατών μελών της “ADRION”, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους. Η εν λόγω Δύναμη ενεργοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ασκήσεις και ανάληψη αποστολών σε καιρό ειρήνης.

        Καθήκοντα Διοικητού της εν λόγω Δύναμης καθώς και Τακτικού Διοικητού της άσκησης θα αναλάβει ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-2), Πλοίαρχος Λουκάς Τσαρμακλής ΠΝ, ο οποίος θα επιβαίνει στη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (με οργανικό ελικόπτερο του ΠΝ και με πολυεθνικό Επιτελείο από τα κράτη-μέλη της Πρωτοβουλίας).

        Επιπρόσθετα, το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει με μία κινητή μονάδα (mobile team) από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ), για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ελέγχου-Βλαβών (Ε/Β) και Εκπαίδευσης Μάχης (ΕΜΑ) και με μία κινητή μονάδα (mobile team) από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC) για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ναυτικής Αποτροπής (Maritime Interdiction Operations-ΜΙΟ).

        Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρόκειται να συμμετάσχουν με μονάδες και προσωπικό.
        Η Άσκηση θα διεξαχθεί σε τέσσερις (4) φάσεις ως ακολούθως:

Φάση Ι (20 Ιουνίου 2017): Κατάπλους πλοίων – συγκέντρωση συμμετεχόντων  στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Φάση ΙΙ (21 έως 26 Ιουνίου 2017):
      - Άσκηση προσομοίωσης (CAX - Computer Assisted Exercise) στο ΚΕΝΑΠ, στη Ναυτική Βάση Σούδας Κρήτης (21 έως 23 Ιουνίου 2017).
      - Εκπαίδευση πληρωμάτων στο ΚΕΝΑΠ.
      - DV/MEDIA-DAY την 26 Ιουνίου 2017 στο ΚΕΝΑΠ, όπου το Πολεμικό Ναυτικό θα εκπροσωπηθεί από τον Υπαρχηγό Στόλου, Υποναύαρχο Ευθύμιο Μικρό ΠΝ.

Φάση ΙΙΙ (26 έως 30 Ιουνίου 2017): Εν πλω εκπαίδευση (LIVEX) στην θαλάσσια περιοχή ν. Κρήτης - Τακτικό παίγνιο.

Φάση IV (30 Ιουνίου 2017): Ολοκλήρωση της άσκησης – Απενημέρωση (Hot Wash Up - ΗWU) στο ΚΕΝΑΠ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail