Ο φονικός καύσωνας του 1987: Όταν οι νεκροί στην Αττική ξεπέρασαν τους 1000 [εικόνες]

Αναδημοσίευση από: iefimerida.gr

Στις 20 Ιουλίου του 1987 ξεκίνησε το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς.

Ο καύσωνας είχε πρωτοφανή διάρκεια, αφού έκαιγε σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα επί 7 με 8 ημέρες με τις θερμοκρασίες των πόλεων να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς ενώ μαζί με τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας και τη συνεχή άπνοια δημιούργησε έναν φονικό συνδυασμό.

Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής, η θερμοκρασία ακόμα και την νύχτα δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς και η Ελλάδα που το 1987 δεν είχε ακόμα μυηθεί στα κλιματιστικά, βρέθηκε σε έναν πρωτοφανή εφιάλτη, αφού οι τσιμεντένιες πολυκατοικίες μετατράπηκαν σε φούρνους, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ηλικιωμένους.

Το φονικό αυτό κύμα καύσωνα άφησε πίσω του επισήμως 1300 και ανεπισήμως περισσότερα από 1500 θύματα, ενώ το βαρύτερο φόρο πλήρωσε η Αττική με περίπου 1115 νεκρούς.

Ο Τύπος της εποχής προκαλεί σοκ με τρομακτικά πρωτοσέλιδα για τραγικές ιστορίες, και φρικτούς θανάτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την τρίτη ημέρα καύσωνα οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων γέμισαν και η κυβέρνηση άνοιξε τους νεκροθαλάμους των στρατοπέδων ενώ παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε και στα νεκροτομεία.

 

 
 
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail