Κατάληψη πόλης στις Φιλιππίνες, check points και απαγωγή ιερέα - Μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα;

Του Στρατή Μαζίδη

Εδώ και περίπου 24 ώρες η μουσουλμανική πόλη Marawi (φωτο) στο νησιωτικό σύμπλεγμα των χριστιανικών κατά βάση Φιλιππίνων, έχει καταληφθεί εν μέρει από τους ισλαμιστές του ISIS.

Όπως διαβάζουμε σε διεθνή δίκτυα πρόκειται για περίπου 500 τρομοκράτες οι οποίοι έχουν καταλάβει και σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Μανίλα έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο στην περιοχή στέλνοντας ενισχύσεις και καλώντας τον κόσμο να μείνει μέσα στο σπίτι του.

Η εξτρεμιστική ομάδα έχει καταλάβει το αρχηγείο της Αστυνομίας και τις φυλακές, όπου απελευθέρωσε τους έγκλειστους, αρκετοί εκ των οποίων διάκεινται φιλικά στην ιδεολογία του ISIS. Δεν αποκλείεται η κατάληψη των συγκεκριμένων υποδομών να μην έγινε τυχαία αφού έδωσε στην οργάνωση πρόσβαση τόσο σε επιπλέον οπλισμό όσο και σε άνδρες να την ενισχύσουν.

Η ISIS σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται πως έχει εξουδετερώσει 75 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των Φιλιππίνων ενώ έχει απαχθεί ένας καθολικός ιερέας μαζί με δώδεκα άτομα της χορωδίας.

Όσο και αν στη συγκεκριμένη περιοχή των Φιλιππίνων ζουν κατά βάση μουσουλμάνοι σουνίτες, ωστόσο αναρωτιέται κανείς βλέποντας ξαφνικά την ISIS σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωγραφικό σημείο να κάνει αισθητή την παρουσία της, αν θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα κάτι παρόμοιο.

Θεωρητικά όχι αλλά μόνο επειδή η χώρα μας χρησιμεύει ως τράνζιτ τζιχαντιστών από και προς την Ευρώπη. Όσο οι εξτρεμιστές του ισλάμ θα κινούνται ανενόχλητα στην Ελλάδα και θα τη χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα στις μετακινήσεις τους, φαντάζει λίγο δύσκολο να ζήσουμε κάτι παρόμοιο ή μια τρομοκρατική επίθεση όπως αυτές που συγκλονίζουν την Ευρώπη.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ετοιμαστούμε, όσο και αν πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο.

Τα σημερινά δεδομένα μπορεί αύριο να διαφοροποιηθούν.

Οι μέχρι στιγμής τυχαίες ή όχι πρόβες κρίνονται ανησυχητικές.

Εκτός των μουσουλμανικών χωριών της Θράκης όπου ίσως θα μπορούσε να υπάρξει ένα σχετικό υπόβαθρο με "κατάλληλη προετοιμασία", στα νησιά έχουν "αποθηκευτεί" μερικές χιλιάδες αλλοδαπών που στην πλειοψηφία τους είναι μη νόμιμοι μετανάστες, ενώ ανάμεσα στους πρόσφυγες συγκαταλέγονται και τρομοκράτες οι οποίοι μάχονταν ενάντια στην ίδια τους την πατρίδα και έφυγαν βλέποντας τη...νίκη να μην έρχεται. Συνεπώς αν 500 μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια πόλη 200.000 όπως η Marawi, θα βρεθούν οι λιγότεροι για μια, ο μη γένοιτο, ελληνική έκδοση.

Ήδη στα νησιά έχουμε δει εξεγέρσεις και πορείες ενώ η πληθυσμιακή ισορροπία που διαμορφώνεται δεν είναι η καλύτερη δυνατή όσον αφορά τους γηγενείς.

Επιπλέον διαφάνηκε μέσα από προηγούμενες εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες ότι μέσω της τεχνολογίας και των κινητών μπορεί να γίνει ο συντονισμός από άγνωστα κέντρα.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη καθώς επίσης τα check points μη νομίμων μεταναστών που δεν άφηναν τους Ελληνες οδηγούς να κινηθούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης. Το κράτος στις περιπτώσεις αυτές δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του ενώ κανείς δε γνωρίζει ποιος συντόνιζε εκείνες τις κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκεται ενδεχομένως στο αν θα πάψουμε να εξυπηρετούμε δια της ανοργανωσιάς μας τους σκοπούς της ISIS, η οποία σταδιακά εγκαταλείπει ηττημένη τη Συρία και το Ιράκ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail