Είσαι μηχανικός, ή δημοσιογράφος, ή δικηγόρος, ή λογιστής, ή οδοντίατρος; Είσαι νεκρός αλλά δεν το ξέρεις ακόμα...

Του Αγη Βερούτη

Είσαι μηχανικός, ή δημοσιογράφος, ή δικηγόρος, ή λογιστής, ή οδοντίατρος, ή κάτι που δεν εξαρτάται από κάποιον απαραίτητα να σε προσλάβει, αλλά εσύ μόνη σου βγαίνεις έξω στην αγορά, βρίσκεις πελάτες, εξυπηρετείς τις ανάγκες τους, και μετά πληρώνεσαι την αμοιβή σου.

Για αυτή την αμοιβή κόβεις μια απόδειξη.

Με μια οικονομία που έχει χάσει το 30% του μεγέθους της, όπου ως και τα σουπερμάρκετ (που πουλάνε κυρίως τρόφιμα) έχουν πτώση 10%-15% από την αρχή του χρόνου, το να βρεις και να εξυπηρετήσεις έναν πελάτη είναι εξαιρετικά δύσκολο σε σύγκριση με πριν δέκα χρόνια.

Έχεις όμως προσαρμοστεί, και καταφέρνεις να βγάλεις περί τα €2.000 το μήνα σε αμοιβές.

Τα πραγματικά δύσκολα αρχίζουν τώρα: πρέπει πρώτα να εισπράξεις.

Από ό,τι εισπράττεις αποδίδεις το ΦΠΑ €5.760 ετησίως για το κράτος για όλα σου τα τιμολόγια και το δίνεις. Και ό,τι σου μένει είναι η αμοιβή σου για να ζήσεις.

Λάθος!

Δεν έχει σημασία αν τα φέρνεις βόλτα ίσα-ίσα. Δεν έχει καν σημασία αν οι αμοιβές σου όλες είναι αρκετές για να ζήσεις!

Πρώτα απ’ όλα θα πληρώσεις φόρο ύπαρξης (τέλος επιτηδεύματος - είτε έχεις έσοδα είτε όχι), μετά θα πληρώσεις φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, και μετά θα πληρώσεις και ασφαλιστικές εισφορές 30-40% για να λάβεις κάποια μέρα σύνταξη, αν επιζήσεις χωρίς φαγητό ως τότε!

Από τις €24.000 το χρόνο θα δώσεις €650 + €6.960 εισφορές + €4.942 φόρο + €4.942 προκαταβολή = €17.494 στο κράτος. Με το ΦΠΑ δίνεις στο κράτος από το αποτέλεσμα της εργασίας σου €23.250 το χρόνο και μένουν για σένα €6.506 ετησίως.

Δουλεύεις δηλαδή 12 μήνες το χρόνο, 12 ώρες τη μέρα, για 542 ευρώ, και από τη δουλειά σου δίνεις για το κράτος €1938 το μήνα.

Το κράτος όλο μαγκιά και τσαμπουκά σου αφαιρεί περίπου το 80% των τιμολογηθέντων σου, ΑΝ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΟΛΑ!

Κατά τα άλλα το κόστος του κράτους που επιβαρύνεσαι θα αυξηθεί κατά άλλο 6,5% ώστε να πιάσει πλεόνασμα €5 δις το κράτος παίρνοντας τις εισφορές σου. Θα σου μένει δηλαδή 15,5% και το κράτος θα παίρνει το 83,5%.

Αν είσαι ασφαλιστής και δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα είσαι ουσιαστικά dead man walking.

Είσαι νεκρός αλλά δεν το ξέρεις ακόμα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail