Ποια είναι η ελληνική σημαία που καίνε οι δήθεν αντεξουσιαστές

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Στη μάχη στο Μανιάκι ο σημαιοφόρος του Παπαφλέσσα, ο Δημήτρης από τη Χίο για να μην πέσει η σημαία στα χέρια του εχθρού, την σκίζει, τη βάζει στο στήθος του, σπάει τον σταυρό του κονταριού, τον βάζει στη ζώνη του και ορμά στον τουρκικό στρατό.

Στο Μανιάκι, υπέρτερη δύναμη που έσπευσε σε βοήθεια των Τούρκων κατακτητών, νίκησε μικρότερη δύναμη γηγενών που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία τους.

Το 1897 οι Κρητικοί διεκδικώντας το δικαιωα της αυτοδιάθεσης, κηρύσσουν την ένωση με τη μητέρα πατρίδα. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τους Τούρκους αλλα και τις Μεγάλες Δυνάμεις που σπεύδουν σε βοήθεια των Τούρκων. Ιταλοί, Γαλλοι, Ρώσοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Αγγλοι και Ρώσοι βομβαρδίζουν τους επαναστάτες. 

Όταν μια οβίδα ρίχνει τον ιστό της ελληνικής σημαίας, ο Σπύρος Καγιαλές με κίνδυνο της ζωής του τον ξαναστήνει. Το ίδιο γίνεται για δεύτερη φορά. Όταν μια τρίτη οβίδα θρυμματίζει τον ιστό, ο Καγιαλές υψώνει τη σημαία κάνοντας κοντάρι το σώμα του. 

Η ελληνική σημαία χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο από ένα λαό που διεκδικούσε την αυτοδιάθεσή του από τους Αγγλους αποικιοκράτες που πρώτα νοίκιασαν την Κύπρο από τους κατακτητές της και μετά, το 1925 την ανακήρυξε αποικία. 

Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής σημαίας που καίνε οι δήθεν αντιεξιουσιαστές αποδεικνύοντας την ταύτισή τους με ιμπεριαλιστές και αποικιοκράτες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail