Αναψυκτικά & παχυσαρκία: Πόσο μειώνετε τον κίνδυνο αν τα αντικαταστήσετε με νερό

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Αν καταναλώνετε σε καθημερινή βάση αναψυκτικά ή μπίρα και τα αντικαταστήσετε με νερό, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας και προέρχονται από έρευνα επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και του Ινστιτούτου Υγείας «Carlos III».

Οι ερευνητές εστίασαν σε 15.765 ενήλικες που δεν ήταν παχύσαρκοι στην αρχή της μελέτης, θέτοντάς τους υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια, προκειμένου να μελετήσουν την επίπτωση της αντικατάστασης ενός ροφήματος με ζάχαρη ή μπίρας την ημέρα με μια μερίδα νερό.

Αξιολόγησαν επίσης 17 άλλα ροφήματα (γάλα σε όλες τις εκδοχές του, milk shake, κόκκινο κρασί, άλλο είδος κρασιού, μπίρα, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά με ζάχαρη, αναψυκτικά διαίτης, καφέ με και χωρίς καφεΐνη, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, φρέσκο χυμό άλλων φρούτων, εμφιαλωμένο χυμό από οποιοδήποτε φρούτο, νερό βρύσης και εμφιαλωμένο νερό).

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν το βάρος των συμμετεχόντων κάθε δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης 873 άτομα είχαν εξελιχθεί σε παχύσαρκα.

Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων (που συνυπολόγισαν παραμέτρους, όπως το φύλο, η σωματική δραστηριότητα, το οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας και η κατανάλωση σνακ ανάμεσα στα γεύματα), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ένα ποτήρι νερό αντί μιας μπίρας, καθημερινά, μείωνε τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 20%, ενώ η αντικατάσταση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη με νερό μείωνε τον κίνδυνο κατά 15%.

Επίσης, όσοι αντικαθιστούσαν την μπίρα με νερό είχαν μείωση του βάρους τους κατά 0,3 kg σε ορίζοντα τετραετίας.

Πάντως, δεν παρατηρήθηκε καμιά διαφορά ως προς τον κίνδυνο παχυσαρκίας από την αντικατάσταση των υπολοίπων ροφημάτων με νερό.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από την ισπανική μελέτη SUN Cohort και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrients.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail