2012-2017: Τα παραστρατήματα της Χρυσής Αυγής που ήρθαν σε κατάλληλες στιγμές;

Του Στρατή Μαζίδη

Λίγο πριν ψηφιστεί το τέταρτο και χειρότερο όλων μνημόνιο, ένα επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη και το συνάδερφό του, Νίκο Δένδια ήρθε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με την στάση του προεδρεύοντα, Μάκη Μπαλαούρα ο οποίος φώναζε "φρουρά", "εεε" και "έξω".

Κατά πολλούς, το περιστατικό δεν ήρθε "τυχαία" αλλά για να δώσει άλλοθι στη συγκυβέρνηση. Άλλοι πάλι το απορρίπτουν.

Το ζητούμενο είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα δίχως παρωπίδες και κλισέ εκφράσεις.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα αντισυστημικό κόμμα ή αποτελεί γρανάζι αυτού που αποκαλούμε σύστημα, το οποίο για να λειτουργήσει χρειάζεται όλα τα συστατικά του μέρη;

Ας δούμε ορισμένα γεγονότα.

Το 1996 η Χ.Α. θα λάβει 0,07% και 4.487 ψήφους, το 2009 την ξανασυναντάμε με 0,29% και 19.624 ψήφους. 

Τον Απρίλιο του 2012 αρθρογραφούσαμε γιατί η Χρυσή Αυγή θα εισέλθει στη Βουλή και πράγματι εκτοξεύθηκε στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου στο 6,97% λαμβάνοντας 440.966 ψήφους ούσα αποκλεισμένη από τα ΜΜΕ και με τις δημοσκοπήσεις να τη συμπιέζουν όσο περισσότερο μπορούσαν. Είχε προηγηθεί το 5,29% και οι 10.222 ψήφοι στις δημοτικές εκλογές του 2010 στο Δήμο Αθηναίων που έφεραν τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο στα έδρανα.

Και κάπου εδώ έρχονται τα "παραστρατήματα" του τίτλου.

Με τη Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο αρχίζουν δειλά δειλά να καλούνται εκπρόσωποί της στην τηλεόραση. Ενώ η Χ.Α. κατέγραφε μια σταθερότητα, ήρθε από το πουθενά ένα χαστούκι του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, δευτερόλεπτα μετά το μπουγέλωμα της Ρένας Δούρου η οποία δεν ήταν τόσο προκλητική όσο μπορεί να είναι.

Αυτό το χαστούκι έσκασε σε μια πολύ βολική στιγμή, παγώνοντας τις όποιες αυξητικές τάσεις θα μπορούσε να κατέγραφε το κόμμα αυτό, ενώ θα μπορούσε να περικόψει δυνάμεις καθώς ο πολιτικός κόσμος εισερχόταν σε μια προεκλογική περίοδο εν όψει των εκλογών του Ιουνίου του 2012 όπου συμπιέστηκαν τα ποσοστά πολλών κομμάτων ώστε να ενδυναμωθεί ο νέος τότε δικομματισμός. Μόνο οι ΑΝΕΛ υποχώρησαν από το περίπου 11% στο 7% (χάρη και στα λάθη του Καμμένου).

Τελικά η Χρυσή Αυγή θα αποσπάσει 6,92% και 426.025 ψήφους που σημαίνει ότι το "χαστούκι" δεν προκάλεσε πολύ μεγάλη κοκκινίλα.

Αργότερα όταν άρχισε η κυβέρνηση Σαμαρά να καταγράφει φθορές, ανέβαινε δημοσκοπικά η Χρυσή Αυγή σε επίπεδα 14%-17% με αποκορύφωμα πολλοί να μιλούν για ενδεχόμενο υπερκέρασμα της Ν.Δ. 

Τότε λοιπόν έρχεται κάποιος Ρουπακιάς (πλέον αποφυλακισμένος) από το πουθενά ή μάλλον από το σπίτι του αφού του τηλεφώνησαν και χωρίς κανένα λόγο μαχαιρώνει τον Παύλο Φύσσα σε κάποια επεισόδια με οπαδούς της άλλης ιδεολογικής πλευράς κι εντελώς ατάραχος οδηγείται στη φυλακή εγκαταλείποντας την οικογένειά του. Τόσο απλά. Μια δολοφονία η οποία οδήγησε στις χολυγουντιανές συλλήψεις των χρυσαυγιτών το φθινόπωρο του 2013, πάγωσε τις αυξητικές τάσεις της Χρυσής Αυγής και κρατά μέχρι σήμερα μια δίκη σε εξέλιξη, που νομίζω ελάχιστοι ξέρουν τι γίνεται.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η Χ.Α. θα λάβει 6,28% και 388.387 ψήφους. Σημαντική απώλεια σε σχέση με τις ψήφους του 2012 καθώς απώλεσε περίπου 55-56.000 ψήφους. 

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 κι ενώ υπήρχε μια αίσθηση ότι η Χρυσή Αυγή θα ανέβαζε τα ποσοστά της μετά την καλοκαιρινή υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου του Αλέξη Τσίπρα και από τη ΝΔ, ήρθε η συνέντευξη Μιχαλολιάκου στον Real FM όπου δίχως να πιέζεται από το δημοσιογράφο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Φύσσα, με άλλα λόγια "υιοθέτησε" το έγκλημα. 

Ως εκ τούτου, η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν κατέγραψε άνοδο μετά από αυτό, αλλά αντίθετα έλαβε 6,29% και 379.722 ψήφους συμπιεζόμενη έτι περισσότερο.

Άραγε όλα τα παραπάνω είναι καθαρές συμπτώσεις ή εξυπηρέτησαν το σύστημα διαδραματιζόμενα σε κατάλληλες στιγμές;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail