Τι ψάχνουν στα ελληνικά ακίνητα τα ξένα funds

Αναδημοσίευση από:  capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πώς είναι δυνατόν η ελληνική κτηματαγορά να δημιουργεί deals σε μια συγκυρία κατά την οποία βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του κύκλου, η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης, οι ζητούμενες τιμές υποχωρούν, ενώ το πολιτικό ρίσκο και το ρίσκο χώρας έχουν εκτοξευτεί;

Όπως αναφέρουν αναλυτές, έστω και σε μια χειμαζόμενη από την κρίση αγορά ευκαιρίες δεν παύουν να υπάρχουν και, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ τα "πρώτης κατηγορίας" (prime) ακίνητα που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία και αποφέρουν εγγυημένες χρηματοροές είναι λιγοστά, γίνεται αντιληπτό το ενδιαφέρον των ξένων funds για επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Ακόμη, όμως, και στα συγκεκριμένα ακίνητα, που είναι μισθωμένα κατά 95% και αποτελούν το "γαλατικό χωριό" της κτηματαγοράς, οι ζητούμενες τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 50% από το 2008, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον των ξένων. Στον αντίποδα, εκτός εμβέλειας των ξένων funds βρίσκεται η πλειονότητα των ακινήτων πρώτης κατοικίας, όπως και καταστήματα και γραφεία που δεν αποφέρουν χρηματοροές.

Ως εκ τούτου, ακίνητα με εξασφαλισμένες προσόδους, που διατίθενται σε χαμηλή τιμή (distressed), βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών που αναζητούν μακροπρόθεσμες αποδόσεις, ενώ η υποχρεωτική στην περίπτωση των ΑΕΕΑΠ είσοδος στο Χ.Α. εξασφαλίζει ρευστότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εν μέσω κρίσης, άλλαξαν χέρια ακίνητα σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες, συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα.

Ενδεικτικά, τέλη 2009 η Grivalia Properties –της οποίας ποσοστό 68,92% ελέγχουν ξένα funds– αγόρασε κτίριο γραφείων 24.000 τ.μ. στον Ταύρο προς 37 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 26,5% χαμηλότερα, συγκριτικά με το τίμημα που είχε προσυμφωνήσει το 2008.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2016 η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία αγόρασε προς 11,2 εκατ. ευρώ το πολυώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 68 στην Αθήνα, που στέγαζε την εταιρεία Πρόνοια Εμπορική συμφερόντων Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η γειτνίαση του ακινήτου με το σταθμό του μετρό, η απευθείας πρόσβαση στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπως και το γεγονός ότι το κτίριο είχε εκτιμηθεί το 2010 προς 30 εκατ. ευρώ καθιστούν βέβαιη την υπεραξία της συναλλαγής.

Μεγάλα ονόματα

Εδώ και πολλά χρόνια, τα ξένα funds έχουν χαρτογραφήσει την ελληνική κτηματαγορά, γνωρίζοντας ποια assets αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες. Η ανθεκτικότητα που εμφάνισαν τα εμπορικά κέντρα, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, έχει θέσει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών τα malls, με αυτά της Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να κρατούν τα σκήπτρα ως προς την επισκεψιμότητα και τα οικονομικά μεγέθη.ξένα κεφάλαια τοποθετήσειςΣτο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική Varde Partners απέκτησε το 31,7% των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι Αττικής και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Θα καταβάλει 61,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% της Lamda Malls, της νέας εταιρείας της Lamda Development στην οποία έχουν εισφερθεί οι εταιρείες Lamda Δομή και Πυλαία Α.Ε., ιδιοκτήτριες των δύο εμπορικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί αγοράζουν μια "μηχανή" σταθερών χρηματοροών: το 2016 τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14,5 εκατ. ευρώ και 15,2 εκατ. ευρώ για το Mediterranean Cosmos και το Golden Hall αντίστοιχα, ενώ στόχος της Lamda Malls είναι να αποκτήσει χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ μέσω νέων εξαγορών και αναπτύξεων.

Το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ προσέλκυσε, αρχές της χρονιάς, τη Varde Partners στην Trastor, της οποίας απέκτησε το 33,8%. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο που είναι μισθωμένο, κατά βάση, στην Τράπεζα Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 61,4 χιλιάδων τ.μ. και αξία αποτίμησης 61,9 εκατ. ευρώ.

Η Invel, που συστάθηκε το 2013 με αντικείμενο την υλοποίηση επενδύσεων σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, αναζητά ευκαιρίες και καλές αποδόσεις, έχοντας αποκτήσει, τον Ιανουάριο του 2014, το 66% της Εθνικής Πανγαία από την Εθνική Τράπεζα έναντι 653 εκατ. ευρώ. Στο deal είχε συμμετάσχει με 125 εκατ. ευρώ η York Capital Management, που έχει ιδρυθεί από τον Κρις Παπαχριστοφόρου. Η Εθνική Πανγαία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 333 -ως επί το πλείστον εμπορικών- ακινήτων που έχουν μισθωθεί, μεταξύ άλλων, σε Εθνική Τράπεζα, ΕΛΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Η καναδικών συμφερόντων Fairfax Financial Holdings υπήρξε από τις πρώτες που επένδυσαν, εν μέσω κρίσης, στα ελληνικά ακίνητα, μέσω της Grivalia ΑΕΕΑΠ, ελέγχοντας σήμερα το 41,50% της εταιρείας.

Συζητήσεις για REDS και Ektasis

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το επόμενο deal ενδέχεται να προέλθει από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων REDS, που έχει αναπτύξει το εμπορικό κέντρο Smart Park στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων. Κατά καιρούς έχει βρεθεί σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, που ενδέχεται να αγγίξει το 100%, του εμπορικού κέντρου. Ταυτόχρονα, τα βλέμματα των επενδυτών βρίσκονται στραμμένα στο Cambas project, τον νέο πολυχώρο που σχεδιάζει η εισηγμένη σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του λονδρέζικου fund Spinnaker και των τραπεζών για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Ektasis, που αποτελείται από σούπερ-μάρκετ και ημιτελή ακίνητα με αξία εκτίμησης της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...