Πως οι ΗΠΑ πουλάνε τους Κούρδους από την πίσω πόρτα στη Συρία

Του Στρατή Μαζίδη

Οι ΗΠΑ έχουν περάσει την εντύπωση στο ευρύτερο κοινό ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος που οι πρώτες δημιούργησαν.

Έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα άρθρα στη Freepen.gr ότι ιστορικά οι Κούρδοι αποδεικνύονταν πάντα πολύ καλοί πολεμιστές ή εκτελεστικά όργανα, αλλά οι υποσχέσεις έμεναν στο λόγια.

Όταν μετά τη κατάρρευση του FSA οι ΗΠΑ χρειάστηκαν κάπου να επενδύσουν, δημιουργήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο οι SDF ή αλλιώς Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις της οποίας το βασικότερο συστατικό είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG. 

Ωστόσο τους μπήκε πάγος όταν πέρασαν τον Ευφράτη και επιχείρησαν να ενώσουν τα καντόνια τους.

Επιπλέον βλέπουμε ότι οι ισλαμιστικές φράξιες στο κατεχόμενο τμήμα της Ασπίδας του Ευφράτη, οι οποίες πολεμούν με σύγχρονα αμερικανικά όπλα χτύπησαν σήμερα τους Κούρδους στο βορειοδυτικό Χαλέπι σε Şehba Dam, Semûqa, Zewyan, Hasiya, Om Hosh, και Qastal Jend ενώ απώθησαν την επίθεση της YPG στο Kaljibrin.




Απεναντίας τους στηρίζουν και τους θέλουν στη Ράκκα, όχι φυσικά γιατί αποδέχονται τις θέσεις τους αλλά διότι με τους Κούρδους μπορούν να διαμελίσουν τη Σύρια και να της κόψουν το κομμάτι ανατολικά του Ευφράτη. Παράλληλα έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους να πετάξουν έξω από το Ντέιρ Εζόρ τους Σύριους ώστε το νέο μόρφωμα που σχεδιάζουν να έχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Και βέβαια επιθυμούν ένα τέτοιο μόρφωμα, ώστε να το ελέγχουν απόλυτα. Για αυτό και το σχεδιάζουν περιορισμένο και όχι πχ να φτάνει μέχρι το καντόνι του Αφρίν και να διεκδικήσει έξοδο στη θάλασσα.

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κανένα μεγάλο Κουρδιστάν ή κράτος ή μέρος συνομοσπονδία με γεωγραφικά πλεονεκτήματα. Θέλουν πολλά μικρά προτεκτοράτα και για αυτό διέλυσαν τη Συρία. Το έχουν κάνει και στα Βαλκάνια με το Κόσοβο, το οποίο πλέον αδειάζει από κατοίκους που φεύγουν μετανάστες.

Οι Κούρδοι για τις ΗΠΑ δεν είναι σύμμαχος, αλλά εργαλείο...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail