Ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει η πυραμίδα - Γιατί οι συντάξεις θα πέσουν στα 100-200 ευρώ με όποιο νόμισμα θέλετε, με ή χωρίς μνημόνιο

Του Στρατή Μαζίδη

Το επόμενο στάδιο στην κατάρρευση των συντάξεων έρχεται με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά η οποία θα έχει βραχύ ορίζοντα.

Πχ έπαιρνες 1000 ευρώ σύνταξη και με το νέο υπολογισμό πρέπει να λαμβάνεις 850; Θα πληρώνεσαι και τα 150 ευρώ ως προσωπική διαφορά. Με την περιορισμένη όμως χρονική της διάρκεια, θα πας στα 850.

Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι με αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων σχεδόν 1:1 αλλά και μισθούς 300-400-500 ευρώ και συντάξεις 1000 ευρώ, ό,τι οι μειώσεις και το επόμενο άνοιγμα του ασφαλιστικού δεν είναι πολύ μακριά.

Ας μην ξεχνάμε πως η κατάργηση των δώρων το 2010 θα ήταν τα πρώτα και τελευταία μέτρα. Μέχρι τα επόμενα...

Όταν πρέπει να πληρώνεις 1000 αλλά πληρώνεσαι 200, τότε μοιραία κάποια στιγμή θα σταματήσεις να το κάνεις. Πότε θα συμβεί αυτό; Ήδη γίνεται. Πρώτα οι αγορές σταμάτησαν να σε δανείζουν. Σιγά σιγά θα σταματήσουν και οι όσοι συνεπείς απέμειναν σε αυτή τη χώρα να πληρώνουν φόρους.

Η κατάρρευση των συντάξεων δε θα βρει την αιτία της στα μνημόνια, ούτε στο νόμισμα. Βέβαια ένα εθνικό νόμισμα και μια καλύτερη αναπτυξιακή πολιτική θα μετρίαζε μέχρι ένα σημείο τις απώλειες αλλά ως εκεί.

Και γιατί;

Επειδή πολύ απλά δομήθηκε ένα σύστημα σε λάθος φιλοσοφία. Κανείς δε θεμελίωσε τον κουμπαρά του αλλά οι εκάστοτε συνταξιούχοι ζουν από τις εισφορές των εργαζομένων. Επιπλέον φτιάξαμε ένα σύστημα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει μόνο θαυματουργικά. Ήθελε να πληρώνει δίχως να έχει πόρους.

Όταν άνθρωποι κάτω των 55 ετών βγαίνουν στη σύνταξη, όταν έχεις 40ρηδες και 40αρες να κάθονται έχοντας φύγει με εφάπαξ, όταν γενικά έχεις κόσμο να φεύγει με 15-20 χρόνια δουλειάς και ελάχιστες πληρωμένες εισφορές, τότε δεν μπορείς να πας πολύ παρακάτω. Κάποια στιγμή θα σκάσει το σύστημα. Θα βρεθεί προ αδιεξόδου. Δεν μπορεί να έχει μέλλον ένα σύστημα που λέει, δούλεψε 15-20 χρόνια και θα σε πληρώνω τα επόμενα 40.

Είναι όπως τα μαθηματικά. Όταν πας να λύσεις μια δύσκολη εξίσωση έχοντας ξεκινήσει λάθος, θα φτάσεις σε ένα σημείο και μετά δε θα μπορείς να προχωρήσεις. Μπορεί να αναδιατυπώνεις ό,τι έχεις μπροστά, αλλά στο τέλος θα αναγκαστείς να πιάσεις τη γόμα και να τα σβήσεις όλα.

Το λυπηρό είναι ό,τι καλούμαστε αθώοι να πληρώσουμε αμαρτίες τρίτων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail