Απρόσμενο χτύπημα της Αγκυρας στη Μόσχα από το πουθενά - Εμπάργκο στην εισαγωγή σιτηρών από τη Ρωσία

AP Photo/Kamran Jebreili
Αναδημοσίευση από: skai.gr

Η Τουρκία απρόσμενα εξαίρεσε τα ρωσικά σιτηρά από τον κατάλογο των εισαγωγών άνευ δασμών, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, καθώς η Τουρκία είναι ο δεύτερος μετά την Αίγυπτο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών σιτηρών.

Οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν τη έκδοση αδειών που απαιτούνται για τη εισαγωγή , άνευ δασμών, σιτηρών, καλαμποκιού, αλεύρου ηλίανθου και ηλιέλαιου από την Ρωσία, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πληροφορίες του Ινστιτούτου Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων και της Εθνικής Ένωσης Εξαγωγέων.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η Άγκυρα μπορεί να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 130% στις εισαγωγές των προϊόντων αυτών. Στην πράξη όμως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι σταματούν οι εισαγωγές ρωσικών σιτηρών.

Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μετά την Αίγυπτο εισαγωγέας ρωσικών σιτηρών. Στο διάστημα από 1ης Ιουλίου 2016 έως τις 6 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Τουρκία εισήγαγε σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αξιολόγησης ποιότητας σιτηρών 4.386 εκατομμύρια τόνους ρωσικών σιτηρών.

Η Ρωσική Ένωση Παραγωγών Σιτηρών προς το παρόν δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση για το ότι η Τουρκία σταμάτησε τις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών, ούτε από τα μέλη της , ούτε από τουρκικής πλευράς, όπως δήλωσε στο Ria Novosti ο πρόεδρος της Ένωσης Αρκάντι Ζλοτσέφσκι.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία ρωσικών σιτηρών την καθιστούν έναν από τους βασικούς εξαγωγείς αλεύρων και εικάζει πως, αν η Τουρκία σταματήσει τις εισαγωγές σιτηρών από την Ρωσία, ενδεχομένως να αρχίσει να εισάγει από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα από την Ουκρανία, παρότι όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.

Χθες πάντως η Ρωσική Ένωση εξαγωγέων Αγροτικών Προϊόντων, με επιστολή της προς τον ρώσο υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Αλεξάντρ Τκατσόφ, ζήτησε τη συμβολή του ώστε να επιλυθεί το ζήτημα και να επαναληφθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Τουρκία, μετά τη απόφαση που πήραν να σταματήσουν τις εισαγωγές από τις 15 Μαρτίου.

Αντίγραφο της επιστολής που έχει στην διάθεση του πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει ότι από τις 15 Μαρτίου η Τουρκία απέκλεισε την Ρωσία από τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται η εισαγωγή σιτηρών άνευ δασμών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν άμεσα την απόφαση αυτή, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου να σχολιάσει την απόφαση.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος της τουρκικής βιομηχανίας παραγωγής αλεύρων, «οι νέες άδειες εισαγωγής δεν περιλαμβάνουν την Ρωσία ως χώρας προέλευσης συνεπώς τα ρωσικά σιτηρά de facto δεν μπορούν να εισαχθούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στον εναέριο χώρο της Συρίας τον Νοέμβριο του 2015, ωστόσο τον Αύγουστο του 2016 οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις σχέσεις τους.

Οι περισσότεροι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από την Τουρκία έχουν ήδη αρθεί, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στις εισαγωγές ντομάτας και διαφόρων άλλων αγροτικών προϊόντων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail