Καππαδοκία - Άγνωστοι ήρωες του 1821

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο Καππαδοκικός Ελληνισμός είναι από τους πιο αγνοημένους.

O Ελληνισμός που έχασε από νωρίς την επαφή του με τη βάση του, μετά τη μάχη του Μαντζικέρτ (1071), δεν έχασε όμως ποτέ την ταυτότητα του.

32 από τα 81 χωριά της Καππαδοκίας δεν έπαψαν να μιλούν Ελληνικά, ενώ οι Τουρκόφωνοι έγραφαν τα Τουρκικά με Ελληνική γραφή (καραμανλίδικα). 

Και όμως, και αυτός έδωσε ήρωες που πάλεψαν για την απελευθέρωση του έθνους.

Ο Χατζηχρήστος Καισαρέας του Σάββα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς ήταν πρώην γενίτσαρος, εξισλαμισμένος με την βία. Έσωσε πολλούς χριστιανούς στις σφαγές της Σμύρνης και κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε στα Δερβενάκια και αλλού, η γνώση Τουρκικών και Αραβικών του επέτρεπε να παρασέρνει τον εχθρό σε προσχεδιασμένες ενέδρες.

Ο Ελληνισμός που δεν υστέρησε σε ήρωες, ούτε σε θυσίες, όπως τα 15 η 35 κορίτσια από τα Φάρασα που έπεσαν και πνίγηκαν στον ποταμό Σάρο για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Τάκη Σαλκιτζόγλου «Η Μικρά Ασία στην επανάσταση του 1821».

Τους χρωστάμε μια καλύτερη θέση στη συλλογική μνήμη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail