Η Οικοδομή στήθηκε στα έξι μέτρα και πυροβολήθηκε δυο δισεκατομμύρια εξακόσια πενήντα εκατομμύρια φορές

Του Αγη Βερούτη

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν βιομηχανική δύναμη με την έννοια των βορειοευρωπαϊκών βαριά βιομηχανοποιημένων χωρών.

Η δικιά μας βιομηχανία ήταν σαν ενας διάττοντας της δεκαετίας του '60 που έσβησε οριστικά με την έλευση της πράσινης λαίλαπας τις αρχές της δεκαετίας του '80, αφού το ελληνικό σύνταγμα του '74 προβλέπει πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα υποκλίνονται στις ορέξεις του κράτους.

Γι'αυτό και η έννοια του ανειδίκευτου βιομηχανικού εργάτη γενικών καθηκόντων δεν ευδοκίμησε στη χώρα μας. Δεν υπήρξε ως πραγματική διέξοδος για τους εργατικούς μη-επιστήμονες της χώρας.

Η Ελλάδα είχε φυσικά το αρχαίο επάγγελμα του Αγρότη που είναι τίμιο και σκληρό, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τον καιρό.

Όμως το κύριο επάγγελμα διέξοδος για τον άκληρο χειρονάκτη που ήθελε να δουλέψει για να προκόψει, ήταν του Οικοδόμου.

Σε μια χώρα με απλόχερο ήλιο και θάλασσα παντού, όλοι ήθελαν ενα σπιτάκι 2, 3 ή 4 χιλιόμετρα από το νερό. Τους το έφτιαξε ο Οικοδόμος.

Με ένα ντενεκέ λάσπη στον ώμο, με το μυστρί και το πηλοφόρι στα χέρια, πάνω στα μαδέρια και τις σκαλωσιές, γενιές ολόκληρες Ελλήνων Οικοδόμων, μεγάλωσαν παιδιά, έχτισαν οικογένειες, σπούδασαν όποιο από τα παιδιά έπαιρνε γράμματα, προίκισαν τις κόρες τους δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν δικές τους οικογένειες χωρίς το νοίκι στο σβέρκο.

Η ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε το μέγιστο στην οικοδομή και τα 150 επαγγέλματά της. Η ανοικοδόμηση, οι υποδομές της χώρας, η πρόοδος και η ευημερία, όλα είχαν χαραγμένη τη λέξη "Οικοδόμος" στο μέτωπο.

Μετά πήγε ο Β. Βενιζέλος για μαγκιές στις Βρυξέλλες και για "σκληρή" επαναδιαπραγμάτευση και γύρισε πίσω με το Χαράτσι, που αμφισβητεί ευθέως τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ελλήνων. Καθώς καμια ανταποδοτικότητα δεν έχει και είναι φόρος ιδιοκτησίας, δηλαδή πληρώνει κάποιος φόρο για αυτά που έχει. Ίσως και που κληρονόμησε. Για να κάθονται 1,5 εκατομμύρια πριν τα 53 στη σύνταξη.

Το χαράτσι ονομάστηκε ΕΕΤΗΔΕ και είχε προσωρινό χαρακτήρα και εισπράχθηκε από την ΔΕΗ.

Μετά ο τραπεζικός υπάλληλος Γ. Στουρνάρας (του Σαμ υπουργός) και το επιτελείο του από Καραβίτες (άσχετους με τη στεριά) έφτιαξαν τον ΕΝΦΙΑ, που ήταν το Χαράτσι της διετίας, αλλά τον μετέτρεψαν σε μόνιμο φόρο, αν και 30% κάτω από το ΕΕΤΗΔΕ. Μετά ήρθε ο Τσίπρας και το έκανε τον ΕΝΦΙΑ μόνιμο μη ανταποδοτικό φόρο με νόμο ως το 2031 και τον αύξησε άλλο 30%

Η Οικοδομή ως βιομηχανία ευημερίας της Ελλάδας, στήθηκε στα έξι μέτρα. Και πυροβολήθηκε δυο δισεκατομμύρια εξακόσια πενήντα εκατομμύρια φορές.

Και υπέκυψε...
Και χάθηκαν 150 τίμια επαγγέλματα, 600.000 θέσεις εργασίας.

...και η διέξοδος του τίμιου εργατικού χειρονάκτη για να μείνει στην Ελλάδα και να μη φύγει μετανάστης έξω, και να μη γίνει ληστής ή παράνομος....

Τιμώ τον Έλληνα Οικοδόμο.
Τον τίμιο.
Το δουλευταρά.
Τον τραγουδισμένο.
Τον οικογενειάρχη.
Τον τίμιο.
Τον άνεργο.

Τον τιμώ!!!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail