Πως οι νέες εισφορές των επαγγελματιών, εκτός από τους ίδιους τινάζουν στον αέρα και το κράτος με ένα απλό παράδειγμα

Του Στρατή Μαζίδη

Το ασφαλιστικό έκτρωμα του Κατρούγκαλου πλέον πυροδοτείται και τα θύματα αναμένονται αμέτρημα. Ο τ. υπουργός Εργασίας τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, τον προγραμμάτισε και μετακόμισε σε μια δεύτερης γραμμής πλην όμως ξεκούραστη στη θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Την ώρα που χιλιάδες θα ανατινάζονται, αυτός θα συνομιλεί πχ με τον ομόλογό του της Ζουαζιλάνδης και θα διαπιστώνουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας.

Ωστόσο μαζί με τους χιλιάδες επαγγελματίες, θα ανατιναχθεί και το ίδιο το κράτος.

Η αρχική ιδέα του υπολογισμού των εισφορών βάσει ποσοστού θα μπορούσε ίσως να συζητηθεί. Όχι όμως πάνω σε αυτή τη βάση των ληστρικών ποσοστών που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 37%. Το καλύτερο από όλα θα ήταν ο προσωπικός κουμπαράς του καθενός μέσω ασφαλιστικών κλάσεων, ετών υπηρεσίας και τελικής σύνταξης όπου ο κάθε ασφαλισμένος θα κάνει μόνος του την επιλογή του.

Ο υπολογισμός των εισφορών του 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 μέχρι να εκκαθαρίσουν οι δηλώσεις του 2016, έχει ήδη οδηγήσει σε Βατερλώ διότι πολύ απλά, για όσους άντεξαν, το 2016 σε εισοδηματικά κριτήρια δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το 2015.

Με ένα πολύ απλό παράδειγμα θα βρεθούν επαγγελματίες να πληρώνουν εισφορές επί ενός φανταστικού εισοδήματος και στην ουσία να προπληρώνουν το πρώτο εξάμηνο, τις εισφορές όλης της χρονιάς όταν η εκκαθάριση της δήλωσης του 2016 θα δώσει τα αληθινά νούμερα για τον υπολογισμό των εισφορών.

Υπό το πρίσμα αυτό, αρκετές χιλιάδες επαγγελματιών και σε ένα ακόμη ζοφερότερο 2017 (όπως περιγράφουν αρκετοί το ξεκίνημά του) θα εγγράψουν ζημία. Το έσοδα - έξοδα θα βγάζει πλην. 

Αυτό σημαίνει μείωση του εισοδήματος προς φορολόγηση. Άρα θα χάσει και το κράτος.

Στην περίπτωση όπου οι όποιες διαφορές ανάμεσα στο τι πλήρωσε κανείς το πρώτο εξάμηνο του 2017 και τι θα πρέπει να πληρώσει στο σύνολο της χρονιάς, γίνει με την εκκαθάριση των δηλώσεων, τότε η κατάσταση κάπως θα μετριαστεί.

Αν όμως ισχύσει το εφιαλτικό σενάριο που διάβασα πριν λίγες εβδομάδες σε μια οικονομική ιστοσελίδα όπου αναφερόταν πως υπάρχουν σκέψεις οι τελικοί υπολογισμοί του "τι έδωσα-τι έπρεπε να δώσω- και μάλλον του πόσα έχω δώσει παραπάνω" πάει στο τέλος της χρονιάς, τότε οι ζημίες για το 2017 θα εδραιωθούν για τα καλά. Το κράτος θα χάσει και άλλα φορολογικά έσοδα. Λέμε "και άλλα" διότι ήδη αρκετοί έσπευσαν να κλείσουν τα βιβλία τους και αυτό σημαίνει απώλειες για μια σειρά κρατικών εσόδων.

Με άλλα λόγια, "αυτά που έπαιρνες από μένα, ξέχασέ τα και κόψε το λαιμό σου". 

Αν μη τι άλλο, αφού ήξεραν ότι το 2016 ήταν σκέτη καταστροφή σε σχέση με το 2015, θα μπορούσαν να επισπεύσουν τις δηλώσεις εισοδήματος ορισμένων κατηγοριών, ώστε να εκκαθαρίσουν σύντομα και να ξεκινούσε η πληρωμή των ασφαλίστρων πχ τον Απρίλιο.

Με τον τρόπο αυτό θα πληρώνονταν εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016, δε θα αποστερείτο η όποια εξατμισμένη ρευστότητα των επαγγελματιών και θα τους παρεχόταν μια κάποια ποσότητα οξυγόνου να μείνουν στη ζωή μη έχοντας εξαρχής τη θηλειά του ΕΦΚΑ.

Ειλικρινά δεν μπορεί να καταλάβει κανείς αν έχουμε να κάνουμε με αδαείς ή ανθρώπους οι οποίοι εκτελούν συγκεκριμένο σχέδιο αφανισμού των πάντων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail