Ο δολοφόνος αποχωρεί, έκανε τη ζωή εκατομμυρίων κόλαση κι εμείς του πλέκουμε το εγκώμιο

Του Στρατή Μαζίδη

Ο Μπάρακ Ομπάμα μας τελείωσε. Εκφώνησε την τελευταία του ομιλία στο Σικάγο, δάκρυσε με την όμορφη Μισέλ και απέρχεται για να αποτελέσει ένα είδος παγκόσμιας εφεδρείας.

Τον υποδεχθήκαμε κι εμείς στην Ελλάδα πλέκοντάς του εγκώμιο ως προς το πόσο δημοκράτης είναι και να μη μας ξεχάσει, κάτι που συνέβη μόλις προσγειώθηκε στο Βερολίνο.

Βέβαια πρόλαβε να μας αφήσει την...παρακαταθήκη του στο ίδρυμα Νιάρχος.

Ποια είναι όμως αυτή η παρακαταθήκη; Τα όσα είπε από βήματος στην Αθήνα ο Μπάρακ Ομπάμα ή τα όσα έπραξε;

Ο Ομπάμα υπήρξε τρις χειρότερος σε παρεμβατισμό και επεκτατικότητα από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους. Ωστόσο είχε και μυαλό για να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαντάζει προστάτης της δημοκρατίας και "μετριοπαθής".

Όλα ξεκίνησαν από τη Λιβύη όταν τα "συμμαχικά" αεροπλάνα ανέλαβαν να "υπερασπιστούν τη δημοκρατία" λίγο πριν καταρρεύσει η ανταρσία κατά του Καντάφι. Η "επανάσταση" έσβηνε, όμως η Δύση έφερε τα πάνω κάτω. Δείτε σήμερα τι γίνεται στη Λιβύη. Δεν υπάρχει καν αυτή η χώρα πια. Θα μου πείτε, ο Καντάφι ήταν καλός; Δεν το γνωρίζω. Ξέρω όμως αυτά που μου έχουν πει φίλοι ναυτικοί οι οποίοι έχουν περάσει δεκάδες φορές από τη Λιβύη και την περιγράφουν ως παράδεισο. Ο Καντάφι μπορεί να μην ήταν άγιος, η λύση όμως δεν είναι να φέρεις δαίμονες στη θέση του.

Η φωτιά πλέον είχε ανάψει.

Στην Αίγυπτο το κόλπο δεν έπιασε. Η ανατροπή του Μουμπάρακ, ανετράπη από τον Αλ-Σίσι. Ο Σίσι σταθεροποίησε κάπως την κατάσταση, έχει σοβαρά θέματα στο Σινά, προσπαθεί να ενισχυθεί στρατιωτικά για να έχει πρώτο ρόλο στη μεσογειακή ενεργειακή λεκάνη αλλά αρκετές αναλύσεις δείχνουν ότι θα σκάσει η αιγυπτιακή οικονομία.

Και φυσικά η Συρία.

Ούτε εδώ το κόλπο έπιασε. Ο οφθαλμίατρος από το Λονδίνο, Ασαντ δεν εγκατέλειψε. Ακολούθησε μια περίεργη ομολογουμένως τακτική. Πχ αποσύρθηκε από ορισμένες περιοχές, επικεντρώθηκε στα αστικά κέντρα αλλά συνέχισε πχ να καταβάλει μισθούς και να δίνει ρεύμα σε ισλαμοκρατούμενες πόλεις. Πολέμησε τους εκ δύσης μετριοπαθείς αποκεφαλιστές παραμερίζοντας την ISIS για το τέλος.

Οι ΗΠΑ δεν παρενέβησαν. Πλέον πολεμούν διαφορετικά. Με τοπικούς "αντάρτες". Το έκαναν στη Λιβύη. Το επανέλαβαν και εξακολουθούν στη Συρία. Στην αρχή ήταν ο FSA, όταν όμως κατέρρευσε έπρεπε να βρεθεί άλλος βραχίονας. Βρέθηκε στο πρόσωπο των Κούρδων. Τους έφτιαξαν τις SDF, τους εξόπλισαν, τους έταξαν, μετά τους διέταξαν να πάνε ανατολικά του Ευφράτη και τους έβαλαν να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο από όπου κι αν το πιάσεις, γεννήθηκε εξαιτίας της παρέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατευθύνεται εν πολλοίς από αυτές ή υποβοηθείται. Έχουμε αναδημοσιεύσει από αραβικά μέσα καταγγελίες ιρακινών ως προς τους αμμόλοφους που βομβαρδίζει ο Συνασπισμός αλλά και κάτι παραδόσεις όπλων από αέρος στη μέση του πουθενά.

Ποιος άραγε και πως έστειλε της ISIS στην Παλμύρα αφού διασφάλισε ότι προσωρινά θα παγώσει η επίθεση των Κούρδων στη Ράκκα; Ποιος έβαλε άλλους να βομβαρδίσουν "κατά λάθος" το συριακό στρατό στο Ντέιρ Εζόρ την ώρα της κρίσιμης μάχης;

Ύπουλα, κάτω από τη μέση, μέσω άλλων. Έτσι δρουν οι ΗΠΑ στη Συρία.

Αυτή η πολιτική έφερε εκατομμύρια προσφύγων. Ποιος θέλει να κάθεται σε ένα τόπο όπου αύριο θα βιάσουν την κόρη, τη γυναίκα ή ακόμη και τον ίδιο; Όπου θα τον αποκεφαλίσουν ή θα τον παραγεμίσουν με εκρηκτικά ώστε να πάει να ανατιναχθεί;

Οι ΗΠΑ και ο Ομπάμα έχουν σφραγίσει με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους τους πνιγμούς στη Λαμπεντούζα και το Αιγαίο, την έκρηξη του παράλληλου μεταναστευτικού κύματος μαζί με το προσφυγικό και τη δημιουργία όλων αυτών των προβληματικών συνθηκών που έχουν ανακύψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Για έναν αγωγό, στον οποίο είπε όχι ο Ασαντ, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να ανοίξουν το Κουτί της Πανδώρας. Φρικαλεότητες, αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, βιασμοί, μαστουρωμένοι κατσαπλιάδες, μέχρι και το νερό επιστρατεύθηκε εσχάτως στο βρώμικο πόλεμο της Συρίας.

Για τις ψυχές που χάθηκαν, τους ανθρώπους που στιγμάτισε και την ασχήμια που αν όχι δημιούργησε, σίγουρα ενέκρινε ο κ. Ομπάμα δε θα χύσει κανένα δάκρυ όπως για την όμορφη Μισέλ.

Στο καλό. Δε θα μας λείψει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail