Γερμανικές εταιρείες σταμάτησαν να επενδύουν στην Τουρκία ανησυχούν ή έφυγαν

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα Global Handelsblatt, μετά τις συλλήψεις Τούρκων επιχειρηματιών με την κατηγορία σχέσεων με τον Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής του ομίλου που χρηματοδότησε τον πύργο Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη, οι Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ανησυχούν.

Το περασμένο καλοκαίρι ο 70χρονος Dirk Rossmann, ο επικεφαλής Γερμανικής επώνυμης οικογενειακής αλυσίδας φαρμακείων, είπε ότι ο Ερντογάν του θυμίζει πολύ τον Χίτλερ.

Σήμερα πιθανότητα δε θα έκανε παρόμοια δήλωση, καθώς τα δυο παιδιά του τα οποία συνδιοικούν μαζί του την εταιρεία, του άσκησαν κριτική θυμίζοντας του ότι έχουν ευθύνη για τους εργαζόμενους που είναι στην Τουρκία.

Κι άλλες εταιρείες ανησυχούν, όπως η Vorwek, εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών, η οποία ανέβαλε τα σχέδια της για είσοδο στην Τουρκική αγορά λόγω της ασταθούς κατάστασης, ή όπως η εταιρεία Ece, οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη, που τερμάτισε το συμβόλαιο διοίκησης για το Modern East εμπορικό κέντρο στην Κωσταντινούπολη.

Η Τουρκία είναι από τους 20 μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας.

6.500 Γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, αλλά το εξωτερικό εμπόριο ελαττώνεται, με το Γερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο να περιμένει πτώση 5% αυτόν το χρόνο.

Σε επίσημο επίπεδο οι εταιρείες δε δείχνουν πολλή ανησυχία.

Η Henkel είπε ότι η παραγωγή είναι ομαλή, η Daimler ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη. Μόνο στην Hugo Boss που απασχολεί περίπου 4.000 ανθρώπους στη Σμύρνη ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρά.

Ο ετήσιος χορός πάντως του Γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Κωνσταντινούπολη ακυρώθηκε, καθώς κανένα μέλος της Γερμανικής κοινότητας δεν είχε διάθεση να γιορτάσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail