Κατερίνα Παπακώστα: Πρώτα απ'όλα τα παιδιά - Δε γίνεται να διακινδυνευθεί η Ειδική Αγωγή

Την όποια χαρούμενη ατμόσφαιρα της εορταστικής περιόδου τόσο για τους γονείς όσο και τους επαγγελματίες του κλάδου, μα πάνω από όλα τα ίδια τα παιδιά, ήρθε να επισκιάσει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να φέρει τα πάνω κάτω στον τομέα της κάλυψης των λεγομένων προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής.

Οι "αλλαγές" που προώθησε ο ΕΟΠΥΥ δεν υπήρξαν το αποτέλεσμα ενός ικανοποιητικού και σωστού διαλόγου με επαγγελματίες και φορείς σε έναν τομέα όπου πράγματι χρειαζόταν παρεμβάσεις αλλά με σκοπό την ενδυνάμωση και όχι την ουσιαστική κατάργηση.

Οι επαγγελματίες βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη εκβιαζόμενοι ως προς την αποδοχή του νέου καθεστώτος, με τους γονείς και ιδίως τα παιδιά να είναι τα θύματα αυτής της ιδιότυπης ομηρίας.

Αλλαγή του ύψους της αμοιβής των συνεδριών, περιορισμός της χρονικής τους διάρκειας και απευθείας συναλλαγή μεταξύ των παιδαγωγικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ.

Στα πλαίσια της ενασχόλησης της Freepen.gr με το καίριο αυτό ζήτημα και των δημοσιεύσεων που έχουν προηγηθεί, φιλοξενούμε τη βουλευτή της Β' Αθήνας Κατερίνα Παπακώστα (Νέα Δημοκρατία) ώστε να συζητήσουμε για το θέμα καθώς είναι από τα λίγα μέλη του Κοινοβουλίου τα οποία κινήθηκαν εγκαίρως (κατέθεσε σχετική επερώτηση στις 12/1/17) αλλά και επειδή είναι ευρύτερα γνωστή η ευαισθησία της για θέματα που αφορούν στα παιδιά με αναπηρία.

- κ. Παπακώστα σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Εγώ σας ευχαριστώ.

- Τι ακριβώς συμβαίνει κ. Παπακώστα με τον ΕΟΠΥΥ και τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής;

Προωθούνται κάποιες αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των υπηρεσιών της Ειδικής Αγωγής. Έτσι, ενώ έως τώρα οι γονείς των παιδιών προπλήρωναν τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και ο ΕΟΠΥΥ τους επέστρεφε τη συμμετοχή, πλέον οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να συνάπτουν συμβάσεις με τον Οργανισμό και να εξοφλούνται απευθείας από αυτόν. Για αυτό και παραμονές Χριστουγέννων οι επαγγελματίες κλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ να συμμετάσχουν σε μία εκ των πραγμάτων προσχηματική διαβούλευση. Δηλαδή, τους εστάλη ένα σχέδιο σύμβασης, με σοβαρά νομικά και θεσμικά προβλήματα και ελλείψεις, ενώ η εν λόγω διαπραγμάτευση θα έληγε εντός τεσσάρων ημερών εκ των οποίων οι τρεις ήταν επίσημες αργίες.

Παράλληλα, στο ν. 4447/2016 ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την οριζόντια περικοπή των δαπανών για την Ειδική Αγωγή, καθώς και εδώ θεσπίστηκε κλειστός προϋπολογισμός. Πλέον, όταν η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται «κόφτης». Καθώς δεν γνωρίζουμε το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού, όπως είναι φυσικό, αυτό έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς αλλά και στους παρόχους. Ανησυχούν πως το ποσό που θα υπολείπεται θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων των σχετικών υπηρεσιών, δηλαδή τους λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές κλπ.

- Εσείς πως εξηγείτε τη νέα πολιτική του Οργανισμού σε έναν άξονα ο οποίος καταργεί εν τοις πράγμασι τα προγράμματα;

Αρμόδιοι να την εξηγήσουν είναι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Ως Βουλευτής οφείλω να επισημάνω τα προβλήματα που επιφέρει αυτή η νέα πολιτική και να ζητήσω εξηγήσεις και διευκρινήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό. Υπογραμμίζω πως κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής για τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.

- Συνεργάτες σας, μας πληροφόρησαν ότι σε καθημερινή πλέον βάση δέχεστε πολλά τηλεφωνήματα (έχουν σπάσει τα τηλέφωνα) στο γραφείο σας για το ζήτημα. Θα θέλαμε αν είναι δυνατόν να δώσετε προς τα έξω την εικόνα που επικρατεί ανάμεσα στους γονείς και τους επαγγελματίες ως προς την ανησυχία τους.

Οι γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία έχουν μεγάλη αγωνία για το μέλλον των θεραπειών που κάνουν τα παιδιά τους. Καθώς οι επαγγελματίες του χώρου δε συμφωνούν με το σχέδιο σύμβασης που τους προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και τέθηκε σε προσχηματική διαπραγμάτευση την περίοδο των Εορτών, αυτή την στιγμή δε γνωρίζουν τι θα συμβεί.

Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους, όπως είναι φυσικό, επιθυμούν να διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες εργασίας, την καλύτερη δυνατή διασφάλιση της επαγγελματικής τους πορείας. 

Οι γονείς και οι επαγγελματίες τις Ειδικής Αγωγής συνεργάζονται στενά για το καλό των παιδιών. Όπως καταλαβαίνετε, χτίζεται μία ιδιαίτερη σχέση και οπωσδήποτε και οι δύο πλευρές προσπαθούν να την διατηρήσουν.

- Από τη δική μας επαφή με γονείς και επαγγελματίες διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια αλληλοσύγχυση για το ζήτημα καθώς επίσης μια έντονη ατμόσφαιρα άγχους.

Σαφώς, και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Οι μεν γονείς αγωνιούν για τα παιδιά τους και οι πάροχοι για το επαγγελματικό τους μέλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, η Ειδική Αγωγή πρέπει να είναι στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων.

- Επιπροσθέτως θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την εικόνα γονέα που απευθύνθηκε σε κατάστημα του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο δήμο του Λεκανοπεδίου και άκουγε διαφορετικές εκδοχές σε κάθε όροφο ως προς τα ισχύοντα. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Προφανώς δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ και για αυτό συμβαίνει αυτό. Οι υπάλληλοι όλων των δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να ενημερώνονται από τους υπευθύνους, τους διοικητές κλπ. για όσα ισχύουν, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί με την σειρά τους να ενημερώνουν και να εξυπηρετούν τους πολίτες που απευθύνονται σε αυτούς.

- κ. Παπακώστα υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου αλλά και γονείς οι οποίοι “περιμένουν να δουν τι θα ψηφιστεί”. Αληθεύει όμως ότι οι επίμαχες αλλαγές ψηφίστηκαν παραμονές Εορτών στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό;

Το άρθρο 34 του ν. 4447/2016 θεσπίζει το νέο καθεστώς για την Ειδική Αγωγή.

- Το να έρθει κάτι προς ψήφιση μέσα σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, σας γεννά εύλογα ερωτήματα και αν ναι, ποια;

Πρόκειται για μία τακτική, η οποία δυστυχώς συνηθίζεται από την Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά έχουμε ασκήσει επανειλημμένα αυστηρή κριτική για τον τρόπο νομοθέτησης που εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση. Συνηθίζει να καταθέτει μεγάλο αριθμό τροπολογιών και μάλιστα εκπρόθεσμα. Αυτή η πρακτική σίγουρα δεν τιμά ούτε την Κυβέρνηση, αλλά ούτε και την κυβερνητική πλειοψηφία.

- Πιστεύετε ότι οι αρμόδιοι έχουν αντιληφθεί τι πραγματικά αποφάσισαν; Υπάρχει κόσμος ο οποίος πολύ απλά, αν δεν αλλάξει κάτι, από τον επόμενο μήνα θα αναγκαστεί να σταματήσει τα παιδιά του από τα προγράμματα.

Εκεί ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε όλοι μας. Στην μέση αυτής της αλλαγής, βρίσκονται παιδιά με αναπηρία, τα οποία έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της Ειδικής Αγωγής. Έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα που πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να διακινδυνευτεί από κανέναν.


- Πολλά ακούγονται για παρατάσεις του υπάρχοντος καθεστώτος ή εξαιρέσεις ορισμένων κατηγοριών κτλ. Υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό για τους γονείς;

Στην Ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο Υγείας ρωτώ μεταξύ άλλων αν η πολιτική ηγεσία προτίθεται να δώσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, προκειμένου να γίνει μία πραγματική διαβούλευση μεταξύ των τριών μερών, δηλαδή μεταξύ των οικογενειών, των επαγγελματιών του χώρου και του Υπουργείου, προκειμένου να βρεθεί μία λύσει που θα καλύπτει όλους.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να δει πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου να μην καταρρεύσουν όσα έχουν κτιστεί με πολύ κόπο.

- Ως πολιτικός και με το χέρι στην καρδιά όπως λέει ο λαός, πιστεύετε ότι οι Έλληνες βουλευτές έχουν κινητοποιηθεί επαρκώς για το θέμα;

Ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχω επιλέξει στην κορυφή της ατζέντας μου να βρίσκονται οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και εργάζομαι, ώστε να το τηρώ με συνέπεια. Το ζήτημα μας απασχόλησε και στον Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και για αυτό το αναδείξαμε.

- Ως άνθρωπος που έχετε σταδιοδρομήσει στον ιδιωτικό οικονομικό στίβο, αν ήσασταν στη θέση των επαγγελματιών, θα δεχόσασταν το στυγνό τρόπον τινά εκβιασμό να δεχθείτε να πληρωθείτε “αν και όποτε” από έναν Οργανισμό ο οποίος δε φημίζεται για τη συνέπειά του ενώ εσείς παράλληλα πρέπει να μην καθυστερείτε ούτε μέρα δυσβάστακτους φόρους κι εισφορές;

Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία των επαγγελματιών. Ενώ σίγουρα στο επίκεντρο της προσοχής μας πρέπει να είναι τα παιδιά και οι θεραπείες τους, δεν πρέπει να αμελήσουμε και τους ειδικούς. Για αυτό τονίζω ότι πρέπει να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση και να γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των μερών, σύμφωνα με την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη.

- Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσουμε για τη συζήτησή μας, υπάρχει σειρά κινήσεων – πρωτοβουλιών που σχεδιάζετε για το θέμα;

Έχει ασκηθεί Κοινοβουλευτικός Έλεγχος και περιμένω την απάντηση του Υπουργείου Υγείας. Αναμένω την τελική θέση του Υπουργείου αλλά και την ενημέρωση για το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή. 

Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει μία πραγματική διαπραγμάτευση από την οποία θα προκύψει μία αμοιβαία επωφελής σύμβαση, που θα καλύπτει όλους, τους παρόχους και τα παιδιά με τις οικογένειές τους, διότι ένα πολιτισμένο κράτος διακρίνεται από την ευαισθησία που έχει απέναντι στους πιο ευαίσθητους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail