Με...ξαφνικό θάνατο απειλεί τώρα ο Σόιμπλε - Ο μεγάλος εκβιασμός

Αναδημοσίευση από: ethnos.gr

Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΕΜΣ, εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, σε νέα συνέντευξή του από το Νταβός όπου συναντιούνται τα μέλη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ενώ δήλωνε ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα οδηγούσε σε νέο πρόγραμμα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το οποίο θα χρειαζόταν να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες στο Bloomberg ότι «αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα συνιστούσα να πάμε στη γερμανική Βουλή ένα νέο πρόγραμμα». Οπως εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, για να μη συμμετέχει το ΔΝΤ σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους, συνεπώς το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ενέκρινε μια νέα συμφωνία.

Χθες το απόγευμα, πάντως, ο Β. Σόιμπλε είχε συνάντηση στο Νταβός με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αν και όσα συζήτησαν δεν έγιναν γνωστά, θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο της κουβέντας τους ήταν το ελληνικό ζήτημα.

«Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρωζώνη που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της δεν είναι βιώσιμο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΚΤ για τα χαμηλά επιτόκια. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, «η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και στην παρούσα φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της».

Χθες ήταν εμφανές στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ότι οι ζυμώσεις ήταν έντονες προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μια εβδομάδα πριν το Eurogroup, στόχος είναι να υπάρξει ένας κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, της Γερμανίας και του ΔΝΤ, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα άμεσα και να υπάρξει συμφωνία τεχνικού περιεχομένου για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Δηλώσεις
Μιλώντας στο «Εθνος», κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και χρειαστεί καινούργιο, «θα είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο -ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017- διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης». Οι ίδιες πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι η συνέχιση του ίδιου προγράμματος -με μια νομική τροποποίηση στο κείμενο της συμφωνίας- χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση δεν είναι ρεαλιστική. «Χρειάζεται πολιτική απόφαση» τόνισε με νόημα πηγή των Βρυξελλών.

«Τον Μάρτιο πραγματοποιούνται οι ολλανδικές εκλογές και οι εξελίξεις μπορεί να δυσκολέψουν τις διαδικασίες. Η Ολλανδία αναμένεται να βρεθεί σε πολιτική αβεβαιότητα για δημιουργία κυβέρνησης περίπου τρεις μήνες, και η ολλανδική Βουλή επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά ακολουθούν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και η κατάσταση γίνεται περίπλοκη» είπε στο «Εθνος» πηγή από τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» παρουσίαζε το Plan B του Βερολίνου για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι μολονότι ο Β. Σόιμπλε διατείνεται ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ταμείο θα εγκαταλείψει τελικώς το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναλυτές στο Βερολίνο δεν αποκλείουν να πρόκειται απλώς για κινήσεις τακτικής του Γερμανού υπουργού. Αφενός για να διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς το ΔΝΤ τα μέτρα θα είναι πολύ πιο αυστηρά και αφετέρου για να ασκήσει πιέσεις στο ίδιο το Ταμείο προκειμένου να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του.

«Οπως και να έχουν τα πράγματα για τη γερμανική κυβέρνηση, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη» παρατηρεί η «Handelsblatt». «Λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές αιωρείται η απειλή ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την οποία η χριστιανική ένωση μπορεί να εξέλθει μόνο ηττημένη: είτε να ψηφίσει παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιστάσεις υπέρ νέας βοήθειας και να δώσει αέρα στα πανιά του AfD (σ.σ. το ακροδεξιό κόμμα). Είτε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να διαγράψει και τα χρήματα που της έχει ήδη δώσει» σημειώνει.

Χθες, τέλος, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα νέα κριτήρια για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για την ένταξη σε αυτό ομολόγων τα οποία μέχρι πρότινος εξαιρούνταν του προγράμματος, καθώς η απόδοσή τους ήταν χαμηλότερη από το ελάχιστο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail