ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΡΗΞΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ χτυπά τα τύμπανα του πολέμου...

Αναδημοσίευση από: imerisia.gr

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Τον... πόλεμο κατά της Γερμανίας κήρυξε ουσιαστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας την ηγεμονία της στην Ε.Ε. (της οποίας το μέλλον, μάλιστα, χαρακτήρισε αβέβαιο και επισφαλές), αλλά και απειλώντας τις γερμανικές επιχειρήσεις με αποκλεισμό από την αμερικανική αγορά. Λίγα 24ωρα πριν την ορκωμοσία του ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ εξαπέλυσε την πιο σφοδρή του επίθεση κατά του Βερολίνου και της πολιτικής του ηγεσίας, δίνοντας πρόγευση της γραμμής που προτίθεται να ακολουθήσει μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς τη βρετανική εφημερίδα Times και τη γερμανική Bild, ο Τραμπ δεν δίστασε, μάλιστα, να αμφισβητήσει ευθέως ακόμη και την Άγκελα Μέρκελ -την οποία, όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει ως «τον πιο πιστό και αξιόπιστο εταίρο που θα μπορούσε να υπάρξει», κατά την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη.

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε εάν εμπιστεύεται περισσότερο τη Γερμανίδα καγκελάριο ή τον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Λοιπόν, ξεκινώ δείχνοντας εμπιστοσύνη και προς τους δύο -όμως, ας περιμένουμε να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η εμπιστοσύνη. Ενδεχομένως να μη διαρκέσει για πολύ», είπε χαρακτηριστικά. Αποκαλυπτική των προθέσεών του είναι και η αναφορά την οποία έκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κοιτάει κανείς προς την πλευρά της Ε.Ε. και διαπιστώνει ότι είναι η Γερμανία. Βασικά, αποτελεί ένα όχημα για τη Γερμανία», δήλωσε. «Αυτός είναι ο λόγος που πίστευα πάντα ότι συνιστούσε έξυπνη κίνηση από πλευρά της Βρετανίας να αποχωρήσει», πρόσθεσε, αμφισβητώντας και εδώ την επίσημη γραμμή της Ουάσιγκτον επί Ομπάμα, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. - για να προβλέψει, επίσης, ότι το παράδειγμα του Brexit θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλες χώρες-μέλη.

Όσον αφορά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι δηλώσεις του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. «Εάν θέλετε να κατασκευάζετε αυτοκίνητα σε διάφορα μέρη του κόσμου, σας εύχομαι καλή τύχη. Μπορείτε να φτιάχνετε αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, όμως για κάθε αυτοκίνητο που θα εισάγεται στις ΗΠΑ, θα πληρώνετε φόρο 35%», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην BMW, προκαλώντας... νευρικό κλονισμό στις μετοχές της. Συγκεκριμένα, την κάλεσε ευθέως «να το ξεχάσει», εάν σχεδιάζει να πουλά στη χώρα του αυτοκίνητα κατασκευασμένα στο Μεξικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό των γερμανικών εταιρειών.

Ο προστατευτισμός επιτίθεται - καθώς η κρίση μαίνεται...

Για την Ε.Ε.
Κοιτά κανείς την Ε.Ε. και βλέπει τη Γερμανία. Βασικά, (η Ε.Ε.) αποτελεί ένα όχημα για τη Γερμανία

Για τις αυτοκινητοβιομηχανίες
Αν η BMW θέλει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στο Μεξικό και να τα πουλά στις ΗΠΑ χωρίς 35% φόρο, ας το ξεχάσει

Για τη Μέρκελ
Ξεκινώ δείχνοντας εμπιστοσύνη και στη Μέρκελ και τον Πούτιν -όμως, ας περιμένουμε να δούμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως να μη διαρκέσει πολύ...

[Νέο άνοιγμα προς Πούτιν]

Την προοπτική κατάργησης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και διεύρυνσης της συνεργασίας μαζί της σε πολλά επίπεδα, άφησε ανοιχτή ο Τραμπ στη συνέντευξή του, ζητώντας ταυτόχρονα τη «δραστική μείωση» του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών -σε μια στιγμή, μάλιστα, που ο Πούτιν παίζει και το «πυρηνικό» χαρτί. Η αντίδραση από την πλευρά του Κρεμλίνου υπήρξε συγκρατημένη, με τον εκπρόσωπό του, αλλά και τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας να δηλώνουν μεν έτοιμοι για πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, αλλά να σημειώνουν ότι πρέπει πρώτα να γίνει η ορκωμοσία και στη συνέχεια να ανοίξει τα χαρτιά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όσο για τις διαρροές περί σχεδίων συνάντησης ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν και μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος (π.χ. Ισλανδία) επισήμως διαψεύστηκαν.

[Το Πεκίνο προειδοποιεί]

Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι «θα βγάλει τα γάντια» στην περίπτωση που ο Τραμπ επιμείνει στην αμφισβήτηση της κινεζικής κυριαρχίας στην Ταϊβάν, όπως επανέλαβε σε συνέντευξή του προς την Wall Street Journal την περασμένη Παρασκευή. «Εάν ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει αυτό το μόρφωμα αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, τότε είναι αναπόφευκτο να ακολουθήσει μια περίοδος άγριων και βλαβερών επεισοδίων, καθώς το Πεκίνο δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να βγάλει τα γάντια», έγραψε χαρακτηριστικά η αγγλόφωνη China Daily και άλλα έντυπα που συχνά μεταφέρουν «ανεπισήμως» τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail