Πότε βοήθησε το «παπαδαριό» περισσότερες φορές από ότι η νεοφιλελεύθερη αριστερά

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Με αφορμή το σχόλιο ευαίσθητου αλληλέγγυου ατόμου ας θυμηθούμε κάποιες από τις φορές που βοήθησε η εκκλησία και τους αγώνες της.

1611, Γιάννενα, επανάσταση του Διονυσίου Φιλόσοφου, πρώην επισκόπου Λαρίσης, συλλαμβάνεται και γδέρνεται ζωντανός από τους Τούρκους.

Το 9,5% των μελών της Φιλικής το αποτελούσαν κληρικοί όλων των βαθμίδων. Ο Βακαλόπουλος γράφει ότι δεν υπήρχε σχεδόν στρατιωτικό σώμα που να μην είχε παπά ή καλόγερο για να δίνει κουράγιο στους άνδρες. Και δεν έδιναν μόνο κουράγιο, πολεμούσαν και οι ίδιοι.

Ο Ιταλός εθελοντής Collegno περιγράφει μια συγκλονιστική σκηνή στην πολιορκία του Νεοκάστρου που αφορά τον ιερέα Σαβέλλα:

«Είδα έναν απ αυτούς τους παπάδες την στιγμή που ο διπλανός του στρατιώτης σωριαζόταν νεκρός. Ο παπάς παράτησε το τουφέκι του, έβαλε το πετραχήλι, διάβασε τα νεκρώσιμα πάνω στο πτώμα του συμπολεμιστή του και ύστερα ξαναπήρε το όπλο του και συνέχισε να πολεμάει. Ποτέ μου δεν είδα τόσο εξαίσια και συγκινητική τελετή».

Η Μονή Ιερουσαλήμ 5χλμ από τη Δαύλεια συντηρούσε οικογένειες αγωνιστών, ανεφοδίαζε κλέφτες ενώ το 1826 είχε καθοριστική συμβολή στη νίκη της Αράχοβας. Ο ηγούμενος της μονής Παφνούτιος έστειλε μήνυμα με τον ανιψιό του στον Καραϊσκάκη και τον ενημέρωσε ότι στο μοναστήρι είχαν κατασκηνώσει 2000 Τουρκαλβανοί που την άλλη μέρα θα περνούσαν από την Αράχοβα πηγαίνοντας προς τα Σάλωνα για να βοηθήσουν τους εκεί πολιορκημένους Τούρκους.

Πέντε κιβώτια με σκεύη και άμφια διατάχθηκε από εκτελεστικό να εκποιηθούν το 1826 για την ενίσχυση του δημοσίου ταμείου. Υπήρξαν περιπτώσεις που ιερείς και μοναχοί έδιναν περισσότερα από τους προύχοντες.

Ο Παπαρηγόπουλος γράφει για την Εκκλησία:

«Οσαδήποτε και αν υπήρξαν τα αμαρτήματα πολλών εκ των Πατριαρχών, ουδείς όμως εξ αυτών ουδείς ωλίσθησεν περί την ακριβή του πατρίου δόγματος και των ύπατων εθνικών συμφερόντων τήρησιν».

Το 1941 ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνείται να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση και χάνει τη θέση του.

Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός που τον αντικατέστησε, το 1942 απευθύνει έκκληση για τρόφιμα για τον ελληνικό λαό, προσφέροντας ως αντίτιμο την εκκλησιαστική περιουσία. Έγραψε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστόφορο:

«Ελληνικός λαός αποθνήσκει εκ πείνης, Ελληνική φυλή εξολοθρεύεται… ικετεύομεν εκ βαθέων ψυχής ευρεθή τρόπος σταλούν οπωσδήποτε τρόφιμα… θέτομεν διάθεσιν υμών άπασαν περιουσίαν εκκλησίας Ελλάδος…»

Τι έκανε το παπαδαριό για το έθνος; Περισσότερα από τη νεοφιλελεύθερη αριστερά που θεωρεί κοινωνική δικαιοσύνη τη μετατροπή των πολιτών σε ζητιάνους, που είπε ψέματα για να εκλεγεί, και που βλέπει το ίδιο πρόσφυγες και παράνομους οικονομικούς μετανάστες, είτε ιδεοληπτικά είτε σαν πηγή κέρδους.

Αλήθεια οι καταγγελίες Βουδούρη θα εξεταστούν;

Αλήθεια η Κομισιόν λέει ψέματα όταν λέει ότι 481,9 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό;

Πώς διατέθηκαν τα λεφτά που έχουν ήδη έρθει, τόσο από το κράτος, όσο και από τις ΜΚΟ;

Φυσικά και στον χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν σκάνδαλα, φυσικά και υπήρξαν ιερείς προδότες, φυσικά και θα πρέπει να ερευνηθεί το μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας, για να σταματήσουν και οι εικασίες.

Αλλά πριν ασχοληθούμε με το χώρο της Εκκλησίας προέχουν οι νεοφιλελεύθεροι αριστεροί, που από το σκίσιμο του μνημονίου κατέληξαν στην υποθήκευση της χώρας, ολοκληρώνοντας το έργο των προηγούμενων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail