Πασιφανής η επιδείνωση των Δημόσιων Οικονομικών το 2016

Αναδημοσίευση από: kontranews.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Το Υπουργειο Οικονομικών χθες 17.1.2017 έδωσε στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016. Με πρωταρχικό στόχο την αντικειμενική και καλοπροαίρετη κριτική, θα σχολιάσουμε στη συνέχεια με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία των Δημοσίων Οικονομικών κατά την διάρκεια του 2016. Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στους τρεις πίνακες 1Α, 1Β και 2Α του δημοσιευθέντος Δελτίου, το θετικό δεδομένο είναι ότι τα καθαρά έσοδα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) την περίοδο 2015-2016 σημείωσαν ποσοστιαία άνοδο 4,96%, δηλαδή από 51,42 αυξήθηκαν σε 53,97 δις ευρώ (€). Η αύξηση των κρατικών εσόδων σε συνθήκες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες και ειδικότερα στην επιβολή δυσβάστακτων χαρατσιών στους πολίτες και στην αύξηση των έμμεσων φόρων από την χρήση του πλαστικού χρήματος μέσω συσκευών POS.

Στον πίνακα 1Α αναφέρεται ότι την περίοδο 2015-2016, το πρωτογενές πλεόνασμα του ΓΚΠ από 2,27 αυξήθηκε σε 4,39 δις € και ταυτόχρονα το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων στις δαπάνες, από -3,53 μειώθηκε σε -1,18 δις €, με συνέπεια η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι εντός του 2016 βελτιώθηκε η εικόνα των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας. Αν δεχτούμε ως αληθινά τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο αφελής και απονήρευτος πολίτης, που έχει φάει τόνους κουτόχορτο απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, θα πιστέψει ότι όντως το 2016 η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας παρουσίασε σημαντική βελτίωση. Άρα, το εύλογο ερώτημα είναι: Τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας βελτιώθηκαν ή επιδεινώθηκαν κατά την διάρκεια του 2016; Δυστυχώς για μας τους χαρατσωμένους και φεσωμένους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, κ.ά.) πολίτες, τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας χειροτέρευσαν το 2016.

Δύο είναι οι ουσιώδεις ποσοτικοί παράγοντες, που πιστοποιούν την οφθαλμοφανή χειροτέρευση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας το 2016. Η πρώτη ουσιώδης διαπίστωση είναι ότι την περίοδο 2015-2016, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας όπως αυτό απεικονίζεται από την εξέλιξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, από 321,3 δις € ή 182,9% του ΑΕΠ αυξήθηκε σε 327 δις € ή 187% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Το δημόσιο χρέος αποτελεί το κυριότερο δημοσιονομικό μέγεθος. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν μπορεί με δικούς της οικονομικούς πόρους να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος και γι’ αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο (μη εξυπηρετήσημο). Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών λένε, ότι, τα τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης αναμένονται σε 45 δις € το 2017, αποτελώντας το 82% των προβλεπόμενων καθαρών εσόδων του ΓΚΠ. Η σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους θα συντελούσε στην πτωτική τάση των τοκοχρεολυτικών δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και άρα θα σηματοδοτούσε τη βιωσιμότητα των Δημοσίων Οικονομικών.

Το δεύτερο καίριο ποσοτικό συμπέρασμα, είναι ότι το νυν κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ακολουθώντας την πάγια τακτική όλων των προκατόχων μνημονιακών κυβερνήσεων, με παραποιημένα στοιχεία στο σκέλος των δαπανών προσπαθεί να εμφανίσει τεχνηέντως αυξημένο το πρωτογενές πλεόνασμα του ΓΚΠ κατά την περίοδο 2015-2016. Δυστυχώς για μας τους εξουθενωμένους από τα χαράτσια πολίτες, τα πρωτογενή πλεονάσματα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι αέρας κοπανιστός και ουσιαστικά πρόκειται περί διογκούμενων πρωτογενών ελλειμμάτων. Απόδειξη τα στοιχεία του πίνακα 1Β. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα 1Β, ο ΓΚΠ το 2016 εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 1,47 και όχι 4,39 δις € που αναφέρει ο πίνακας 1Α. Ο πίνακας 1Β μας πληροφορεί, ότι, στο σκέλος των επίσημων δαπανών του ΓΚΠ δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες της τάξης των 4,62 δις και παράλληλα στα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ δεν έχουν αφαιρεθεί επιστροφές φόρων 1,03 δις, με συνέπεια το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 εικονικά να παρουσιάζεται αυξημένο στα 4,39 δις € έναντι 2,27 δις € το 2015.

Η πραχτική της εκούσιας αλλοίωσης του πρωτογενούς αποτελέσματος του ΓΚΠ είναι πασίγνωστη και διαχρονική. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν κρατικές δαπάνες με “πιστωτικά έσοδα”, δηλαδή με δημόσιο δανεισμό μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Στη συνέχεια, οι δαπάνες αυτές αθροίζονται κατευθείαν στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, με συνέπεια οι επίσημες δαπάνες και άρα τα ελλείμματα του ΓΚΠ να εμφανίζονται πλασματικά μειωμένα. Κατ’ αυτή την συστηματική αλχημεία, έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο, από τη μια μεριά, ο κρατικός προϋπολογισμός να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα, και από την άλλη, το δημόσιο χρέος να ακολουθεί ακάθεκτη ανοδική πορεία. Η επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας κατά την διάρκεια του 2016 ήταν πασιφανής και αδιαμφισβήτητη. Οι παραχαράκτες ξέρουν!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail