Η (αναπόφευκτη;) θερμή ελληνοτουρκική κρίση

Θα ήταν οδυνηρό λάθος της Αθήνας αν στην παρούσα φάση υποτιμού­σε την τουρκική ρητορική και πρακτική σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκι­κά σύνορα. Οδυνηρό επίσης λάθος θα ήταν αν η Αθήνα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι οι συμμαχίες (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) εξασφαλίζουν την προστασία των ελληνικών συμφερόντων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Αυτό που η Αθήνα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη είναι πως η Άγκυ­ρα (προ)ειδοποιεί για τις προθέσεις της και στην προκειμένη περίπτωση οι τουρκικές προειδοποιήσεις είναι κάτι παραπάνω από σαφείς:

♦ Η Υδρογραφική Υπηρεσία του τουρκικού Π.Ν. εξέδωσε χθες, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, τη NAVTEX 769/16 με την οποία δεσμεύει περιοχή η ο­ποία περικλείει και το Καστελόριζο λόγω «υποθαλάσσιας δραστηριότη­τας του τουρκικού Π.Ν.». Ειδικότερα, με βάση το κείμενο της NAVTEX, σήμερα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, πλοίο του τουρκικού Π.Ν. θα ρυ­μουλκεί υποθαλάσσια συσκευή σε περιοχή που, σύμφωνα με την Τουρ-κία, βρίσκεται εκτός των ξένων (δηλαδή των ελληνικών) χωρικών υδά­των, άρα στα διεθνή.

♦ Μια μέρα νωρίτερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Τουρκίας μίλησε για 18 ελληνικά νησιά και νησίδες τα οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ανακτήσει καθώς «παράνομα» τα κατέχει η Ελλάδα.

♦ Όλο τον περασμένο χρόνο με στρατιωτικά μέσα (πτήσεις, πλόες και α­σκήσεις) η Άγκυρα περιέγραφε με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο τι ακριβώς θεωρεί δικό της: το... μισό Αιγαίο.

♦ Την «ομπρέλα» σ’ αυτήν την επεξεργασμένη νέα φάση προβολής των τουρκικών διεκδικήσεων παρέχει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η επικίνδυνη πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκι­κά εμφανίζεται ακόμη πιο παραστατικά αν στα παραπάνω προστεθούν και:

♦ Η απόλυτη (οικονομική - πολιτική) ελληνική αδυναμία και εξάρτηση για επιβίωση από τις θελήσεις των δανειστών.

♦ Η σχετική (λόγω της οικονομικής κατάστασης) αποδυνάμωση των επι­χειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

♦ Οι καθολικές και από παντού (συμμάχους και εταίρους) πιέσεις για κλεί­σιμο - (ξε)πούλημα του Κυπριακού.

♦ Η κατάρρευση κάθε προοπτικής εξέλιξης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

♦ Το μαγείρεμα συνολικών διευθετήσεων στη Μέση Ανατολή με τη δημι­ουργία νέου χάρτη στην περιοχή.

Το ανησυχητικό συμπέρασμα που προκύπτει απ’ όλα αυτά είναι ότι η Ελ­λάδα ποτέ στην πρόσφατη Ιστορία της δεν ήταν τόσο εύκολος και μεγά­λος πειρασμός για την Τουρκία. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι τουρκικές προθέσεις εκδηλώνονται πια με τόσο απροκάλυπτο τρόπο...
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...