Απρόσμενη εξελίξη στη Συρία - Η κουρδική YPG αποσύρεται ανατολικά του Ευφράτη - Παραδίδει την Ιεράπολη;

Στρατής Μαζίδης
@SMazidis

Η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, YPG ανακοίνωσε ότι θα τραβήξει τις δυνάμεις της από τη συριακή πόλη της Ιεράπολη (Manbij) ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Raqqa.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Brett McGurk χαρακτήρισε την κίνηση ως «ορόσημο» στο Twitter σημειώνοντας πως όλες οι μονάδες της YPG θα αναχωρήσουν από την Ιεράπολη μετά την εκπαίδευση των τοπικών μονάδων για τη διατήρηση της ασφάλειας της πόλης ενάντια στη Daesh.

Να σημειωθεί πως έτσι ικανοποιείται το πάγιο τουρκικό αίτημα της απόσυρσης της YPG ανατολικά του Ευφράτη, ωστόσο δεν ικανοποιείται ως προς το ότι οι Κούρδοι θα μετάσχουν στην επιχείρηση εκδίωξης της ISIS από τη Raqqa.

Στο σημείο αυτό εγείρονται πλέον πολλά ερωτηματικά τα οποία θα λυθούν με τις απαντήσεις στο πεδίο των εξελίξεων με την πάροδο του χρόνου:

- Η YPG ικανοποιεί το πάγιο τουρκικό αίτημα. 

- Υπάρχει σχετική υπόδειξη από τις ΗΠΑ; Κι αν ναι με ποιο αντάλλαγμα; Την κουρδική αυτονόμηση όχι του λεγόμενου διαδρόμου του βορρά αλλά τμήματος στην ενδοχώρα που θα συμπεριλαμβάνει και τη Raqqa;

- Η YPG παραδίδει την Ιεράπολη στους Τούρκους; Θα μπορέσουν οι άκαπνοι νεοεκπαιδευθέντες να κρατήσουν την πόλη αν δεχθεί επίθεση; Υπάρχουν αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της πόλης;

Φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αλλαγή ισορροπιών και στρατηγικών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...