Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για αγορά των S-400

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα σχετικά με την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οι δηλώσεις έγιναν σε σχόλιο για τα σχέδια της Τουρκίας στην επέκταση της αμυντικής της ικανότητας, όπως αναφέρει το ‘BBC’ στην τουρκική γλώσσα.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία για την αγορά των S-400. Συγχρόνως διατηρούμε επαφές με άλλες χώρες για το θέμα αυτό. Η θέση της Ρωσίας είναι, πάντως, θετική», είπε.

Ο υπουργός ελπίζει ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει πολυμερείς διαπραγματεύσεις και με χώρες του ΝΑΤΟ, αφού το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της Συμμαχίας».

«Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση ότι θα παραμελήσουμε τις ρωσικές προτάσεις. Βρισκόμαστε σε εντατική διαπραγμάτευση (με τη Ρωσία) για το ζήτημα αυτό. Τελικός μας σκοπός είναι η παραγωγή αυτών των συστημάτων», είπε ο Ισίκ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρία χρόνια, το 2013, οι τουρκικές αρχές αφού εξέτασαν τις προσφορές που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό για την προμήθεια των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αποφάσισαν να συνεχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες με μια κινεζική κατασκευαστική εταιρεία παραγωγής συστήματος αεράμυνας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Έτσι, σχηματίσθηκε η λεγόμενη βραχεία λίστα, στην οποία την πρώτη θέση κατείχε η Κίνα, δεύτερη οι ΗΠΑ με τους ‘Patriot’ και τρίτη ήταν το σύστημα αεράμυνας της SAMP/Τ, της ιταλο-γαλλικής παραγωγής «Eurosam».

Στην προσφορά συμμετείχε, επίσης, το ρωσικό συγκρότημα «Antey-2500» που προτάθηκε από την «Rosoboronexport», αλλά με βάση της αξιολόγησης των προτάσεων τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα τελείωσαν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, λόγω διαφωνιών μεταξύ των μερών σε διάφορα θέματα, όπως είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η συμπαραγωγή. Η Τουρκία επεδίωκε να συμμετάσχει στην παραγωγή του συστήματος.

Κατόπιν, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν την προσφορά στο σύνολό της. Ωστόσο, την άνοιξη του 2016, το θέμα της αγοράς ή της από κοινού παραγωγής των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας συζητήθηκε εκ νέου ενεργά σε κρατικό επίπεδο. Αλλά δεν προέκυψε τίποτε ουσιαστικό.


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...