Ο Ψυχρός Πόλεμος του Putin θερμαίνεται

Του Ian Bond

Θα πρέπει να δούμε τη Ρωσία ως απειλή διότι το στρατιωτικό τους δόγμα είναι σαφές –βλέπουν το ΝΑΤΟ ως τον κύριο αντίπαλό τους- και το ασκούν με τρόπους που είναι αρκετά επιθετικοί.

Το 2009 διεξήγαν μια στρατιωτική άσκηση η οποία περιλάμβανε μια προσομοίωση πυρηνικού χτυπήματος στην πολωνική πρωτεύουσα, την Βαρσοβία.

Αυτό είναι απειλητικό και δεν μπορούμε να θάβουμε το κεφάλι στην άμμο και να λέμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Από την πλευρά του Putin, η ιδανική κατάσταση είναι να εκφοβίσει τις χώρες του ΝΑΤΟ τόσο πολύ, που να μπορούν να ζητήσουν οτιδήποτε και να το πάρουν, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσουν βία.

Οι συζητήσεις για τους 330.000 στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης, έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τους πολιτικούς μας να πούνε ότι πρέπει να δώσουμε στον Putin αυτό που θέλει με οποιοδήποτε κόστος.

Για παράδειγμα, ο Putin θα μπορούσε να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να μετακινήσει τις δυνάμεις του 100 μίλια πίσω από τα ρωσικά σύνορα. Εάν αποδείξουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, τότε είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξουμε με ένα σοβαρό λανθασμένο υπολογισμό από τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ δεν θα ήταν εύκολο να νικηθεί σε έναν πόλεμο, και ο Putin θα έκανε λάθος να πιστέψει ότι θα ήταν.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ικανές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία, η Πολωνία και η Τουρκία έχουν επίσης σημαντικές δυνάμεις.

Καμία από αυτές τις χώρες δεν θα κατατροπωθεί τόσο πολύ από την Ρωσία, που οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να φθάσουν εκεί σύντομα.

Έχει αποδείξει ότι παίρνει ρίσκα, αλλά δε νομίζω πως παίρνει υπολογισμένα ρίσκα.

Δεν προχώρησε προς την Ουκρανία όταν ήταν ενωμένος, περίμενε μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και ήταν σε θέση να προσθέσει και σε αυτή την αβεβαιότητα.

Δεν είναι τρελός. Οι άνθρωποι που κερδίζουν σε παιχνίδια πόκερ δεν είναι αυτοί που ρισκάρουν τα πάντα για τα πάντα.

Είναι αυτοί που εξετάζουν όλες τις πιθανότητες, εξετάζουν πώς μπορούν να κάνουν τους αντιπάλους τους να πιστεύουν ότι έχουν ισχυρότερη θέση από αυτή που έχουν, και στη συνέχεια να επιτίθενται.

Ο Putin είναι πολύ περισσότερο σε αυτό το mood παρά στο "ρίξε το ζάρι και βλέπουμε τι θα προκύψει".

Όλη η συζήτηση για την ετοιμότητα της Ρωσίας για πόλεμο, είναι να οδηγήσει τους νευρικούς Δυτικούς πολιτικούς να πούνε: "Θεέ μου, πρέπει να κάνουμε πολλές παραχωρήσεις στους Ρώσους διότι προφανώς είναι πολύ θυμωμένοι".

Οι Ρώσοι κραδαίνοντας όπλα, έχουν μια τρομακτική επίδραση σε κάποιους Ευρωπαίους.

Αλλά θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί παρά φοβισμένοι. Υπάρχει μια απειλή εκεί, όπως υπήρχε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκριθήκαμε σε αυτή την απειλή δεν ήταν να κάνουμε παραχωρήσεις, αλλά να σταθούμε στο ύψος μας και να διαμηνύσουμε στους Ρώσους πως εάν επιχειρήσουν οτιδήποτε, θα συναντήσουν ισχυρή αντίδραση.

Το γεγονός πως το ΝΑΤΟ αναπτύσσει μικρές αλλά σημαντικές δυνάμεις στους πιο ευάλωτους ανατολικούς συμμάχους του, είναι σημαντικό.

Ο αριθμός των στρατιωτών που παρατάσσουμε στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχει στόχο να μπορεί να αποκρούσει ολόκληρο τον ρωσικό στρατό.

Αλλά έχει στόχο να δηλώσει στους Ρώσους ότι εάν πειράξετε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τότε θα έχετε να κάνετε μαζί μας.

Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι όλες πυρηνικές δυνάμεις, επομένως δηλώνουμε στους Ρώσους να είναι προσεκτικοί.

Για αρκετό καιρό μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο, το ΝΑΤΟ δεν είχε σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υπεράσπιση των νέων μελών της Ανατολικής Ευρώπης, διότι ήθελε να δείξει πως δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρό πλέον, κάτι που ήταν ένα απολύτως λογικό πράγμα.

Αλλά καθώς η Ρωσία έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται με έναν πιο επιθετικό τρόπο προς τους γείτονές της, δεν έχει νόημα να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στη Sun

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.org.uk/in-the-press/putins-cold-war-hots

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...