Γιατί;

φωτο: inred.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Το τεταρτο μνημόνιο είναι έτοιμο και ο ελληνικός λαός θα πληροφορηθεί τα νέα μέτρα λιτότητας που θα το συνοδεύουν, όταν φτάσει η στιγμή που θα ανακοινωθεί το τρίτο κούρεμα του δημοσίου χρέους.

Σε όσες χώρες του κόσμου έχουν εφαρμοστεί πολιτικές αναδιάρθρωσης (κουρέματος) του εξωτερικού δημοσίου χρέους, λόγω του αυστηρότατου περιεχομένου και αντιλαϊκού χαρακτήρα τους, έχουν καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο “austerity programs”.

Το εγχώριο κομματικό-πολιτικό προσωπικό, προεξέχοντος του διαβόητου ΓΑΠ (Γιωργάκης Ανδρέα Παπανδρέου), που εμπνεύστηκε και επέβαλε την υποταγή της Ελλάδας στη μέγγενη του ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), υιοθέτησε τον όρο “μνημόνιο”. Σύμφωνα με το έγκριτο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας», το μνημόνιο ορίζεται ως μια “επίσημη γραπτή έκθεση”. Οι λέξεις “σύμφωνο”, “υπόμνημα” και “μεμοράντουμ” θεωρούνται συνώνυμες της λέξης ”μνημόνιο”.

Στη σκέψη των πολιτών που υφίστανται τις βάρβαρες και εξοντωτικές μνημονιακές πολιτικές αιωρείται ένα «Γιατί;».

Γιατί εφαρμόζονται οι μνημονιακές πολιτικές που στην πράξη αποδείχτηκαν αποτυχημένες; Γιατί ελληνικές κυβερνήσεις όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, υιοθετούν με θρησκευτική ευλάβεια ανερμάτιστες μνημονιακές οικονομικές πολιτικές, που αντί να συμβάλλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους πυροδοτούν την ακατάσχετη ανοδική του τάση;

Γιατί με τις ασκούμενες ανεγκέφαλες μνημονιακές πολιτικές, το βραχυπρόθεσμο δημόσιο χρέος, όπως αυτό αντανακλάται στην αξία των εντόκων γραμματίων, από μόλις 15 δις ευρώ (€) το Δεκέμβριο του 2010 εκτιμάται σε 580 δις € το Δεκέμβριο του 2016; Γιατί πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, όταν το ψαλίδισμά τους προκαλεί την ελάττωση της συνολικής εγχώριας ζήτησης διευρύνοντας έτσι το χάσμα της οικονομικής ύφεσης; Γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες μνημονιακές πολιτικές, που πανθομολογουμένως ανατροφοδοτούν την οικονομική κρίση και αντί για ανάπτυξη επιφέρουν την οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας; Γιατί εφαρμόζονται οι αποτυχημένες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τις τράπεζες, καθότι την περίοδο 2009-2016 οι τραπεζικές ιδιωτικές καταθέσεις από 238 συρρικνώθηκαν σε 123 δις € και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) από 20 εξακοντίστηκαν στα 115 δις €; Γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπογράφουν και εφαρμόζουν τα μνημόνια που καταστρέφουν την εθνική οικονομία και βάναυσα πληγώνουν την ελληνική κοινωνία; Γιατί;

Αν τα μνημόνια ευαγγελίζονταν τη μία και μοναδική “οικονομική πολιτική”, οι Σχολές και τα Τμήματα Οικονομικής Επιστήμης ανά τον κόσμο, θα έπρεπε να έκλειναν και το λειτούργημα του καθηγητή πανεπιστημίου στα γνωστικά πεδία της Μακροοικονομικής, των Δημοσίων Οικονομικών, κ.λπ., να καταργούνταν. Όταν στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδάσκεται το μάθημα της Μακροοικονομικής ή της Ιστορίας των Οικονομικών Θεωριών, οι καθηγητές αναλύουν και σχολιάζουν στους φοιτητές τα μέτρα οικονομικής πολιτικής των διαφόρων Σχολών Οικονομικής Σκέψης.

Από τα χρόνια της Φυσιοκρατικής Σχολής, δηλαδή από τις αρχές του 18ου αιώνα και έως σήμερα, έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον δέκα σημαντικότατες Σχολές Οικονομικής Σκέψης. Αν υποτεθεί ότι η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα υιοθετούσε την άποψη των ελλήνων πολιτικών, ότι, η οικονομική πολιτική των μνημονίων είναι μονόδρομος και άρα δεν υπάρχει εναλλακτική των μνημονίων πολιτική, τότε όλες οι Οικονομικές Σχολές θα εξαφανιζόντουσαν από το χάρτη και σαφώς θα αμφισβητείτο η αξιοπιστία και ο σκοπός ύπαρξης της Οικονομικής Επιστήμης.

Αν οι έλληνες πολιτικοί, που επί επτά συναπτά έτη εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες μνημονιακές πολιτικές, πιστεύουν ότι τα μνημόνια δίνουν όραμα και κυρίως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον ελληνικό λαό, την απάντηση τη δίνει η ακόλουθη ρήση του γίγαντα της Φιλοσοφίας Φρήντριχ Νίτσε (1844-1900): «Η ελπίδα είναι το χειρότερο κακό, γιατί παρατείνει τα βάσανα των ανθρώπων». Επίσης, ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.), ο πρωτοκορυφαίος των γιγάντων της Φιλοσοφίας, στην ερώτηση

«Τι είναι ελπίδα;», απάντησε: «Το όνειρο ενός ξύπνιου».


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...