Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό κατάρρευση. Ποιοι θα ακολουθήσουν μετά;

Του Son Ofeon

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ήττα της υποψηφίου του Τσέτσκας Τσάτσεβας στην επαναληπτική προεδρική εκλογή.
 
Ο ίδιος ζήτησε επίσης πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματισθεί από το σοσιαλιστικό κόμμα BSP της αντιπολίτευσης και από το μειονοτικό τουρκικό εθνικιστικό κόμμα DPS, αν η εντολή παραδοθεί στους σοσιαλιστές. 
 
Ο Ρούμεν Ράντεβ, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από τους σοσιαλιστές, θεωρείται ότι έχει συγκεντρώσει έως και το 58 ‘εως 60% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά τμήματα. 
 
Ο Μπορίσοφ στο παρελθόν είχε δεσμευθεί να παραιτηθεί, αν η Τσάτσεβα έχανε στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά υπαναχώρησε και είπε ότι θα το πράξει σε περίπτωση ήττας στις επαναληπτικές εκλογές.
 
Έδωσε τώρα συγχαρητήρια στον Ρούμεν Ράντεβ και στους ψηφοφόρους του για τη νίκη τους , για το γεγονός ότι άλλαξαν την πολιτική κατάσταση. 
 
"Από τα αποτελέσματα είναι σαφές ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία και δεν μπορεί καν να περάσει τον προϋπολογισμό”, είπε. 
 
Έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει τα λάθη του κόμματος του GERB , αλλά έχει επίσης υποδείξει το δεξιό κόμμα του Συνασπισμού Μεταρρυθμιστών, του μικρού εταίρου του συνασπισμού του, και το Εθνικιστικό Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο υποστήριζε το μειοψηφικό υπουργικό συμβούλιο των GERB και RB. 
 
"Αποτελώ πάντα τμήμα του λαού και όταν κάτι δεν πάει καλά, μπορώ να το αισθάνομαι στο πετσί μου. Οι άνθρωποι μου έλεγαν : Υπάρχει κάποιο λάθος στις προτεραιότητές σας, υπάρχουν άλλες που είναι καλύτερες." 
 
Κάλεσε τον Πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μια λίστα, που προφανώς παραδόθηκε από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το οποίο υποστήριξε τον Ράντεβ.
 
 
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
 
O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας γνωρίζει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές το τελευταίο τρίμηνο πριν από την αποχώρηση του.
 
Επίσης γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να ψηφισθεί προϋπολογισμός για το επόμενο έτος τώρα.
 
Προτίμησε να παραιτηθεί τώρα, ώστε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση των αντιπάλων του να βρεθεί στη θέση του και να περάσει αυτή ένα δύσκολο προϋπολογισμό, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος.
 
Ήδη η πρόεδρος του BSP απέρριψε τη πρόταση να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να αναλάβει το πολιτικό κόστος, καθώς διαθέτει μόνο 38 βουλευτές, ενώ η δημιουργία κυβέρνησης απαιτεί τουλάχιστο την ψήφο 120 βουλευτών.
 
 
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τουλάχιστον 60 ημέρες μετά την αποχώρηση του σημερινού προέδρου στις 22 Ιανουαρίου 2017.
 
Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για σχηματισμό εκλογών , η χώρα προβλέπεται να κυβερνηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.
 
Με τον τρόπο αυτό ο Μπορίσοβ σκοπεύει να επανεκλεγεί στο τέλος Μαρτίου ή Απριλίου του επόμενου έτους ως σωτήρας της χώρας, χωρίς να έχει αναλάβει το πολιτικό κόστος των μέτρων του νέου προϋπολογισμού.
 
Οι πολιτικοί σε όλες τις χώρες σκέφτονται με παρόμοιο πανούργο τρόπο.
Υπάρχει όμως μία “απίθανη” εξέλιξη, που θα μπορούσε να προκύψει από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά την άρνηση του BSB.
 
O σημερινός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να αναθέσει τη δημιουργία κυβέρνησης σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, πριν καταλήξει στη λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
 
To μειονοτικό τουρκικό εθνικιστικό κόμμα DPS είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα και διαθέτει ένα βουλευτή λιγότερο από το BSB.
 
Tι αναμένεται να συμβεί, αν σχηματίσει κυβέρνηση το DPS, βασιζόμενο σε ψήφο ανοχής των άλλων κομμάτων;
 
To σενάριο μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά η ΕΕ δεν θα ήθελε να δει τη Βουλγαρία ακυβέρνητη μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ στις 21 Ιανουαρίου 2017.
 
Θα κάνει τα πάντα για να μην προκύψει ακυβερνησία στη Βουλγαρία.
 
Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου υπάρχει το ενδεχόμενο μετά το ιταλικό δημοψήφισμα να μπει σε πορεία πρόωρων εκλογών και η Ιταλία ή και να εκλεγεί Πρόεδρος στην Αυστρία ο ακροδεξιός Νorbert Hofer...
 
 
Από την 1η Ιανουαρίου έως τα τέλη Ιουνίου 2017 αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ η μικροσκοπική Μάλτα.
 
Ως τα τέλη Μαρτίου του ίδιου έτους αναμένεται να έχει ξεκινήσει η διαδικασία του άρθρου 50 για το Brexit, για να ακολουθήσουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία , με το δεύτερο γύρο τους να διεξάγεται στις 5 Μαίου 2017.
 
 
Από το Δεκέμβριο του 2016 θα γίνει αντιληπτό και στη Γερμανία ότι οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να αργήσουν ως τον Οκτώβριο του 2017.
 
Η κα Μέρκελ και ο κος Σόιμπλε δεν θα έχουν επαρκή δημοτικότητα για να είναι υποψήφιοι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας μετά την “απροσδόκητη” ήττα του Ρέντσι στην Ιταλία και την “θριαμβευτική” νίκη του Hofer στην Αυστρία στις 4 Δεκεμβρίου 2016.
 
Η μη αναμενόμενη κατάρρευση των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας υπό την πίεση μουσουλμάνων μεταναστών υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν και του DPS θα ολοκληρώσει το σκηνικό χάους και εκλογικής καταστροφής στην ΕΕ...
 
Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας θα ακολουθήσει σύντομα την τύχη της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, όταν τα σύνορα καταρρεύσουν...
 
Βασίζεται σήμερα σε πλειοψηφία 153 βουλευτών, από τους οποίους 3 είναι βουλευτές καταγόμενοι από την τουρκική μειονότητα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail