Το τρενάκι του Πάνου κουβαλάει πολλά μνημόνια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός της 5ης Νοεμβρίου 2016, έστειλε το μήνυμα Τσίπρα-Καμμένου προς το κουαρτέτο και τους πιστωτές, πως αυτή η κυβέρνηση έχει καλά και υπάκουα παιδιά και οποιοδήποτε μνημονιακό χαρτί και αν τους δοθεί, θα το υπογράψουν με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση. Στα κομβικής σημασίας υπουργεία σαν το Οικονομικών, το Εργασίας και το Ανάπτυξης, που έχουν αναλάβει το κύριο βάρος των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο και πέφτουν οι μεγάλες υπογραφές, ποιοι είναι υπουργοί και υφυπουργοί; Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Σταθάκης, Έφη Αχτσιόγλου και Στέργιος Πιτσιόρλας, δηλαδή όλα τα πρόθυμα και συναινετικά παιδιά, που θα συνεργαστούν ήρεμα και αρμονικά με το κουαρτέτο και τους ξένους δανειστές. Αδιαμφισβήτητο είναι ότι η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Αλέξη με το τραινάκι του Πάνου, βρίσκουν την Ελλάδα αντιμέτωπη με οξύτατα και δυσεπίλυτα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

Από πού να αρχίσουμε και που να σταματήσουμε. Ας μείνουμε στα κρατικά ντοκουμέντα, που σίγουρα θα γνωρίζουν οι νεόφερτοι του ανασχηματισμού. Έχουμε και λέμε. Το ντοκουμέντο που λέγεται Προσχέδιο του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017, μας πληροφορεί ότι το 2016 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κατά ESA (European System of Accounts) εκτιμάται σε 327,6 δις ευρώ (€) ή 185,9% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Το ντοκουμέντο με την ονομασία Δελτίο Γενικής Κυβέρνησης, που σε μηνιαία βάση δημοσιεύει το Υπουργείο Οικονομικών, μας οδηγεί στην διαπίστωση ότι οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν ληφθεί με την εγγύηση του ελληνικού κράτους εκτιμώνται σε 68 δις €, ανεβάζοντας για το 2016 το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε 395,6 δις € ή 226% του ΑΕΠ. Το τρίτο ντοκουμέντο, με πηγή προέλευσης το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και έχοντας ως τίτλο “Τριμηνιαία Έκθεση: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016”, μας οδηγεί στις εκτιμήσεις, ότι, οι οφειλές των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμώνται το 2016 σε 32 δις €, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων) θα ανέλθουν το 2016 γύρω στα 7 δις € και τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια (κόκκινα δάνεια) θα προσεγγίσουν τον Δεκέμβριο του 2016 τα 110 δις €.

Κάνοντας την πρόσθεση, προκύπτει για το 2016 ένα θηριώδες εθνικό φέσι της τάξης των 544,6 δις € ή 311,2% του ΑΕΠ (395,6+32,0+7,0+110,0=544,6). Ωστόσο, το δράμα των φεσιών είναι ατελείωτο. Την περίοδο Δεκεμβρίου 2010-Δεκεμβρίου 2016, το απόθεμα του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού υπό τη μορφή εντόκων γραμματίων από 15 εκτιμάται ότι εκσφενδονίστηκε στα 580 δις €. Στην περίπτωση αυτή το συνολικό εθνικό φέσι εκτινάσσεται στα 1.124,6 δις ευρώ, ξεπερνώντας τα όρια της χειρότερης μορφής χρεοκοπίας. Ο Αλέξης από το Μαξίμου και ο Πάνος με τη στολή παραλλαγής ανεβασμένος στο τρενάκι του, θα καταφέρουν να μας σώσουν; Η εξυπηρέτηση του χρέους των 1,13 τρις €, συνεπάγεται δαπάνες τοκοχρεολυσίων από το κράτος, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τουλάχιστον 120 δις € κάθε χρόνο. Από ποιες πηγές θα εξευρίσκονται αυτά τα 120 δις €, ώστε ανελλιπώς κάθε χρόνο να εξυπηρετείται αυτό το κολοσσιαίο εθνικό φέσι; Μήπως από τα κλεμμένα της μεταπολιτευτικής κλεπτοκρατίας των γαλάζιων και των πράσινων προοδευτικών δυνάμεων; Ή μήπως από τα γνωστά κορόιδα, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Όταν το Μάιο του 2010, η Ελλάδα μπήκε στην καταβόθρα των μνημονίων, πάμπολλες φορές είχαμε γράψει και πει,ότι, η πατρίδα εισήλθε πλέον σε μακρά περίοδο σύναψης δανειακών μνημονιακών συμβάσεων. Είμαστε ήδη στο τρίτο μνημόνιο. Το τέταρτο είναι έτοιμο και πρόκειται να μας το πλασάρει η ανασχηματισμένη κυβέρνηση ανεβασμένη στο τρενάκι του Πάνου. Διαισθάνομαι ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε για πέμπτο μνημόνιο. Απ’ ότι φαίνεται, το τρενάκι του Πάνου κουβαλάει πολλά μνημόνια. Θυμάστε, είναι το παλληκαράκι που έλεγε ότι ούτε νεκρός δεν θα ψήφιζε τα μνημόνια.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...