Το τέλος είναι κοντά

photo: squarespace.com
Του Κώστα Στούπα

Πολλοί φίλοι μεταξύ τους και αρκετοί των οποίων τη γνώμη και την παρουσία στο δημόσιο γίγνεσθαι εκτιμώ, διαφωνούν με την άποψη της στήλης πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι απίθανο να βγάλει την τετραετία.

Θεωρούν πως η στήριξη των δανειστών, η πιθανή συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, η συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα μπορούν να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Υπάρχει μια διαφορά στις απόψεις και τις εκτιμήσεις που ακούω. Οι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί ακόμη και της αντιπολίτευσης (της ελάσσονος κυρίως) είναι πιο αισιόδοξοι από μένα για την πορεία της οικονομίας.

Τα στελέχη της ιδιωτικής οικονομίας όμως είναι πιο απαισιόδοξα. Δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στους δεύτερους γιατί οι αποφάσεις τους επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις.

Η εκτίμηση της στήλης είναι πως κάποια προ-διευθέτηση του χρέους που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, δεν μπορεί να ανατρέψει την αρνητική πορεία της οικονομίας όπως εντοπίζεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης η εκτίμηση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είναι χειρότερη από την επίσημη των 108 δισ. ευρώ.

Το μοναδικό ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης απομένει η στήριξη των ξένων, η οποία γίνεται άνευ όρων καθώς δεν θέλουν να προσθέσουν άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο στα πολλά που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει πάρει την κάτω βόλτα ανεπιστρεπτί φάνηκε καθαρά στην εικόνα του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα.

Η επίσκεψη Ομπάμα αντί να αναδείξει τις προοπτικές της κυβέρνησης Τσίπρα λόγων της έξωθεν υποστήριξης κατέδειξε τις αδυναμίες της. Η βοήθεια Ομπάμα προς την κυβέρνηση αντί να την ωθήσει κατέδειξε μέσω της σύγκρισης τις τραγικές ελλείψεις αυτών που μας κυβερνούν.

Η εικόνα που εμφάνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν τραυματική για το ελληνικό κοινό και δη για τη συρρικνούμενη βάση της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης την περίοδο της επίσκεψης νουθετούσαν το κοινό αντί να δίνει βάση στην προβληματική δημόσια εικόνα να δώσει στη σημαντική ώθηση της υπόθεσης του χρέους από έναν ισχυρό διεθνή παράγοντα.

Δυο μέρες μετά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη Γερμανία, δεν υπήρξε καμιά δημόσια αναφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους ή σε οτιδήποτε θα εξασθένιζε την επιρροή της Γερμανίδας καγκελαρίου εν όψει εκλογών.

Οι εδώ δηλώσεις και προσδοκίες προκάλεσαν τις γνωστές επιθετικές δηλώσεις του άσπονδου "φίλου" της χώρας μας του κ. Σόιμπλε.

Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητες της οικονομίας τους, είπε ο κ. Σόιμπλε. Αυτό όμως δεν είναι ψέμα, εξάλλου οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Το ελληνικό ΑΕΠ π.χ. φτάνει τα 180 δισ. ευρώ περίπου και οι συντάξεις τα 30 δισ. ευρώ, ήτοι το 17%.

Ο μέσος όρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ε.Ε. φτάνει στο 12% του ΑΕΠ. Για να πέσει η Ελλάδα στο μέσο όρο της Ε.Ε. είτε θα πρέπει το ΑΕΠ να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ είτε οι δαπάνες για συντάξεις να πέσουν κοντά στα 21 δισ. ευρώ.

Ανάλογα μεγαλύτερο από τις δυνατότητες της οικονομίας είναι και το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον το τελευταίο δεν είναι ανταποδοτικό και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο της επιχειρηματικότητας και άρα της εξόδου της χώρας από την κρίση χρεοκοπίας.

Ακόμη και ένα προσωρινό σχέδιο για το χρέος που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ή και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πολύ μικρή επίδραση θα έχει στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Καμιά σοβαρή επένδυση (πέραν της ιδιωτικοποίησης κρατικών μονοπωλίων) δεν πρόκειται να γίνει στη χώρα αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές, στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και κυρίως αναδόμηση του κράτους σχεδόν εκ του μηδενός.

Η κυβέρνηση Τσίπρα στο εσωτερικό κάθε μέρα που περνά συνειδητοποιεί το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκεται. Απομένει η άνευ όρων στήριξη από το εξωτερικό η οποία όμως το 2017 θα δεχτεί ισχυρά πλήγματα πριν και μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Η ωχρή και ασυντόνιστη εικόνα του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αποτυπώνει την αρχή της συνειδητοποίησης του αδιεξόδου που αρχίζει να γίνεται φανερό.

Μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε από το 4% στο 36% λόγω των υποσχέσεων και της εικόνας του κ. Τσίπρα. Μετά τη διάψευση των υποσχέσεων θάμπωσε και η εικόνα...

Το τέλος είναι κοντά...


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...