Κι όμως, η εκλογή Τραμπ είχε διαφανεί, δεν ήταν έκπληξη!

Επειδή αρκετοί εκφράζουν έκπληξη για την εκλογή Τραμπ και άλλοι τα έχουν βάλει με τις δημοσκοπήσεις θεωρώντας πως έχουν πέσει έξω, θα θυμίσω μία στιγμιαία δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2016 (συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου 2016). Οι δημοσκοπήσεις (αν δεν είναι προκατειλημμένες – biased) για κάποιον ο οποίος βλέπει χωρίς παρωπίδες τα πράγματα, να δίδουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που νομίζουμε.

Γράφει ο Σωτήρης Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται δύο διαγράμματα στιγμιαίων μεσοσταθμικών δημοσκοπήσεων της 2 Μαρτίου 2016. Σε αυτά τα διαγράμματα γίνεται μία σύγκριση μεταξύ των Κλίντον-Σάντερς (τον θυμάστε;)-Τραμπ.


Σε αυτά τα διαγράμματα γίνεται μία σύγκριση μεταξύ των Κλίντον-Σάντερς (τον θυμάστε;) από τη μία και Τραμπ από την άλλη. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ φίλων είχε τεθεί η ερώτηση: «Σε περίπτωση εκλογικής μάχης Κλίντον-Τραμπ και Σάντερς-Τραμπ ποιός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει;». Τα στοιχεία κατεδείκνυαν από τότε – και πιστέψτε με, ακόμη και πριν τις 2 Μαρτίου 2016 – πως μεταξύ των Κλίντον και Σάντερς, η Κλίντον δεν μπορούσε ή τουλάχιστον θα δυσκολευόταν πάρα πολύ, να νικήσει τον Τραμπ.

Σε περίπτωση που ο Σάντερς είχε πάρει το αξίωμα από το Δημοκρατικό κόμμα, θα νικούσε τον Τραμπ πολύ εύκολα: Η διαφορά μεταξύ Τραμπ-Σάντερς άνοιγε διαρκώς προς όφελος του Σάντερς. Η Κλίντον αντίθετα, παρουσίαζε διαρκώς διακυμάνσεις. Συμπερασματικά: Για ορισμένους δεν υπάρχει καν έκπληξη. Φυσικά, υπήρχαν και άλλα ποιοτικά στοιχεία τα οποία ήθελαν «ειδική» ερμηνεία»….


Ο μόνος ωστόσο ο οποίος τόλμησε και αρθρογράφησε ήταν ο Michael Moore*. Μπράβο του. Οι υπόλοιποι, όχι αρκετοί είναι αλήθεια, δειλιάσαμε να αρθρογραφήσουμε γι’ αυτό που βλέπαμε να έρχεται τουλάχιστον από το 2015…

*(http://www.kathimerini.gr/868811/article/epikairothta/kosmos/oi-pente-logoi-poy-o-megistanas-8a-ginei-neos-proedros-twn-hpa)
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...