Ηπειρώτες ενωμένοι θυμηθείτε

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Το παράρτημα της Ομόνοιας της Χειμάρρας, ο σύλλογος Χειμαρριωτών Τιράνων, και οι σύλλογοι Ελλάδας και Αμερικής, υπογράφουν κοινή ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν ότι τα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις στάλθηκαν αποκλειστικά σε ελληνικά σπίτια, ότι δόθηκαν σε μη ντόπιους, μη νόμιμα έγγραφα για ανέγερση πολυώροφων κτισμάτων και ότι τελικός στόχος είναι ο αφελληνισμός της Χειμάρρας.

Μπράβο στους Χειμαρριώτες που ενώθηκαν! Μακάρι οι Βορειοηπειρώτες και όλοι οι Ηπειρώτες να θυμηθούν ότι η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου κερδήθηκε από τους ίδιους τους Ηπειρώτες χωρίς τη βοήθεια της Ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Γεώργιος Χρηστάκη Ζωγράφος, γιός ευεργέτη του έθνους, παραιτείται από τη θέση του διοικητή της Ηπείρου και αναλαμβάνει την προσωρινή κυβέρνηση της αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου. Οι μαθητές της Ζωσιμαίας ήρθαν να παλέψουν για την Ήπειρο, για το έθνος, είτε μόνοι τους είτε οργανωμένα, όπως και οι μαθητές που ήρθαν με τον γυμναστή Παπαδάκη.

Δεν ήταν μόνο οι Ηπειρώτες όμως, στον αγώνα για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου και για την δικαιοσύνη απέναντι σε ιμπεριαλιστές που όχι μόνο υποχρέωσαν την Ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει ανάμεσα σε Αιγαίο και Βόρεια Ήπειρο αλλά πολεμούσαν και στο πλευρό των Αλβανών (ενδεικτικό παράδειγμα οι Ολλανδοί αξιωματικοί που πολεμούσαν στο πλευρό των Αλβανών), πρωτοστάτησαν και πάλι οι Κρητικοί. Η Χειμάρρα ελευθερώθηκε από Βορειοηπειρώτες και Κρητικούς, η Μοσχόπολη από Κρητικούς, όπως ο Τσόντος Βάρδας από την Κρήτη που πολέμησε στην Μακεδονία και στην Βόρεια Ήπειρο αφού παραιτήθηκε από τον ελληνικό στρατό.
Οι Βορειοηπειρώτες είχαν απέναντι τους διεθνείς ιμπεριαλιστές, την Ελληνική κυβέρνηση, αξιωματικούς σαν τον Κοντούλη που παρέδωσε την Κορυτσά σε Αλβανούς και Ολλανδούς χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη του τοπικού πληθυσμού. Στο πλευρό τους είχαν Ηπειρώτες μαθητές, φοιτητές, Κρητικούς, αξιωματικούς με συνείδηση που παραιτούνταν από τον ελληνικό στρατό, και απόδημους από πολλά κομμάτια του έθνους.

Και τα κατάφεραν! Μόνοι τους υποχρέωσαν την Αλβανία και τους νταβατζήδες που ήταν από πίσω να συμβιβαστούν με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας, πρωτόκολλο το οποίο οι εκπρόσωποι της Χειμάρρας αρνήθηκαν να επικυρώσουν, φωνάζοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή για Ένωση.

Ηπειρώτες θυμηθείτε, και υπόλοιποι Έλληνες μάθετε τον Λεοντακιανάκη. Μανιάτης ανθυπολοχαγός του Ελληνικού στρατού, εθελοντής της αυτόνομης δημοκρατίας της βορείου Ηπείρου, νέος Αθανάσιος Διάκος, που δολοφονήθηκε μαρτυρικά το 1914 όταν μετά την σύλληψη του στο Βεράτιο αρνήθηκε να φωνάξει ζήτω η Αλβανία.

Θυμηθείτε, μάθετε, διεκδικήστε δικαιοσύνη η ιστορία έδειξε ότι είναι δυνατή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail