Ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα δεν έρχεται στην Ελλάδα για πικ - νικ


φωτο: express.co.uk
Γράφει ο Ανδρέας Β. Τσιλογιάννης*

« Ήρθες στην Ελλάδα για πικ- νικ, Ντομινίκ, Ντομινίκ».

Σύνθημα το οποίο δονούσε την ελληνική επικράτεια, είκοσι ακριβώς χρόνια πριν, την περίοδο 1995-1996, από τους απανταχού φιλάθλους του μπασκετικού ή μη Ολυμπιακού ώστε να πικάρουν τον μεγάλο σταρ του ΝΒΑ και του Παναθηναϊκού Ντομινίκ Ουίλκινς.

Ο Ντομινίκ Ουίλκινς, διάσημος μπασκετμπολίστας, ο σπουδαιότερος και πιο γνωστός αφροαμερικανός που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, πριν από την επίσκεψη της 15η Νοεμβρίου του πρώτου αφροαμερικανού και 44ου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Ο μεγάλος αθλητής και σταρ, ο κατά τους Αμερικανούς μπασκετικούς αναλυτές «Human High Light», προφανώς και δεν ήρθε στην Ελλάδα για πικ-νικ.

Αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι το 1996, έχοντας όμως προλάβει να ζήσει - χωρίς να καταλάβει την 31η Ιανουαρίου του 1996 την ημέρα της κρίσης των Ιμίων, με τον Έλληνα τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων την επόμενη αυτής της αποφράδας για τη νεότερη ιστορία μέρας, να «ευχαριστεί την αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Κλίντον για την συμβολή στην αποκλιμάκωση της κρίσης».

Η επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 15 & 16 του Νοέμβρη, του πρώτου αφροαμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα, πρώτη και τελευταία στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της θητείας του, γίνεται έπειτα από συνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προγραμματισμένη πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στα πλαίσια του τελευταίου αποχαιρετιστήριο ταξίδι του 44ου Αμερικανού Προέδρου στη «Γηραιά Ήπειρο».

Ο αφροαμερικανός και φιλομπασκετικός Μπαράκ Ομπάμα, - εξαιτίας της λατρείας του Μπαράκ Ομπάμα για το προσφιλές στους Αμερικανούς άθλημα του μπάσκετ η αρχική αναφορά προς την ιστορία του Ντομινίκ Ουίλκινς στη χώρα μας -, επίσημος καλεσμένος του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, έρχεται, - πριν το ταξίδι του στη Γερμανία -, στην Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης και του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Ελληνικό χρέος, έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση, ανθρωπιστική κρίση, μεταναστευτικό – προσφυγικό, θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου στις συζητήσεις με τους εκπρόσωπους της ελληνικής πολιτείας.

Γίνεται αντιληπτό, από τον πιο έγκυρο πολιτικό αναλυτή ως τον σκληρό μπασκετικό αντίπαλο του Ομπάμα σε στιγμές χαλάρωσης σε Αμερικανική στρατιωτική βάση, πως μετά την επικράτηση στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016 του Ρεπουμπλικανού εκλεγμένου 45ου Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ έναντι της δημοκρατικής συνυποψήφιας κ. Χίλλαρυ Κλίντον, η επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας αποκτά άλλο ενδιαφέρον, με «μειωμένη ισχύ», όπως χαρακτηρίζουν αντίθετες στην επίσκεψη απόψεις, ως προς την πίεση εξεύρεσης λύσης των κρίσιμων ελληνικών απαιτήσεων.

Έλληνες πολιτικοί αναλυτές, αναφέρουν πως η αποτυχία εκλογής της δημοκρατικής υποψηφίας κυρίας Κλίντον, φέρνει τον κ. Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας με διαφορετική από την αρχική ατζέντα ισχύ, καθώς στην εξουσία από την 20η Ιανουαρίου 2017 θα βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι με τον κ. Ντόναλντ Τραμπ, άρα και χωρίς εφαρμογή οι υποσχέσεις Ομπάμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αυτόματα, με την ήττα των Δημοκρατικών, αφαιρείται η επίτευξη στόχου στη δυνατότητα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να ζητήσει λύση της μείωσης του χρέους από τον 44ο Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα είχε ενδεχομένως την «πειθώ» προς την κ. Χίλλαρυ Κλίντον, εάν η τέως ΥΠΕΞ των Η.Π.Α., κατόρθωνε να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των Ενωμένων Αμερικανικών Πολιτειών.

Η εκλογή Κλίντον, θα σήμαινε και συνέχεια της πολιτικής Ομπάμα και στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο μη ερχομός του κ. Ομπάμα στη χώρα μας «από θέση ισχύος» μετά και από τη βαριά ήττα των δημοκρατικών στις εκλογές, δίνει το δικαίωμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να κάνει σαφές στον Αμερικανό Πρόεδρο την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και να ζητήσει ευθύνες, μιλώντας, για τα τυχόν λάθη που διέπραξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εταίροι – δανειστές στην ελληνική κρίση.

Κάλλιστα το τελευταίο αποχαιρετιστήριο ταξίδι του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη σκληρή σε πολιτικό τακτικισμό Ευρώπη, μπορεί να χαρακτηριστεί από ορισμένους, ως ταξίδι αναψυχής ή ως στάση στην Ελλάδα για πικ νικ.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να εκμεταλλευτεί την επίσημη επίσκεψη του 44ου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας και ως γεγονός το οποίο θα αποτελέσει παγκόσμιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και επικοινωνιακά παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία, ώστε να αναδειχθούν στην παγκόσμια κοινότητα τα προβλήματα της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Μπορούμε να δούμε τον Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα να έρχεται στην Ελλάδα με την ιδιότητα του 44ου Αμερικανού Πρόεδρου και όχι για ένα διάλλειμα για πικ νικ πριν τη μετάβασή του στη Γερμανία της Μέρκελ;

Μπορεί ο δημοκρατικός 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επηρεάσει τον ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο 45ο Πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ στον σχεδιασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής;

Ναι μπορεί.

Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική είναι ενιαία, δεν μεταβάλλεται ακόμα και αν γίνει αλλαγή προσώπων στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, καθώς το αμερικανικό σύστημα διαθέτει ισχυρούς Συνταγματικούς Θεσμούς που διέπουν τη λειτουργία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με την ευχέρεια σε έναν Πρόεδρο - ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι εκτελεστικό όργανο βάσει Αμερικανικού Συντάγματος -, για μεγάλες αλλαγές στο συγκεκριμένο πεδίο να είναι περιορισμένες.

Όλοι οι Αμερικανοί Πρόεδροι κοιτάζουν το συμφέρον του Έθνους, άρα και το συμφέρον της Αμερικής ανά τον κόσμο.

Η διήμερη επίσκεψη του αφροαμερικανού 44ου Προέδρου τον ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας (15 & 16 Νοεμβρίου), πέρα από το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε διεθνώς να αναδείξει την πατρίδα μας αλλά και να επιζητήσει τη λύση των σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, λύση που όπως πιστεύει η ελληνική πλευρά επιτυγχάνεται με την μείωση του ελληνικού χρέους.

Να είμαστε σίγουροι, πως ο καλύτερος και πιο αγαπητός Αμερικανός Πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής, ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, δεν θα έρθει στην Ελλάδα για πικ - νικ.


* Ο Ανδρέας Β. Τσιλογιάννης είναι Δημοσιογράφος - αρθρογράφος
Andreas.tsilogiannis@gmail.com
Twitter: TsilogiannisAnd
Facebook: Andreas Tsilogiannis

** πρώτη δημοσίευση mignatiou.com
 
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...