Πλησιάζει το τέλος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας;


Πριν λίγους μήνες σε μια συνάντηση μου με ένα γεωπολιτικό αναλυτή από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες συζητήσαμε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος των γεωπολιτικών υπηρεσιών ήταν χαλαρός και κεφάτος, «μην ανησυχείς για τα όσα έρχονται στο Κυπριακό, αυτοί που πρέπει να ανησυχούν πια είναι οι ΤΚ» μου ανέφερε. 

Της Πωλίνας Ανυφτου
Πρώτη Δημοσίευση: Φωνή της Πάφου

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ καιρό τώρα επεξεργάζεται σενάρια για το Κυπριακό και το Αιγαίο. Ένα από τα σενάρια αυτά είναι το γεγονός πως οι ΤΚ θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν κάτω από την πίεση της Τουρκίας και το αδιέξοδο στο Κυπριακό, κάτω από την απραξία του Ακιντζί και την υπερκυριαρχία του Ταγίπ. Επιτέλους όμως θα δούμε και μια διπλωματική σύγκρουση που την περιμέναμε δεόντως στο χώρο της γεωπολιτικής: τη σύγκρουση μεταξύ του δόγματος του Νεο-οθωμανισμού από πλευράς Ταγίπ και πατριωτικής αριστεράς από την πλευρά του ΥΠΕΞ της Ελλάδος Ν. Κοτζιά.

Οι συνομιλίες στην Ελβετία δεν έφεραν απογοήτευση τόσο για το αποτέλεσμα όσο για το γεγονός οτι έπεσαν οι μάσκες. Η ΤΚ κοινότητα πια δεν εκπροσωπείται πολιτικά, δεν υπάρχει η φωνή των ΤΚ, δεν υπάρχει ηγέτης, υπάρχουν μόνο οι υπάλληλοι της Τουρκίας που εξαργυρώνουν το μισθό τους σε δήθεν επαναπροσεγγιστικές προσπάθειες, σε πανηγύρια και σε πολιτική υπακοή. Τα έγραψα σε αυτή τη στήλη ξανά, ο Ακιντζί θα φτιάξει το κομπόδεμα του, της οικογένειας και των φίλων του και θα δείξει το ποιος πραγματικά είναι πολιτικά όπως το έπραξε και το 2000 με την τραπεζική κατάρρευση στο βορρά. Τα άσχημα νέα είναι πως η μετά Ακιντζί εποχή θα είναι ακόμη χειρότερη με τη νέα γενιά πολιτικών που ήδη ανεβαίνουν με το κομπόδεμα της Άγκυρας και εγγυούνται την ασφάλεια της Τουρκικής πολιτικής αλλά όχι των ΤΚ.

Αλήθεια τί σκεφτεστε οι ΤΚ; Είστε οι πιο αδικημένοι στο νησί! Η Αγγλία συνταγματικά έπραξε το λάθος να σας αναβαθμίσει από μειονότητα σε κοινότητα και άνοιξε τα μάτια σε όλους τους τυχοδιώκτες ΤΚ νομικούς και πολιτικούς να σας εκμεταλλευτούν. Από τη μία η Αγγλία, από την άλλη η Τουρκία, σήμερα ο ΟΗΕ, αύριο τα παιδιά των φαιδρών πολιτικών σας προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν και να σας δημιουργήσουν άποψη και εικόνα. Δεν κουραστήκατε; Δεν αισθάνεστε προσβεβλημένοι να σας διοικεί ένας άνθρωπος που σας εξαπάτησε οτι είναι πάνω από όλα Κύπριος και στην πραγματικότητα σας κυβερνά η Τουρκία; Δεν αισθάνεστε τον κίνδυνο πως αν δεν αποκτήσετε φωνή εντός της επόμενης πενταετίας θα αναγκαστείτε να μεταναστεύσετε;

Τα πιο πάνω ερωτήματα τα συζητάμε στα πολιτικά φόρουμ στο νότο εδώ και αρκετό καιρό! Πλέον η γενιά η δικιά μας των 30 έπαψε να ενδιαφέρεται για την τύχη των ΤΚ, τους θεωρεί απλά περιττούς που κάποια στιγμή θα χαθούν από δική τους απραξία. Στο νότο η πατριωτική πτέρυγα δημιουργεί μυαλά που ονειρεύονται τον Μεγάλο Ελληνισμό και σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμοι να κτυπήσουν το κατεστημένο. Στο βορρά τα μυαλά χάνονται γιατί δεν υπάρχει χώρος. Ο χρόνος κυλά και αν δεν αποφασίσουμε ως Κύπριοι να ζητήσουμε μερίδιο από το μέλλον, το μέλλον τουλάχιστον για εσάς τους ΤΚ περιγράφεται μακριά από την Κύπρο, και ήδη αυτό το σενάριο έχει μελετηθεί πολύ!


*LLB,LLM,MBA, Υποψήφια Διδάκτωρ Γεωπολιτικής
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Μόρφου με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail