Η ανάπτυξη φέρνει το τέταρτο μνημόνιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Τον Αύγουστο του 2015, τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ομόφωνα είχαν ψηφίσει την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου στην ελληνική κοινωνία. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών τους στο πρωτόκολλο της λίστας των μνημονίων, εμείς από τη θέση αυτή με την παράθεση αδιάσειστων στοιχείων, υποστηρίζαμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή, δηλαδή το φθινόπωρο του 2016, η χώρα μας πολύ πιθανό ήταν να δεσμευόταν με την υπογραφή ενός τέταρτου μνημονίου. Σε προχθεσινή (23.11.2016) ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε στο πιθανό ενδεχόμενο δέσμευσης της Ελλάδας με τέταρτο μνημόνιο. Εκεί που ο πρωθυπουργός, ο Πάνος Καμμένος και τα μέλη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, διατυμπάνιζαν ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2017 αναμένεται αναπτυξιακός ρυθμός 2,7%, ξαφνικά οι ίδιοι άνθρωποι σιγοψιθυρίζουν ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι προ των πυλών.

Δηλαδή, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φέρει το τέταρτο μνημόνιο. Κυριολεκτικά, η εμπιστοσύνη έχει πλήρως χαθεί από τα κόμματα εξουσίας. Η κωμικοτραγική πλευρά του ελληνικού δράματος, είναι ότι στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήθεν αυστηρό και σαφέστατα υποκριτικό ύφος, παρότρυνε εμμέσως τον πρωθυπουργό να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή να επισπευτούν οι διαδικασίες υπογραφής του τέταρτου μνημονίου. Οι ευθύνες των μεταπολιτευτικών κομμάτων εξουσίας είναι τεράστιες και μειοδοτικές. Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και μεγαλοτραπεζίτες, σε στενή συνεργασία με “αμαρτωλούς και κλέφτες” πολιτικούς και καρεκλοκένταυρους της εξουσίας, δημιούργησαν έναν ογκόλιθο δημοσίου χρέους, που ούτε δέκα Ελλάδες σε 100 δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν.

Το 2009 που συντελέστηκε η πέμπτη χρεοκοπία της Ελλάδας, το μεσομακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο χρέος της κεντρικής διοίκησης ήταν 298,5 και 36,9 δις ευρώ (€) αντίστοιχα. Άρα, με κριτήριο το μέγεθος του χρέους της κεντρικής διοίκησης, το 2009 το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας ανερχόταν σε 335,4 δις € ή 141,5% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας. Το 2016 το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 868,5 δις € ή 496,6% του ΑΕΠ, όπου τα 327,5 δις € είναι το μεσομακροπρόθεσμο χρέος και τα 541 δις € το βραχυπρόθεσμο χρέος της κεντρικής διοίκησης. Η παταγώδης αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής, προκάλεσε την τρομακτική αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας από 335,4 δις το 2009 σε 868,5 δις € το 2016. Αν ο οποιοσδήποτε αμερόληπτος πολιτικοοικονομικός αναλυτής, μελετούσε την Εισηγητική Έκθεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) του 2017 και τους ισολογισμούς με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της κεντρικής διοίκησης, δεν θα πίστευε στα μάτια του αυτά που θα διάβαζε. Μιλάμε για το απόλυτο δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Με τέταρτο μνημόνιο και δημόσιο χρέος που στην πραγματικότητα προσεγγίζει τα 1.000 δις €, σου λένε ότι το 2017 προβλέπεται αναπτυξιακός ρυθμός 2,7%. Δηλαδή, τα επιπρόσθετα χαράτσια, το νέο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων και με μηνιαίους μισθούς από 300 έως 600 ευρώ, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας κατά την τριετία 2017-2019, βάσει των προβλέψεων του τρίτου μνημονίου, με 3,2% κάθε χρόνο; Ποιος σώφρων άνθρωπος πιστεύει ότι τα χαράτσια και τα ψαλιδίσματα μισθών και συντάξεων θα φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα; Ή μήπως θα φέρουν την ανάπτυξη, το φοροκυνηγητή του έλληνα επιχειρηματία και οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών; Η ώθηση της εθνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, αποτελούν τις δύο βασικότατες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Με βάση τα στοιχεία των πινάκων 3.2 και 3.8 της Εισηγητικής Έκθεσης του ΓΚΠ του 2017, την περίοδο 2015-2016 οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των τοκοχρεολυτικών δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, από 49,1 εκτοξεύτηκαν σε 55,2 δις ευρώ. Η άνοδος των κρατικών δαπανών αξιολογείται ανεπίτρεπτη και ανεγκέφαλη. Γιατί ανίκανες και κουφιοκέφαλες ελληνικές κυβερνήσεις, χαρατσώνουν ασύστολα την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα επαυξάνουν τις κρατικές δαπάνες; Με αυτό το καίριας σημασίας ερώτημα θα ασχοληθούμε στο επόμενο άρθρο μας.


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...